Alle kouluikäisten lasten suun terveyden edistäminen

Yhtenäinen toimintamalli sisältää suun terveyden edistämisen äitiys- ja lastenneuvoloissa, suun terveystarkastusten yhtenäiset ajankohdat ja sisällöt, sekä asiakkaille jaettavat kirjalliset materiaalit.

Toimintaympäristö **

Asetusten mukaiset suun terveystarkastukset.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Jokaisessa suun terveydenhuollon toimipisteessä on luotu omat paikalliset toimintatavat alle kouluikäisten lasten suun terveystarkastuksissa. Tarkastusten ajankohdat ovat olleet asetuksen mukaiset, mutta eivät hyvinvointialueen sisällä yhtenäiset.

Yhteistyöstä neuvolan kanssa on sovittu paikallisesti ja käytännöt hieman vaihtelevat. Jokaisessa hammashoitolassa ja neuvolassa on tähän saakka jaettu erilaiset suun terveyttä edistävät kirjalliset materiaalit asiakkaille. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Hyvän suunterveyden perusta luodaan lapsuudessa, ja sen vaikutukset ovat kauaskantoiset. Hyvä suunterveys vaikuttaa positiivisesti mm. yleisterveyteen, sosiaaliseen hyvinvointiin, elämänlaatuun, talouteen ja työkykyyn.

Kaikilla tulisi olla yhdenvertainen oikeus terveeseen suuhun. Hyvinvointialueelle siirryttäessä lasten tulisi saada yhdenvertaista ja laadukasta suunterveyden ennaltaehkäisevää palvelua, riippumatta asuinpaikkakunnasta. Sen saavuttamiseksi tarvitaan yhtenäinen, selkeä ja käytännön läheinen toimintamallit. 

Neuvolan terveydenhoitajan työpanos suun terveyden edistämisessä alle kouluikäisillä lapsilla on tärkeä. Neuvolassa tehtävää suun terveyden ennaltaehkäisevää työtä on tarpeellista tehdä näkyväksi ja yhteistyötä tiivistää.

Tavoiteltu muutos

Alle kouluikäiset lapset perheineen saavat laadukasta suun terveydenhuollon palvelua koko hyvinvointialueella. Suun terveyden edistämisestä neuvoloissa on sovittu; yhteistyö on selkeää ja sujuvaa. Alle kouluikäisten lasten suun terveystarkastusten ajankohdat ovat yhtenäiset ja asetuksen mukaiset. Tarkastusten sisällöt ovat selkeät, yhtenäiset ja terveyttä edistävät.

Asiakkaille jaettavat kirjalliset materiaalit ovat koko hyvinvointialueella samat. Materiaaleja on helppo hyödyntää osana terveysneuvontaa suun terveystarkastuksissa / neuvolassa. Materiaalit ovat selkeät, ajantasaiset ja helposti saatavilla. 

Ammattilaisten näkökulmasta yhteisesti sovitut toimintatavat selkeyttävät työn sisältöä ja tavoitteita, sekä tukevat työssä jaksamista. Selkeät toimintatavat helpottavat myös uusien työntekijöiden perehdyttämistä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kehittämässä olleiden kokemukset asiakaspalautteista.

Ratkaisun perusidea **

Toimintamallissa yhtenäistetään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen alle kouluikäisten lasten suunterveyden ennaltaehkäisevä toiminta. Malli sisältää yhteistyön neuvolan kanssa, suun terveydenhuollossa tehtävät tarkastukset sekä kirjalliset ennaltaehkäisevät materiaalit. 

Äitiysneuvolassa:

Kaikille vanhemmille jaetaan esite, jossa kerrotaan vanhempien suunterveyden vaikutuksesta lapsen suunterveyteen. Esitteen takasivulla on info esikoista odottavien käynnin varaamisesta (ks. ESIKOISTA ODOTTAVIEN VANHEMPIEN SUUN TERVEYDEN TOIMINTAMALLI | Innokylä (innokyla.fi))

Lastenneuvolassa:

-Suunterveydestä toivotaan keskusteltavan erityisesti 6kk neuvolassa. Työstetään kirjallinen esite vauvan suunhoidosta jaettavaksi vanhemmille. Esite toimii myös keskustelun pohjana ja siihen on kirjattu asiat, joista käynnillä toivotaan keskusteltavan. Mahdollisuuksien mukaan käynnillä myös esitellään vauvan hampaiden harjaukseen sopiva hammasharja.

-Neukon ohjeiden mukaisesti terveydenhoitaja tekee arvion suun terveydentilasta lastenneuvolassa tehtävän terveystarkastuksen yhteydessä lapsen ollessa ​12 tai 18 kk ikäinen.​ Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella kyseinen arviointi 18kk iässä (eri aikaan kuin 1v. suun terveystarkastus).

Suun terveydenhuolto:

-Alle kouluikäisten lasten suun terveystarkastusten ajankohdat yhtenäistetään hyvinvointialueella; jatkossa järjestelmälliset koko ikäluokan tarkastukset tulevat olemaan yhden, kolmen ja viiden vuoden iässä. (Lisäksi tarpeen mukaan tiheämpi yksilöllinen tarkastusväli.)

-Tarkastusten sisällöstä on laadittu yhtenäinen kirjallinen suositus. Suositukseen on listattu kullakin ikävuosittaisella käynnillä huomioitavat asiat ja kirjaukset.

Kirjalliset materiaalit

Kaikki alle kouluikäisten lasten vanhemmille neuvolassa ja suun terveydenhuollossa jaettavat kirjalliset esitteet on päivitetty ja yhtenäistetty hyvinvointialueella.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamalli on ollut koekäytössä ja saanut hyvää palautetta. Toimintamalli on viety hyvinvointialueen suun terveydenhuollon yhteiselle Teams-kanavalle.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Yhtenäiset alle kouluikäisten suun terveystarkastusten ajankohdat hyvinvointialueella ja yhteistyö neuvolan kanssa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Muutamia korjauksia tehtiin toimintamallin koekäytön jälkeen.