Nuorten perustason mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidon pilotti (RRP, P4, I1)

Kestävän kasvun Kainuu II -hankkeessa kehitetään nuorten perustason mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidon pilotti, jonka pohjalta pyritään rakentamaan riittävät perustason mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidon palvelut 13—17-vuotiaille nuorille.

Toimintaympäristö **

Toimintamalli käynnistetään koko Kainuun alueelle porrasteisesti. Pilottivastaanotot aloitetaan Kajaanista lokakuun 2024 aikana. Ensimmäisessä pilotointivaiheessa mukana ovat yläkouluikäiset nuoret. Toisessa pilotointivaiheessa toiminta laajennetaan koko Kainuun alueen 13—17-vuotiaisiin nuoriin tammikuussa 2025 alkaen.   

Kainuussa välimatkat ovat pitkiä. Pilotissa vahvistetaan digitaalisten palveluiden käyttöä suunnitelmallisesti lisäämällä mahdollisuutta videovälitteisiin etävastaanottoihin sekä hyödyntämällä Interventionavigaattorin käyttöä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tällä hetkellä Kainuun hyvinvointialueella perustason mielenterveyspalveluissa hoidetaan vain yli 18-vuotiaita. Alaikäisten nuorten mielenterveyden- ja riippuvuuksien hoito toteutettu opiskeluhuollossa ja erikoissairaanhoidossa.  Nykytilan selvityksen mukaan alueellamme ei ole toimijoita, joiden vastuulla olisi nuorten perustason hoito. Nuorten hoitoon pääsy on ruuhkautunut eikä selkeää hoidon porrastusta ole määritelty. Kainuussa välimatkat ovat pitkiä, joten tasavertaisten palveluiden saatavuus on turvatta nuorille.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kainuun hyvinvointialueella on herännyt tarve nuorten mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidon perustason palveluille, jotta erikoissairaanhoidon palvelut eivät ruuhkautuisi ja nuorten hoidon tarpeisiin voitaisiin vastata riittävän tehokkaasti ja oikea-aikaisesti. 

Kainuun hyvinvointialueelle on käynnistymässä perustason hoidon pilotti, jossa toteutetaan 13—17-vuotiaiden neuropsykiatrisia diagnostisia haastatteluita (ADHD) sekä lievien ja keskivaikeiden mielenterveys- ja riippuvuushäiriöiden hoitoa valtakunnallisten suositusten mukaisesti.  Pilotin hoitomuodot sisältävät nuorille suunnattuja interpersoonallisia ja kognitiivisia lyhytterapeuttisia menetelmiä, ammattilaisen ohjaamaa ohjattua omahoitoa ja yksilöllisiä psykoedukatiivisia interventioita.  Pilotin aikana yhdellä nuorella on mahdollista saada 1–12 psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanottoaikaa. Vastaanotot voidaan toteuttaa nuoren toiveiden mukaisesti joko etä- tai lähivastaanottoaikoina. 

Lisäksi tavoitteena on kehittää alueelle nuorten perustason mielenterveys- ja riippuvuuksien hoitoon vaikuttavat johtamisrakenteet sekä rakentaa sujuvat yhteistyö, konsultaatio ja palveluohjauksen prosessit osaksi hoito- ja palveluketjua monialaisessa yhteistyössä. 

Tavoiteltu muutos

Hoitoon pääsyä ja hoidon vaikuttavuutta kehitetään Terapiat Etulinjaan -toimintamallin mukaisesti hyödyntäen porrasteista palveluvalikoimaa ja sähköistä Nuorten navia (Interventionavigaattori). Nuorten navin pilottikokeilu alueella alkaa 10/2024. Nuorten navin ja ensijäsennyksen avulla voidaan arvioida yksilöllisesti nuoren tuen ja hoidon tarvetta. Vastauksia hyödynnetään kirjallista hoitosuunnitelmaa laatiessa sekä hoidon vaikuttavuuden arvioimisessa hoitosuhteen väli- ja loppuarvioinnissa .  

Videovälitteisillä Walk In -terapialla ja etävastaanotoilla pyritään edistämään hoitoon pääsyä ja yhdenvertaisuutta pitkistä välimatkoista huolimatta. Nuorten perustason hoidon pilotin yksi päätavoitteista on vahvistaa nuoren minäpystyvyyden kokemusta ja ennaltaehkäistä vaikeiden mielenterveyshäiriöiden syntymistä myöhemmissä kehitysvaiheissa. 

Toimintamallin on tarkoitus integroitua osaksi organisaatiota ja olemassa olevia palveluja. Yhteiskehittämisen tavoitteena on rakentaa sujuvia yhteistyö, konsultaatio ja palveluohjauksen prosesseja, joissa nuorten minäpystyvyyden kokemus vahvistuu ja hoidontarve lyhenee.  Lisäksi tavoitteena on juurruttaa strukturoituja, terapeuttisia interventioita osaksi ammattilaisten käyttöä yhteistyössä alueen terapiakoordinaattorin kanssa. 

 

Muutoksen mittaaminen
  • Menetelmän laajuuden seuranta: yhteydenottojen ja hoitoon ohjautuneiden nuorten määrä ja toteutuneiden hoitojen määrä.​

  • Menetelmäuskollisuuden mittarit: psykososiaaliset menetelmien käyttö ja tilastoiminen toimenpidekoodien avulla. ​

  • Vaikuttavuuden arviointi: Interventionavigaattorin käyttäminen hoidon aloituksessa, puolessa välissä ja lopetuksessa.​

  • Menetelmän vaikutukset käytännön työhön: hoitoon pääsyn nopeus, hoidon kesto (loppuun saatetut ja keskeytyneet) ja muualle jatkohoitoon ohjautuneiden nuorten määrä.​

  • Suora palaute: yhteiskehittämisen kautta yhteistyökumppaneiden kuuleminen ennen pilotin alkamista, pilotin aikana ja lopetus vaiheessa sekä palautekysely nuorille ja huoltajille.

Toteutussuunnitelma
  • Perustason hoidon pilotin toteutus 10/2024-4/2025 aikana.
  • Toimintamallin laajeneminen peruskouluikäisten lisäksi 17-vuotiaisiin saakka koko Kainuun alueella. 
  • Vaikuttavuuden seuranta määriteltyjen mittareiden avulla.
  • Yhteiskehittäminen ja juurruttamistiimin kokoaminen.
  • Palvelun integroiminen osaksi organisaatiota aloitetaan valmisteluvaiheessa. 
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat kainuulaiset 13—17-vuotiaat nuoret, jotka kärsivät neuropsykiatrisista piirteistä, lievistä tai keskivaikeista mielenterveys- tai riippuvuushäiriöistä.