Kotas-tilannekeskus toimii alueellisena konsultaation ja koordinoinninkeskuksena kotiin annettaville palveluille sekä muille yhteistyökumppaneille. 

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kotas-tilannekeskus eteläinen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kotas-tilannekeskus toimii alueellisena konsultaation ja koordinoinninkeskuksena kotiin annettaville palveluille sekä muille yhteistyökumppaneille. 

 

Toteutuspaikka
Oulun eteläinen ja Rannikko
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Martan tarina on fiktiivinen kuvaus Martan hoitopolusta Kotastilannekeskuksen potilaana

Luotu

08.09.2021

Viimeksi muokattu

29.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Tarkoituksena on lisätä mahdollisuuksia hoitaa asiakkaat kotiin/asumisyksikköön välttäen raskaita palveluja, jos se on turvallisesti mahdollista. Tavoitteena vähentää päivystyksen käyttöä ja sairaalassaoloaikoja, mahdollistaa nopeat kotiutukset ja asiakkaan turvallinen ja laadukas hoito omaan kotiin/hoitoyksikköön.

Toimintaympäristö **

KOTAS eteläinen aloitti Tilannekeskuspilottina 1.9.-31.12.21. Hyvien tuloksien perusteella pilotti jatkuu vuoden 2022. Nimi on muutettu helmikuussa 2022 KOTAS eteläiseksi ja sittemmin toiminnan juurruttua palveluketjuun Kotas-tilannekeskus eteläiseksi.

”Kansalaisten palveluiden tarve ja palveluiden tarjonta eivät kohtaa optimaalisesti ja etenkin ns. virka-ajan ulkopuolella turvaudutaan turhaan raskaisiin palveluihin, mitkä aiheuttavat kustannuksia”(POPster 2017)

Kotaksen taustalla oli vahvasti tarve lähteä vahvistamaan virka-ajan ulkopuolista konsultaatiotukea. Oulun eteläisellä alueella tehtiin laskelmia, joissa ilmeni että yhteispäivystyksestä siirtyi vuodeosastolle potilaita, joista 25% olisi voitu hoitaa kotona/asumisyksikössä jos olisi toimiva kotisairaalatoimintamalli sisältäen virka-ajan ulkopuolisen tuen. Myös vuodeosastoilla arvioitiin olevan koko ajan 20% potilaista, jotka voitaisiin hoitaa edellä mainitut asiat huomioiden kotona/asumisyksikössä. 

Pilottialueella kaikki virka-ajan ulkopuoliset konsultaatiot kohdistuivat Oulaskankaan yhteispäivystykseen. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakkaana pilottialueen yksiköt. Alueelta kerätään Webropol-kyselyllä tietoa yhteistyöstä ja toiminnan sujuvuudesta sekä kehittämisehdotuksia ennen pilottia ja pilottiajan lopuksi. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kotas-tilannekeskus on osa hyvinvointialueen ikäihmisten palveluja ja osana järjestämissuunnitelmaa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimina on nopeasti lähtenyt juurtumaan palveluketjuun ja on hyvin paikkansa löytänyt. Toiminta on tullut todelliseen tarpeeseen ja sen toiminta on nähty merkitykselliseksi. Tärkeää on ollut kehittää toimintaa tarpeen mukaisesti ja toiminta onkin vuosien aikana kehittynyt paljon. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallia on laajennettu asteittain koko Pohteen alueella. Toiminta on käytössä kaikissa hyvinvointialueen alueilla (poislukien Siikalatva ja Kärsämäki). Suurimpia haasteita on ollut tietotekniset ongelmat (16 eri potilastietojärjestelmää) myös uusien alueiden mukaanotto on vaatinut paljon tiedottamista, yhteisiä työpajoja ja puheluiden seurantoja sekä kohdennettuja markkinointitempauksia. 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Aihealueet

Kohderyhmä