Päihteillä oireileva nuori saa tarvitsemansa avun, tuen ja hoidon oikea-aikaisesti. Nuorten Matalan yksiköillä on yhtenäiset käytännöt ja menetelmät päihdetyön tekemiseen.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Päihdeprosessi Nuorten Matalassa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Päihteillä oireileva nuori saa tarvitsemansa avun, tuen ja hoidon oikea-aikaisesti. Nuorten Matalan yksiköillä on yhtenäiset käytännöt ja menetelmät päihdetyön tekemiseen.

Toteutuspaikka
Nuorten Matalan yksiköt tarjoavat 13-17 -vuotiaille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa, hoidon ja tuen arviointia sekä hoito- ja tukitoimia ilman lähetettä, kun nuorella, hänen vanhemmalla tai toisella viranomaisella on huolta tilanteesta.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakso
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Anu Borg

Luotu

02.03.2022

Viimeksi muokattu

28.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Tavoitteena oli, että päihdeprosessin mallintamisen ja käyttöönoton myötä Kymenlaaksossa on selkeä palveluun ohjautuminen päihteitä käyttävien ja päihteillä oireilevien nuorten (13-17v.) osalta.

Nuorten Matalan toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, niin myös päihdeprosessiin osallistuminen. Nuorta ei siis voi pakottaa osallistumaan päihdeinterventioon, mutta häntä voidaan kannustaa ja motivoida siihen.

Toimintaympäristö **

Nuorten palveluiden kehittämisen toimenpidekokonaisuus sisältyy Kymenlaakson Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeeseen osana Psykososiaalista tukea perustasolla työpakettia. Nuorten palveluiden kehittämisen yhtenä osa-alueena on päihdeprosessin kuvaaminen ja kehitystyö (kuten roolit päihdepolussa).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Päihdeprosessi mallinnettiin osaksi Kymenlaakson Nuorten Matalan yksiköiden toimintaa. Asiakkaana Nuorten Matalan yksiköissä on muun muassa päihteitä käyttäviä ja päihteillä oireilevia nuoria (13-17v.). Nuorten Matalan yksiköissä työtä tehdään tiiviisti myös nuorten vanhempien kanssa, joten myös huoltajien/vanhempien osallisuus huomioitiin päihdeprosessin mallinnuksessa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Käyttöönotto vaatii organisaation johdon ja palveluyksiköiden esihenkilöiden sitoutumisen toimintamalliin ja henkilöstön työaikaresurssin kohdentamisen toimintamallin mukaisesti. Toimintamallin toteutukseen tulee olla riittävät resurssit.

Toimintamalli tulee viedä myös yhteistyötahojen tietoon, jotta nuoret ohjautuvat päihdeprosessin asiakkaiksi oikein ja oikeissa tilanteissa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Nuorten Matalan päihdeprosessin mallintamisen myötä on saatu luotua yhtenäinen työskentelymalli Nuorten Matalan yksiköihin ja näin ollen nuoret saavat jatkossa tasalaatuisempaa palvelua riippumatta siitä, missä yksikössä he asioivat. Päihdeprosessin mallintamisen myötä on työskentelyyn saatu sitoutettua osaavat ammattilaiset, joten jatkossakin koulutuksen ja osaamisen vahvistamisen toimenpiteet on helppo kohdentaa tietyille työntekijöille. Kehittämistyön myötä päihdeinterventioon ohjautuminen on selkiytynyt kaikille työntekijöille ja myös yhteistyötahoille.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on varmasti hyvin sovellettavissa muillekin nuorten kanssa työskenteleville. Toimintamalli perustuu psykososiaaliseen tukeen, joten sitä voivat käytännön työssä toteuttaa yhtä lailla niin sosiaali- kuin terveydenhuollonkin ammattilaiset.

Kansikuva
Kansikuva, stop

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä