Ohjeita käyttäjille

Huom. On suositeltavaa käyttää Innokylän verkkopalvelua muulla kuin Internet Explorer -selaimella, joka on käytöstä poistuva ja vanhentunut selain. Innokylän verkkopalvelun kaikki toiminnallisuudet eivät välttämättä toimi Internet Explorerilla, joten jos kohtaat ongelmia, niin kokeile samaa toimintoa toisella selaimella, esimerkiksi Google Chromella, Mozilla Firefoxilla tai Microsoft Edgellä. 

Kuinka kehittäminen ja toimintamallin kuvaaminen aloitetaan Innokylässä

Käyttöohjevideon avulla opit, miten pääset alkuun toimintamallin kehittämisessä tai kuvaamisessa. Siinä käydään läpi, miten luot toimintamallin ja täytät perustiedot sekä miten lisäät toimintamalliin muita kehittäjiä. Videon tekstitykset saat näkyviin, kun katsot videon YouTubessa (klikkaa vasemmassa alakulmassa olevaa YouTube-kuvaketta).

Verkkopalvelun pääosiot

Selaa toimintamalleja

Täältä löydät hakutoiminnon, jolla voit hakea erityisesti toimintamalleja erilaisilla kriteereillä: aihealueilla, kohderyhmillä, rahoittajalla, ilmiöillä, henkilöiden nimillä.

Kehitä toimintamalleja

Täältä voit aloittaa toimintamallin kehittämisen ja löydät työn alla olevat toimintamallisi.

Toimintamallien kehittämisen apuvälineenä on kehittämisen polku, joka koostuu seuraavista vaiheista: Oivalla ja ymmärrä, Kuvittele ja kokeile, Kuvaa ja jaa.

Jokaiseen vaiheeseen on luotu kysymyksiä, jotka auttavat kehittäjää pohtimaan ja jäsentämään kehittämistyössä tärkeitä kysymyksiä ja ohjaavat työssä eteenpäin.

Voit tuottaa tekstejä ja liittää tiedostoja, linkkejä, videoita ja kuvia.  

Toimintamallit ovat tiivistettyjä kuvauksia kehitetyistä, käyttöönotetuista ja hyväksi havaituista ratkaisuista, joita muut voivat hyödyntää ja edelleen soveltaa. Toimintamallissa kerrotaan lyhyesti, mihin tarkoitukseen se on kehitetty ja kenelle, minkälaisista vaiheista tai kokonaisuuksista sen toteuttaminen koostuu ja mitä sillä on saavutettu. Toimintamalliin voidaan myös lisätä keskeisiä liitetiedostoja kuvauksen tueksi. 

Toimintamalli on väline kehittämistyön tulosten tehokkaaseen markkinointiin ja viestintään. Mitä enemmän tietoa toimintamallista jaat, sen paremmin sen leviää ja sitä otetaan muualla käyttöön. 

Huomaathan, että hankkeiden kuvaus tehdään kokonaisuudeksi. Toimintamalleihin ei tuoda hankkeita.

 

Kokonaisuudet

Kokonaisuudet tarjoavat kotipesän ja koonnin kehittäjäverkostoille sekä laajojen ohjelmien ja projektien toimijoille.  Kokonaisuuksien alle kootaan kehittämiskokonaisuuden, ohjelman tai projektin aikana tuotettavat toimintamallit.

Työskentelyä ohjataan strukturoidulla lomakkeella, jonka kenttiin voi syöttää tietoja. Voit lisätä tiedostoja, kuvia, videoita ja linkkejä.

Työkalut

Työkalut-osiosta löydät esittelyjä erilaisista työkaluista kehittämistyön eri vaiheisiin ja yhteiskehittämisen tueksi. Sivuston avautuessa vasta pieni osa työkaluista on kuvattu, mutta täydennämme listaa koko ajan. 

Rekisteröityminen

Voit selailla Innokylän verkkopalvelun sisältöjä, esimerkiksi toimintamalleja tai työkaluja rekisteröitymättä palvelun käyttäjäksi. 

Toimintamallien ja kokonaisuuksien kehittäminen edellyttää kuitenkin rekisteröitymistä ja sisäänkirjautumista.

Näin rekisteröidyt

 1. Klikkaa etusivun oikeasta yläkulmasta Rekisteröidy, ja sen jälkeen täytä vähintään pakolliset kentät.
 2. Kun olet täyttänyt tiedot ja klikannut Rekisteröi uusi käyttäjä, saat vahvistuslinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.
 3. Käytyäsi vahvistamassa rekisteröitymisen saamastasi sähköpostista, rekisteröitymisesi on valmis. Jatkossa voit kirjautua sisään sähköpostiosoitteellasi ja valitsemallasi salasanalla.

Uuden toimintamallin luominen

Näin luot uuden toimintamallin:

1. Klikkaa Kehitä toimintamalleja -otsikkoa etusivun päävalikosta.

2. Anna toimintamallille nimi Aloita uuden toimintamallin kehittäminen-kentässä. Huomaa, että voit muokata nimeä myöhemmin.

3. Nimettyäsi toimintamallin klikkaa Aloita kehittäminen-painiketta. Tämän vaiheen jälkeen avautuu toimintamallin Perustiedot-sivu.

4. Täytä kaikki perustietolomakkeen kentät. Tallenna täyttämäsi tiedot. Voit julkaista toimintamallin vasta, kun kaikki pakolliset kentät (tähdellä merkityt) on täytetty. Julkaistun toimintamallin perustiedot tulevat julkisesti näkyville mm. palvelun Selaa toimintamalleja -osioon ja etusivulle. Liittääksesi toimintamallin osaksi jotain Kokonaisuutta, sinun tulee olla ensin kyseisen Kokonaisuuden kehittäjä/ylläpitäjä. 

Huom! Liitä toimintamallin yhteyteen jokin toimintamallia kuvaava kuva. Kuva tulee näkyviin julkaisun yhteydessä ja antaa sille oman ilmeen. Suositeltava kuvakoko on 650 x 460 px. Jos et liitä omaa kuvaa, järjestelmä tuottaa automaattisesti ikonikuvan. 

5. Kun olet täyttänyt perustiedot, toimintamallisi saa "Kehitteillä" -statuksen. Tämän jälkeen voit siirtyä eteenpäin täyttämään tietoja Kehittämisen polun eri vaiheisiin. Kehittämisen polulla kuvaat varsinaisen toimintamallin ytimen ja idean

6. Innokylässä voi julkaista sekä kehitteillä olevia että valmiita toimintamalleja. Kannustamme julkaisemaan vielä kehittämisvaiheessa olevia malleja. Kertomalla muille työn alla olevasta mallista voit saada uusia kehittäjiä ryhmääsi ja jaat tietoa kehittämistyöstäsi. Voit vaihtaa  toimintamallisi statuksen ”Valmiiksi”, vasta kun olet täyttänyt kaikki perustietolomakkeen pakolliset kentät ja kehittämisen polun tietyt kentät (merkitty **).

7. Pääset palaamaan kehitteillä olevaan toimintamalliisi mm. Käyttäjätilini-linkin kautta sivuston oikeasta yläkulmasta tai klikkaamalla Kehitä toimintamalleja-otsikkoa päävalikosta ja valitsemalla näkymästä kentän Jatka kehittämistä, mihin listautuvat toimintamallisi.

8. Voit lisätä toimintamalliisi ylläpitäjiä sekä kehittäjiä Kehittäjät -välilehdellä Innokylään rekisteröityneiden käyttäjien joukosta. Lue lisää toimintamallin rooleista kohdasta Ylläpitäjän ja kehittäjän roolit

Vinkki:

Mikäli haluat jakaa Innokylässä valmiin, aiemmin kehittämäsi ratkaisun tai et halua hyödyntää Kehittämisen polkua, voit täyttää toimintamallista vain perustiedot sekä Kehittämisen polulta kahdella tähdellä merkityt kentät (**). Tällaisia kenttiä löytyy Oivalla ja ymmärrä- ja Kuvaa ja jaa -vaiheesta. Kun olet täyttänyt kaikki nämä kentät, muista käydä vaihtamassa toimintamallisi status “Valmiiksi” aivan Kuvaa ja jaa -vaiheen lopusta.

Toimintamallin muokkaaminen

Toimintamallin muokkaamiseksi paina Muokkaa toimintamallia -painiketta, joka sijaitsee toimintamallin Perustiedot-välilehden oikeassa palstassa. Muokkaaminen aloitetaan aina siitä, oli muokkaustarve millä välilehdellä tahansa ja Muokkaa toimintamalli -painikkeen klikkaamisen jälkeen avautuu Perustiedot -välilehti. Eli jos haluat lisätä toimintamalliisi kehittäjiä, niin paina ensin Muokkaa toimintamalli -painiketta ja liiku vasta tämän jälkeen Kehittäjät-välilehdelle kehittäjien tai ylläpitäjien lisäämiseksi.

Toimintamallin poistaminen

Toimintamallin poistamiseksi, ota yhteyttä toimitus@innokyla.fi.

Uuden kokonaisuuden luominen

Näin luot uuden kokonaisuuden:

1. Klikkaa Kokonaisuudet-otsikkoa etusivun päävalikosta.

2. Anna kokonaisuudelle nimi Lisää uusi kokonaisuus -kentässä. Huomaa, että voit muokata nimeä myöhemmin.

3. Nimettyäsi kokonaisuuden klikkaa Aloita kehittäminen-painiketta. Tämän vaiheen jälkeen avautuu haitarivalikko jossa ylimmäisenä on Perustiedot -sivu.

4. Avaa haitarivalikosta Perustiedot-sivu ja täytä kaikki perustietolomakkeen kentät. Tallenna täyttämäsi tiedot. Voit julkaista kokonaisuuden vasta, kun kaikki pakolliset kentät (tähdellä merkityt) on täytetty. Julkaistu kokonaisuus tulee julkisesti näkyville palvelun Kokonaisuudet -osioon.

5. Kun olet täyttänyt perustiedot, voit siirtyä eteenpäin täyttämään muita tietoja.

6. Voit lisätä Kokonaisuuteen ylläpitäjiä sekä jäseniä Kokonaisuudessa mukana -välilehdellä Innokylään rekisteröityneiden käyttäjien joukosta. Lue lisää toimintamallin rooleista kohdasta Ylläpitäjän ja jäsenen roolit.

Kokonaisuuden poistaminen 

Kokonaisuuden poistamiseksi, ota yhteyttä toimitus@innokyla.fi. Poistamispyynnön voi tehdä vain ylläpitäjä. 

Toimintamallit: Ylläpitäjän, kehittäjän ja jäsenen roolit

Toimintamalleilla voi olla ylläpitäjiä, kehittäjiä ja jäseniä. Toimintamallin luojasta tulee automaattisesti toimintamallin ylläpitäjä. Suosittelemme, että jokaisella toimintamallilla olisi vähintään kaksi ylläpitäjää.

Ylläpitäjä

 • muokata toimintamalleja, liittää tiedostoja ja linkkejä 
 • lisätä henkilöitä kehittämisryhmään ja antaa heille joko ylläpitäjän tai kehittäjän roolin
 • esittää poistamispyynnön Innokylän toimitukselle
 • lisätä toimintamallin Kokonaisuuksiin, joissa on jäsenenä
 • näkyy toimintamallin Kehittäjät-välilehdellä toimintamallin ylläpitäjänä
 • lisätä toimintamallin Kokonaisuuksiin, joissa on jäsenenä

Kehittäjä

 • muokata toimintamalleja, liittää tiedostoja ja linkkejä
 • lisätä toimintamallin Kokonaisuuksiin, joissa on jäsenenä
 • näkyy toimintamallin Kehittäjät-välilehdellä toimintamallin kehittäjänä

Jäsen

 • näkyy toimintamallin Kehittäjät-välilehdellä toimintamallin kehittäjänä

Miten lisään kehittäjiä?

Toimintamallin ylläpitäjänä voit helposti lisätä toisia rekisteröityneitä käyttäjiä mukaan kehittämistyöhön.

Näin lisäät henkilöitä:

 1. Mene kehittämäsi toimintamallin  Kehittäjät-välilehdelle.
 2. Jos tiedät, että lisättävä henkilö on rekisteröitynyt Innokylään, klikkaa Lisää kehittäjä-painikkeesta sivun oikeasta palstasta. 
 3. Sinulle avautuu sivu, jossa on hakukenttä. Alkaessasi kirjoittaa henkilön nimeä, järjestelmä tarjoaa sinulle nimiä. Valitse henkilön nimi ja anna hänelle rooli.
 4. Tallenna.
 5. Jos henkilö ei vielä ole rekisteröitynyt Innokylään, pyydä häntä rekisteröitymään ensin, ja voit sitten edetä yllä kuvatulla tavalla.

Jos selaat Innokylän toimintamalleja tai kokonaisuuksia, ja olet kiinnostunut liittymään niiden kehittäjäryhmään, ota yhteyttä ylläpitäjiin. 

Kokonaisuudet: Ylläpitäjän ja jäsenen roolit

Kokonaisuudet-osiossa on ylläpitäjän ja jäsenen roolit. Vain ylläpitäjä voi muokata sisältöjä ja lisätä kokonaisuuteen muita ylläpitäjiä ja jäseniä. Suosittelemme kokonaisuudelle vähintään kahta ylläpitäjää.

Näin lisäät henkilöitä:

 1. Mene kirjaamasi kokonaisuuden  Kehittäjät-välilehdelle.
 2. Jos tiedät, että lisättävä henkilö on rekisteröitynyt Innokylään, klikkaa Lisää kehittäjä-painikkeesta sivun oikeasta palstasta. 
 3. Sinulle avautuu sivu, jossa on hakukenttä. Alkaessasi kirjoittaa henkilön nimeä, järjestelmä tarjoaa sinulle nimiä. Valitse henkilön nimi ja anna hänelle rooli.
 4. Tallenna.
 5. Jos henkilö ei vielä ole rekisteröitynyt Innokylään, pyydä häntä rekisteröitymään ensin, ja voit sitten edetä yllä kuvatulla tavalla.

 

Vinkkejä työkalujen käyttöön   

Vinkkejä työkalujen käyttöön

Kun valitse työkalua, pohdi:

Tarve: Onko työkalu käyttötarkoitukseesi sopiva? Saatko sen avulla kerättyä tietoa, joka vastaa tavoitteisiisi tai saavutettua tavoitteesi? Saatko sen avulla kehitettyä toimintaasi?

Soveltuvuus: Soveltuuko työkalu organisaatiosi toimintatapoihin? Miten luulet toimijoiden tai asiakkaiden suhtautuvan työkaluun? Onko se heille sopiva?

Osaaminen: Vaatiiko työkalu tarkempaa perehtymistä? Kuinka paljon aikaa työkalun omaksumiseen ja käyttöön tarvitaan/on käytettävissä 

Omat tiedot - Käyttäjätilini

Kun olet kirjautunut sivustolle, voit käydä muokkaamassa tietojasi Käyttäjätilissä. Löydät linkin sinne oman nimesi alta palvelun oikeasta yläkulmasta. Käyttäjätilissä voit esitellä itsesi lyhyesti muille käyttäjille ja luoda linkit käyttämiisi sosiaalisen median kanaviin. Täältä löydät myös kaikki toimintamallit ja kokonaisuudet joissa olet mukana. Pääset muokkaamaan niitä täältä.Voit myös lisätä profiiliisi kuvan.

Hakutoiminto

Jokaisen sivun oikeassa ylälaidassa on hakutoiminto, jolla voit hakea sisältöjä koko sivustolta.

 

Ota yhteyttä ongelmatilanteessa

Jos toimintamallin luominen ei onnistu, teksti ei tallennu, julkaisu ei näy tai jokin muu ylipääsemätön ongelma kohtaa vaikka olet tehnyt kaiken ohjeiden mukaan, ota yhteyttä: toimitus@innokyla.fi     

Muista aina tallentaa täyttämäsi tiedot ennen kuin siirryt lomakkeelta toiselle!  

Yritin rekisteröityä Innokylän käyttäjäksi, mutta organisaationi ei löydy organisaatiolistasta.

Organisaatiotieto ei ole pakollinen tieto rekisteröidyttäessä Innokylään. Voit rekisteröityä jättämällä organisaatiokohdan tyhjäksi ja ilmoittaa sitten organisaatiotiedon puuttumisesta osoitteeseen toimitus@innokyla.fi , niin organisaatiosi lisätään organisaatiolistalle. Saat tiedon, kun organisaatio on lisätty Innokylään, jolloin voit käydä lisäämässä tiedon käyttäjäprofiilisi Muokkaa -välilehdeltä.

Toimintamallin tai kokonaisuuden tiedot eivät ole tallentuneet.

Jos täyttämäsi tiedot eivät Tallenna-painikkeen painamisesta huolimatta tallennu, niin tarkista selaimen yläreunasta, näkyykö siellä virheilmoitusta. Mahdolliset virheilmoitukset tulevat siis selaimen yläreunaan.  Virheilmoitus tulee, jos täyttämissäsi tiedoissa on jokin virhe tai jokin välttämätön tieto puuttuu. Kiinnitä huomioita erityisesti Aihealueisiin, joissa saa käyttää ainoastaan järjestelmän tarjoamia aihealueita.
Kun lisättyjä tietoja tallentaa, kannattaa tarkistaa selaimen yläreunasta, että sinne tulee ilmoitus, että tiedot on päivitetty onnistuneesti. Katso lisätietoa käyttöohjevideosta

Yritin julkaista toimintamallin / kokonaisuuden, mutta se ei näy julkaistuna.

Toimintamallin tai kokonaisuuden julkaisu edellyttää, että perustietojen kaikki tähdellä (*) merkityt kentät on täytetty. Jos toimintamallisi tai kokonaisuutesi ei näy julkaistuna, kannattaa tarkistaa, että kaikki tähdellä (*) merkityt kentät on täytetty. Kannattaa huomioida erityisesti

- Asiasanat- kohta - > Käytä vain järjestelmän tarjoamia aihealueita

- ilmiö -kohta -> Jos kokonaisuus ei liity ilmiöön, niin valitse: "ei liity ilmiöön".

Mahdolliset virheilmoitukset tulevat selaimen yläreunaan ja saattavat jäädä huomaamatta. Kun lisättyjä tietoja tallentaa, kannattaa katsoa selaimen yläreunasta, että sinne tulee ilmoitus, että tiedot on päivitetty onnistuneesti. Katso lisätietoa käyttöohjevideosta.

Voinko muokata toimintamallia / kokonaisuutta julkaisun jälkeen?

Kyllä. Kaikkia toimintamallin / kokonaisuuden tietoja voi muokata julkaisun jälkeen.

Voinko vaihtaa toimintamallin / kokonaisuuden nimeä julkaisun jälkeen?

Kyllä. Toimintamallin / kokonaisuuden nimeä voi muuttaa julkaisun jälkeen.

Vaikuttaako toimintamallin / kokonaisuuden nimen muuttaminen aiemman nimen mukaisten linkkien toimivuuteen (toimiiko aiempi url edelleen?)

Aiemman nimen mukainen verkko-osoite eli url toimii edelleen eli se uudelleenohjautuu uuden nimen mukaiseen osoitteeseen. Eli jos olet lisännyt aiemman nimen mukaisia linkkejä joillekin muille sivustoille, niin linkit toimivat edelleen, vaikka vaihtaisit toimintamallin tai kokonaisuuden nimeä.

Miten liitän toimintamallin kokonaisuuteen?

Voit liittää toimintamallin kokonaisuuteen, jossa olet jäsenenä tai ylläpitäjänä. Sinun pitää olla kyseisen toimintamallin ylläpitäjä tai kehittäjä. Pääset liittämään toimintamallin kokonaisuuteen toimintamallin perustiedoissa ”Toimintamallin kokonaisuus” -kohdassa. Valitse pudotusvalikosta kokonaisuus, johon haluat toimintamallin liittää.

Jos et vielä ole sellaisen kokonaisuuden jäsen, johon haluaisit toimintamallisi liittää, niin voit pyytää kokonaisuuden ylläpitäjää lisäämään sinut kokonaisuuden jäseneksi, jonka jälkeen pääset liittämään toimintamallisi siihen.  

Kehittämisen polkuun lisäämäni teksti ei siirry kaikista kentistä toimintamallin etusivulla olevaan Toimintamalli lyhyesti -kohtaan

Toimintamallikuvaukseen eli Toimintamalli lyhyesti -kohtaan toimintamallin etusivulle nousevat Kehittämisen polulta ainoastaan kahdella tähdellä (**) merkityt kentät.

Miten saan Kehittämisen polkuun lisäämäni linkit näkymään toimintamallikuvauksessa toimintamallin etusivulla?

Kehittämisen polun kaikkiin vaiheisiin voi lisätä linkkejä kenttien alapuolella olevan ”Lisää liitetiedosto, kuva, linkki verkkosivustolle tai linkki videoon”-toiminnon avulla. Nämä linkit eivät kuitenkaan siirry toimintamallikuvaukseen eli toimintamallin etusivulla olevaan Toimintamalli -lyhyesti kohtaan. Kyseisten linkkien tarkoituksena on antaa kehittämisestä lisätietoa, johon kiinnostuneet voivat tutustua Kehittämisen polulla.

Jos kuitenkin haluat saada lisättyä linkin toimintamallikuvaukseen, niin toimi näin:

Kopioi lisäämäsi verkko-osoite (tai avaa lisäämäsi dokumentti ja kopioi sen verkko-osoite selaimen osoitekentästä), kirjoita haluamasi nimi linkille kehittämisen polussa ko. kentän tekstikenttään, maalaa nimi hiirellä, klikkaa linkki-ikonia kentän yläreunassa (ks. kuva alla) ja liitä siihen kopioimasi osoite. Tällöin linkki näkyy Toimintamalli lyhyesti -kohdassa.

Huomioi, että kentän tulee olla merkittynä kahdella tähdellä (**), jotta teksti ja linkki nousevat toimintamallikuvaukseen.

Kuva
linkki