Tule Aijjoos kahville -hyväntekeväisyyttä kahvikupin äärellä

Tule Aijjoos kahville -tapahtumien ideana on, että voi tehdä hyvää pelkästään kahvilla käymällä. Tapahtumia järjestetään vanhusten hoitokodeissa. Kahvimaksu lahjoitetaan hoitokodin asukkaiden virkistystoimintaan.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Tule Aijjoos kahville -hyväntekeväisyyttä kahvikupin äärellä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tule Aijjoos kahville -tapahtumien ideana on, että voi tehdä hyvää pelkästään kahvilla käymällä. Tapahtumia järjestetään vanhusten hoitokodeissa. Kahvimaksu lahjoitetaan hoitokodin asukkaiden virkistystoimintaan.

Toteutuspaikka
Aijjoos-kumppanuustoiminta ja Kuntayhtymä Kaksineuvoinen ovat yhteistyössä toteuttaneet Lähde Aijjoos kahville -toimintaa vuodesta 2016.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Minna Koponen

Luotu

31.03.2020

Viimeksi muokattu

24.04.2020
Ratkaisun perusidea **

Tule Aijjoos kahville -tapahtuman tarkoituksena on tuoda hoitokoteja kahvittelijoille tutummaksi, jotta esim. hoitokodissa asuvien tuttujen ja entisten naapureiden luona vierailuille ei olisi niin korkeaa kynnystä. Samalla osallistujat saavat kahvitella, nähdä tuttuja ja seurustella talon asukkaiden ja hoitajien kanssa. Hoitokotien asukkaille tapahtuma tarjoaa mukavaa vaihtelua arkeen.

Toimintaympäristö **

Hoitokodit ovat usein kotona asuville ikäihmisille vieraita paikkoja. Kynnys niissä vierailuihin on helposti korkea. Ajatellaan, että ei siellä voi käydä, koska hoitajilla on aina kiire ja vieraat ovat vain tiellä. Kuitenkin monella kotona asuvalla ikäihmisellä on hoitokodeissa paljon tuttuja ja heitä olisi mukava käydä katsomassa. Lisäksi hoitokodeissa asuville ikäihmisille olisi mukava tarjota virkistystä jollain tapaa. Tule Aijjoos kahville -toimintamalli tarjoaa mahdollisuuden vierailuun ja tutustumiseen hoitokotiin. Lisäksi kahvia ostamalla voi osallistua helposti hoitokodissa asuvien ihmisten virkistystoiminnan tukemiseen.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamallin kohderyhmää ovat hoitokodin asukkaat ja henkilökunta sekä tapahtumaan saapuvat vieraat. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Tule Aijjoos kahville -tapahtuman toteuttaminen
Tapahtuman järjestäjä ottaa yhteyttä vanhusten hoitokotiin ja kysyy lupaa tapahtuman järjestämiseen. Samalla tiedustellaan kahvinkeittojärjestelyistä sekä sopivasta tilasta tapahtumalle. Lisäksi sovitaan siitä, että myös talon asukkaat voisivat osallistua kahvilaan esim. hoitajien avustuksella. Tämän jälkeen tapahtumaa mainostetaan esim. hoitokodin seinällä, kauppojen ilmoitustauluilla ja paikallislehdissä. Tapahtuman järjestäjä hankkii tarjoilut ja kysyy tarvittaessa tapahtumalle sponsoria, joka voisi maksaa kahvituksen. Kahvilaan voi haluttaessa järjestää myös oheisohjelmaa esim. musiikkia, mutta usein kahvittelu ja seurustelu ovat aivan riittäviä. Osallistujat maksavat kahvista sovitun summan ja se annetaan tapahtuman päätteeksi hoitokodin vastuuhenkilölle asukkaiden virkistystoimintaa varten.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Tule Aijjoos kahville -tapahtumiin osallistuneista vieraista on ollut mukavaa, kun on näin helpolla tavalla saanut olla mukana tarjoamassa virkistystä hoitokodin asukkaille. Hoitokodin asukkaat ovat saaneet virkistystä sekä kahvilan aikana että myöhemmin, kun kahvilan tuotto on käytetty hoitokodin asukkaiden virkistykseen. Mukavaa on ollut myös se, että kahviloissa on tavattu vanhoja tuttuja ja vaihdettu kuulumisia vieraiden ja hoitokodin asukkaiden kesken. Hoitokodin kynnys on madaltunut ja kahvilassa vieraina olleiden on ollut jatkossa helpompi käydä tapaamassa hoitokodin asukkaita. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Tämä toimintamalli on sovellettavissa kaikenlaisissa hoitokodeissa esim. mielenterveyskuntoutujien ja vammaisten parissa. Toimii varmasti soveltaen myös lasten parissa. 

Kansikuva
Ikäihmiset juomassa kahvia pöydän äärellä.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä