Lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien juurruttaminen Etelä-Savossa

Toimintamallissa jalkautetaan ja juurrutetaan psykososiaalisia menetelmiä (IPC, Cool Kids) hyvinvointialueen perustason palveluihin. Tällä pyritään siihen, että alueen lapset ja nuoret saavat varhaista ja oikea-aikaista tukea jo perustasolla.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien juurruttaminen Etelä-Savossa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallissa jalkautetaan ja juurrutetaan psykososiaalisia menetelmiä (IPC, Cool Kids) hyvinvointialueen perustason palveluihin. Tällä pyritään siihen, että alueen lapset ja nuoret saavat varhaista ja oikea-aikaista tukea jo perustasolla.

Toteutuspaikka
Etelä-Savon hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Taina Paananen

Luotu

15.03.2023

Viimeksi muokattu

12.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Toimintamallissa levitetään, jalkautetaan ja juurrutetaan psykososiaalisia menetelmiä (pääasiassa IPC, Cool Kids) hyvinvointialueen oppilashuoltoon sekä perustason palveluihin. Tällä pyritään siihen, että alueen nuoret saavat varhaista ja oikea-aikaista tukea jo perustasolla.

Psykososiaalisten menetelmien pysyvän koordinaatiorakenteen ja juurtumisen mahdollistamiseksi hankkeen aikana suunnitellaan ja laaditaan psykososiaalisten menetelmien koordinaatiosuunnitelma hyvinvointialueelle. Koordinaatiosuunnitelmassa laaditaan suunnitelma vastuujaoista koskien:

  • Koulutusten järjestämisvastuuta
  • Koulutustarjonnan seuraamista
  • Alueen koulutustarpeen seurantaa
  • Menetelmäohjaajatarpeen seurantaa ja kouluttamista
  • Menetelmäohjausten toteutusta ja koordinointia
  • Koulutusajan jälkeisen menetelmätuen tarjoamista
  • Menetelmän käytön seurantaa ja laadun valvontaa
  • Menetelmää käyttävien yhteen saattamista ja menetelmien käyttöön tukemista
  • Alueellista yhteistyötä menetelmäkattavuuden varmistamiseksi 
  • YTA-yhteistyötä, kansallista yhteistyötä
  • Alueellista viestintää työntekijöille ja esihenkilöille

 

Toimintaympäristö **

​Suomessa mielenterveyden häiriöt ovat nuorten merkittävin terveysongelma​ ja nuorten psyykkinen oireilu on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. Jopa 20 %:lla nuorista on masennus- ja ahdistusoireilua​ ja tällä hetkellä jopa 9–10 % kaikista psyykkisesti oireilevista nuorista päätyy erikoissairaanhoitoon. Mielialaoireet tunnistetaan kouluissa kohtuullisen varhain ja tämän vuoksi esiin onkin noussut selkeä tarve lapsille ja nuorille suunnatuille varhaisille, näyttöön perustuville interventioille​. Reagoimalla oikea-aikaisesti mielialaoireiluun pystytään ehkäisemään oireilun hankaloitumista ja pitkittymistä pysyvästikin. ​Nuorten palveluiden kysynnän kasvu kaikkialla on niin voimakasta, että lisäresurssit eivät yksinään ratkaise tilannetta.  

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Pääasiallisena kohderyhmänä on Etelä-Savon hyvinvointialueen 13-18 -vuotiaat nuoret sekä tämän ikäisiä nuoria kohtaavat perusterveydenhuollon työntekijät lasten ja nuorten terveyspalveluissa (opiskeluhuolto), lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluissa (lasten ja nuorten perustason mielenterveysyksiköt ja erikoissairaanhoito) sekä kasvatus- ja perheneuvonnassa. Lasten menetelmien mukaan ottamisen jälkeen kohderyhmää ovat myös olleet alle 13-vuotiaat lapset sekä tämän ikäisiä hoitava henkilöstö. 

Hankkeen aikana on tavattu psykososiaalisia menetelmiä käyttäviä työntekijöitä sekä heidän esihenkilöitään osana implementaatiotyötä. Esihenkilöitä on tavattu yhdessä NMOK:n ja KYS lastenpsykiatrian kanssa sekä hyvinvointialuekohtaisesti että Itä-Suomen yhteistyöaluetasoisesti. Hankkeen aikana on tehty myös kahdenkeskistä esihenkilöyhteistyötä. Cool Kidsiä käyttäviä työntekijöitä on tavattu menetelmäohjausryhmissä ja IPC-menetelmää käyttäviä työntekijöitä on haastateltu menetelmän käyttöä edistävistä ja estävistä tekijöistä juurruttamistyön tueksi. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Hankekauden päättyessä psykososiaalisten menetelmien koordinaatiosuunnitelma ei ennättänyt muotoutua ja juurtua käyttöön. Hyvinvointialuetasoiselle kokonaiskoordinaatiolle nimettiin kuitenkin vastuuhenkilö. Lisäksi vastuuhenkilöt nimettiin opiskeluhuollosta sekä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista. 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä