Varhaisen tuen verkostotyön malli Kainuun perhekeskuksessa

Varhaisen tuen verkostotyön toimintamallin lähtökohtana on varhainen puuttuminen ja dialoginen huolen puheeksi ottaminen, joiden pohjalta suunnitellaan matalankynnyksen apua ja tukea moniammatillisesti.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Varhaisen tuen verkostotyön malli Kainuun perhekeskuksessa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Varhaisen tuen verkostotyön toimintamallin lähtökohtana on varhainen puuttuminen ja dialoginen huolen puheeksi ottaminen, joiden pohjalta suunnitellaan matalankynnyksen apua ja tukea moniammatillisesti.

Toteutuspaikka
Kainuu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuu
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Eeva Kähkönen

Luotu

13.01.2021

Viimeksi muokattu

11.03.2024
Ratkaisun perusidea **

Varhaisen tuen verkostotyön toimintamallin lähtökohtana on varhainen puuttuminen ja dialoginen huolen puheeksi ottaminen, joiden pohjalta suunnitellaan matalankynnyksen apua ja tukea moniammatillisesti. Varhaisen tuen verkostotyön malli toimii lapsen tuen tarpeen tunnistamisen, arvioinnin ja suunnittelun yhteisenä toimintamallina. Verkoston kokoonpano ja tapaamisen aihe suunnitellaan aina yhdessä perheen kanssa ja yhteiselle tapaamiselle kutsutaan vain tarvittava määrä toimijoita. Verkoston toimijoiden kokoonpanoa suunnitellessa on mahdollista hyödyntää verkostokarttaa, johon kaikki lapsen/nuoren/ perheen ympärillä olevat varhaisen vaiheen toimijat on kuvattu yhdellä kertaa nähtäviksi.

Varhaisen tuen verkostotapaamisissa pyritään vahvuus- ja voimavarakeskeisyyteen. Tapaamisessa luodaan kokonaiskuva tuen tarpeesta, mahdollisista tarvittavista tuen muodoista, yhteistyöstä ja työnjaosta. Tapaamisella sovitaan myös, kuka toimii perheen yhteyshenkilönä tai vastuutyöntekijänä jatkossa. Vastuutyöntekijä koordinoi, arvioi ja seuraa suunniteltuja tukitoimia. 

Kajaanissa, Kainuun isoimpana kuntana, on käytössä yhteinen ennalta sovittu aika kalentereista varhaisen tuen verkostotyölle. Yhteiset ennalta sovitut ajat kalenterista helpottavat sopivan yhteisen ajan löytymistä. Ajan voi vapauttaa muulle toiminnalle viikkoa aikaisemmin, jos ei tule kutsua tapaamiselle. Kaikissa muissakin Kainuun kunnissa yhteistä kalenterivarausta kokeiltiin, mutta muissa, Kajaania lukuun ottamatta, niistä kokeilun jälkeen luovuttiin, koska pienemmissä kunnissa yhteisiä aikoja saatiin sovittua nopeammin ja joustavammin ilman kalenterivarauksia. 

Toimintaympäristö **

Kainuun väkiluku on noin 72 000 ja noin puolet tästä väestömäärästä asuu maakuntakeskus Kajaanissa ja loput jakautuneet kahdeksaan muuhun Kainuun kuntaan. Vuosittain lapsia syntyy Kainuussa noin 450 ja syntyvyys on pääosin ollut viime vuosina laskeva. 

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestetty ja tuotettu jo vuodesta 2005 maakunnallisesti. Kainuun soten muodostuessa on Kainuussa alettu rakentamaan myös perhekeskusverkostoa ja tällä hetkellä jokaisessa Kainuun kunnassa on oma perhekeskus ja useimmissa kunnissa on myös hyvinvointialueen, seurakunnan ja MLL:n yhdessä järjestämää avointa kohtaamispaikkatoimintaa.

Kainuun hyvinvointialueella johtaminen on sektoroitunutta ja kunnalliset palvelut (sivistystoimi, nuorisopalvelut) ovat selvästi erillään Kainuun hyvinvointialueen tuottamista palveluista.  Kainuun hyvinvointialueella osa palveluista tuotetaan lähipalveluina, osa keskitetysti ja osa seudullisesti tai maakunnallisesti. Kainuun hyvinvointialueella on erityisasiantuntijatason rekrytointihaasteita. 

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus Kainuuseen -Helposti lähelläsi (HELLÄ) -hankkeen kehittämistyöllä pyritään vastaamaan näihin haasteisiin ja saamaan Kainuuseen monialaisia ja yhteentoimivia toimintamalleja. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamallin kohderyhmänä lähtötilanteessa on kaikki kainuulaiset perhekeskuksen asiakkaat, joilla on moniammatillisen tuen tarvetta tai tarvetta tuen tarpeen arvioinnille tai suunnittelulle moniammatillisesti. 

 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Mallia on työstetty alusta saakka tiiviissä yhteistyössä toimijoiden kanssa, mikä on omiaan vahvistamaan juurtumista. Mallia työstäessä tehtiin vahvaa yhteistyötä Lapsen tuen malli Kainuussa ja Toki-hankkeiden kanssa. Malli on kirjattu osaksi (OPH:n hankkeissa tehtyjä) alle kouluikäisten ja kouluikäisten tuen käsikirjoja kaikissa Kainuun kunnissa. Sekä sivistystoimen (koulut, päiväkodit) että hyvinvointialueen työntekijät on laajasti perehdytetty mallin käyttöön. Materiaali on helposti löydettävissä HVAn verkkosivuilta.​

Koko Kainuun alueelle työstettiin yhteiset ohjeet, esitteet ja materiaalit sekä työntekijöille että huoltajille. Mallista tehtiin myös video, joka on muiden materiaalien tavoin kaikille nähtävillä Kainuun hyvinvointialueen nettisivuilla.

Tiedottaminen eri foorumeissa, kuten perhekeskustiimeissä sekä varhaiskasvatuksen yksiköissä ja kouluissa

Pilotoinnin jälkeen toimintamallin koordinointi siirretiin maakunnallisen perhekeskustyöryhmän tehtäväksi, jossa on mukana esihenkilö- sekä työntekijätason toimijoita niin sote- kuin sivistys- ja järjestöpuolelta. Maakunnallinen perhekeskuksen johtoryhmä tukee ja ohjaa maakunnallisen perhekeskustyöryhmän toimintaa ja edistää yhteistyötä strategisella tasolla

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Palveluiden saatavuus, oikea-aikaisuus ja jatkuvuus ovat parantuneet palvelukokonaisuuden selkeän kuvauksen ja eri toimijoiden välisen vuoropuhelun myötä. Varhaisen tuen verkostotyönmalli vähentää päällekkäistä työtä ja varmistaa sen, että palvelukokonaisuus  vastaa asiakkaan tarpeisiin ja on ajan tasalla (oikea-aikaiset palvelut). Varhaisessa vaiheessa toteutuva monialainen yhteistyö vähentää korjaavien palveluiden tarvetta ja päällekkäistä työtä. ​

Palvelukokonaisuus on selkeämpi ja kynnys avun pyytämiseen matalampi. Lapsen/nuoren/perheen osallisuuden kokemus vahvistuu tässä mallissa, jossa asiakas on mukana heti tuen suunnittelun alusta saakka. Verkostotyötä tehdään yhä varhaisemmassa vaiheessa, jolloin perheet tulevat autetuksi kokonaisvaltaisesti. Tämä vähentää palveluiden päällekkäisyyttä ja vähentää korjaavien palveluiden tarvetta. Yhteisen toimintamallin myötä palvelu on myös koko Kainuun alueella yhdenmukaista.​  

Toimintamallissa eri toimijoiden välinen yhteistyö on vahvistunut ja oma rooli osana palvelukokonaisuutta selkeytynyt. Verkostoyhteistyö vähentää päällekkäistä työtä ja säästää resursseja. ​Perhekeskustyöryhmien rakenne tukee yhteistä työtä kaikilla tasoilla. ​

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Miksi juuri tämä toimintamalli pitäisi palkita?

Varhaisessa vaiheessa toteutettu monialainen yhteistyö vahvistaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia. Varhaisen tuen verkostotyön malli vähentää tiedonkulun haasteita ja vaikutelmaa palveluiden pirstaleisuudesta tuomalla asiakkaat ja eri organisaatioiden asiantuntijat yhteisen pöydän ääreen. Mallin keskiössä on kentältä nousseiden tarpeiden pohjalta luotu varhaisen tuen verkostokartta, joka auttaa hahmottamaan palvelukokonaisuutta niin asiakkaiden kuin ammattilaistenkin näkökulmasta.

Varhaisen tuen verkostotyön malli on suunnitteluvaiheesta käyttöönottoon toteutettu vuoropuhelussa eri toimijoiden kanssa. Yhteiskehittäminen on tukenut mallin juurtumista osaksi monialaista työtä. Malli on kirjattu osaksi lapsen tuen käsikirjoja varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa kaikissa Kainuun kunnissa. Toimintamalliin laadittu ohjeistus ja muu materiaali tukee yhteistä työtä ja on hyödynnettävissä myös muilla hyvinvointialueilla, kunnissa ja järjestöissä.

Miten toimintamallissanne näkyy TerveSos -palkinnon tämän vuoden teema ja palkintokriteerit?

Varhaisen tuen verkostotyön malli vastaa palveluiden yhteensovittamiseen luomalla kokonaiskuvan varhaisen vaiheen palveluista ja tuomalla asiakkaan sekä eri toimijat (hyvinvointialue, kunnat, järjestöt) yhteisen pöydän ääreen. Tärkeässä roolissa ovat lapsen kasvuympäristöjen ja muiden eri alojen asiantuntijoiden välinen vuoropuhelu sekä vastuista ja tuen järjestämisestä sopiminen. Toimintamallin ansiosta lapsen, nuoren ja perheen hyvinvointia on mahdollista tukea monialaisesti jo hyvin varhaisessa vaiheessa. 

Verkostotapaamisissa tuen järjestämisen kannalta tarvittava tieto välittyy suoraan lapsen, nuoren ja perheen kanssa toimiville tahoille. Yhteistyö vähentää päällekkäistä työtä ja vaikutelmaa palveluiden pirstaleisuudesta Verkostotapaamiset mahdollistavat palveluiden vaikuttavuuden seuraamisen sekä palvelutarpeen muutoksiin reagoimisen ja vahvistavat asiakkaan ohjautumista oikeanlaisten ja oikea-aikaisten palveluiden piiriin. 

Varhaisen vaiheen monialaisella verkostotyöllä vastataan lasten, nuorten ja perheiden moninaisiin tuen tarpeisiin vahvistamalla paitsi tuen tarpeen myös monialaisen tukiverkoston tunnistamista. Malli on kirjattu osaksi lapsen tuen käsikirjoja varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa kaikissa Kainuun kunnissa ja se on niin työntekijöiden kuin kuntalaistenkin löydettävissä Kainuun perhekeskusten verkkosivuilta. Toimintamalli ja siihen liittyvä materiaali rohkaisee monialaiseen yhteistyöhön. Asiakkaille suunnattu materiaali madaltaa kynnystä avun kysymiseen ja lisää tietoisuutta monialaisen tuen mahdollisuuksista. Varhaisessa vaiheessa toteutettu tuki edistää perheiden hyvinvointia ja vähentää ongelmien monimutkaistumisen riskiä. Yhteisövaikuttavuus on koko toimintamallin keskiössä: lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on meidän kaikkien yhteinen asia toimialasta tai organisaatiosta riippumatta. ”Et ole yksin”.

Tärkeää huomioida mallin käyttöönotossa:

  • Vuoropuhelu toimijoiden kanssa ja yhteistyö alkumetreiltä saakka!
  • Hyvä tiedottaminen 
  • Jalkautuminen 
  • Johdon tuki
  • Koordinoinnin suunnittelu ja tuki
Kansikuva
Varhaisen tuen tiimi Kainuun perhekeskuksessa

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis