Terapianavigaattori hoidon tarpeen arvioinnin tukena Pirkanmaalla​ (RRP2, P4,I1)

Toimintamallissa implementoidaan terapianavigaattoria osaksi alueen mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden hoidon tarpeen arvioinnin  prosessia sekä sopivan psykososiaalisen hoidon ja hoitoportaan valintaa.

Toimintaympäristö **

Hyvinvointialueet käynnistivät toimintansa 1.1.2023. Täydellinen organisaatiomuutos ja toistuvat hyvinvointialueen muutosneuvottelut ovat haastaneet työn tekemistä. Muutokset ovat toistuvia ja jatkuvia. Työntekijöiden saatavuudessa on ollut myös haasteita. Myös koronapandemian aikana syntynyt merkittävä hoito-, kuntoutus- ja palveluvelka sekä pahoinvoinnin lisääntyminen ovat näkyneet Pirkanmaalla. Koronapandemia on vaikuttanut esimerkiksi nuorten aikuisten, ikäihmisten, mielenterveys- ja päihdeongelmaisten sekä pitkäaikaissairaiden ja muuten paljon palveluita käyttävien hyvinvointiin ja palvelutarpeeseen. 

Hallituksen suunnittelemat leikkaukset järjestökenttään, hoitotakuulain palautuminen ( 3 kk) sekä asiakasmaksujen nousupaineet tulevat näkymään hyvinvointialueen toiminnassa jatkossa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Ensimmäisellä RRP-hankekaudella toteutettiin hoito- ja palveluvelka-analyysi, jossa selvitettiin koronapandemian seurauksena syntynyttä  hoito-, kuntoutus- tai palveluvelkaa. Hankekauden 2023–2025 kohderyhmät perustuvat analyysin tuloksiin. Yksi kohderyhmä on  mielenterveys- tai päihdehäiriöistä kärsivät henkilöt eli Nuoret, nuoret aikuiset ja aikuiset, joilla on ollut tunnistettuja tai tunnistamattomia päihde- tai mielenterveyden haasteita jo ennen pandemiaa, ja joiden tilanteet ovat kärjistyneet pandemian seurauksena.  (Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla, Hoppu hankesuunnitelmasta14.2.2024)   

Vuonna 2023 toteutettu mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä psykiatrian selvitys ohjaa myös osaltaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämistyötä Pirkanmaalla.

Osana Pirkanmaan Tulevaisuuden sotekeskushanketta  sekä Sisä-Suomen yhteistyöalueen sote-keskusten psykososiaaliset menetelmät ja tukirakenteet (PsySos) hanketta Pirkanmaalla on aloitettu mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittäminen ja digitalisointi Terapiat etulinjaan yhteistyössä 2022-2023. 

Terapianavigaattorin käyttöönotto on aloitettu vuonna 2023 Pirkanmaalla ja vuosien 24-25 aikana on tavoitteena integroida Terapianavigaattori  entistä vahvemmin sote-keskusten asiakkaiden palveluprosesseihin. Mielenterveys- ja päihdetiimien tekemässä ensijäsennyksessä neuvotellaan yhdessä asiakkaan kanssa terapianavigaattorin koosteraportin ja keskustelun pohjalta asiakkaalle sopiva psykososiaalinen hoitomuoto, oikea-aikaisesti ja oikealta hoidon portaalta, alueen palvelukuvauksen mukaisesti. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Mielenterveys- ja päihdeasiakkaan hoitoon ohjautumista ollaan hyvinvointialueiden käynnistymisen myötä yhtenäistetty. Asiakkaiden hoitoon ohjatuminen on ollut aiemmin hyvin paljon kuntariippuvaista ja prosessit erilaisia. Myöskään digitaalisia arviointityökaluja mielenterveys- ja päihdeasiakkaan hoitoon ohjautumisessa ei ole ollut aiemmin laajalti käytössä, mutta vuonna 2023 toukokuussa terapianavigaattorin käyttöönotto käynnistettiin Pirkanmaalla porrastetusti osana PsySos- hanketta. Kehitystyön tavoitteena oli lisätä asiakkaan osallisuutta ja yhtenäistää ja tehdä tasalaatuisemmaksi asiakkaiden hoidon tarpeen arvioita ja hoitoonohjautumista koko Pirkanmaalla. 

Tavoiteltu muutos

Muutoksella tavoiteltiin yhtenäisempiä ja laadukkaita mielenterveys- ja päihdeasiakkaan hoitoon ohjatumisen arvioita ja oikea-aikaista ohjatumista tarpeenmukaiseen hoitoon.