Lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan toimintamallit, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)

Tavoitteena on vahvistaa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien lasten, nuorten ja perheiden liikkumista, vahvistaa terveitä elintapoja ja ehkäistä ylipainoa.

Toimintaympäristö

Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeen tavoitteena on edistää hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista. Tähän pyritään kehittämällä monialaisia hyvinvointia ja terveyttä (hyte) edistäviä toimintamalleja, joiden avulla edistetään asukkaiden ohjaamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä hyvinvointia ja terveyttä edistäviin palveluihin ja toimintaan. Hankkeen yhtenä kohderyhmän ovat lapset ja lapsiperheet, joille muodostui koronapandemian aikana hoito- ja palveluvelkaa.

Lapsia, nuoria ja perheitä koskettavien elintapaohjauksen toimintamallien avulla tuetaan kohderyhmän terveellisiä elintapoja ja edistetään liikkumista sekä ehkäistään ylipainoa, joka on diabeteksen riskitekijä.

Liikuntaneuvonnan toimintamallien kehittämisessä on tehty yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueen kesken. Liikuntaneuvonnan toimintamallien avulla  vahvistetaan terveydenhoitajan ennalta ehkäisevää työotetta sekä helpotetaan liikkumisen puheeksi ottoa.  Perheliikuntaneuvonnan avulla tuetaan vanhempia ja lasta terveellisten elintapojen ylläpitämisessä ja liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa.

Perheliikuntaneuvonnan toimintamalli kehitettiin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa vuonna 2023. Toimintamalli pilotoitiin kahdessa kunnassa, jonka jälkeen toiminta jatkui osana kuntien normaalia toimintaa. Syksyllä 2024 perheliikuntaneuvonta on laajentunut neljään kuntaan Etelä-Pohjanmaalla.

Toimintamallien tavoitteena on selkiyttää yhteisiä toimintatapoja kunnan ja hyvinvointialueen yhdyspinnalla tapahtuvasta yhteisestä työstä liikkumisen edistämiseksi.

Tämä kokonaisuus sisältää seuraavat toimintamallit:

  • Perheliikuntaneuvonta alle kouluikäisille lapsille ja heidän perheilleen (TSK-hanke)
    • Perheliikuntaneuvonta osaksi hyvinvointialueen lastenneuvolan ylipainon hoitopolkua (RRP)
  • Move!-polkujen kehittämisen (RRP)
    • Yksilöllista liikuntaneuvontaa 5. ja 8. lk oppilaalle Move!-tulosten perusteella
    • Move!-ohje hyvinvointialueelle ja kunnille
Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Vanhemmuuden tukeminen on alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman yksi painopiste, joka strategisesti ohjaa hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyötä asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Liikuntaneuvonta tukee osaltaan ylipainon ehkäisyä alueella.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Liikuntaneuvontaan ohjaaminen on tarpeen saada systemaattiseksi ja osaksi hyvinvointialueen prosesseja (palveluketjuja/hoitopolkuja), jotta asiakkaat saavat tukea liikkumisen lisäämiseksi.