Ikäihmisten kodeissa tapahtuva suun terveydenhuollon neuvonta ja ohjaus toimintamalli

Suun terveydenhuollon ja kotihoidon yhteinen toimintamalli ikäihmisten suun terveyden parantamiseksi

Toimintaympäristö **

Suun terveydenhuollon ja kotihoidon henkilöstön yhteistyötä on tarkoitus lisätä ja juurruttaa pysyväksi toimintatavaksi tulevaisuuteen niin että se kuuluu yhtenä osa-alueena kotihoidossa olevien ikäihmisten palveluihin tulevaisuudessa. Tällä tavoin myös kotona asuvat ikäihmiset saavat ennaltaehkäisevää hoitoa ajoissa ja ikäihmisten suun terveyden tasoa saadaan nostettua.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on suun terveydenhuollon ja kotihoidon sujuva yhteistyö sekä sen lisääminen ikäihmisten suun terveyden parantamiseksi ennaltaehkäisevällä toimintamallilla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä toimintamallissa ovat kotona asuvat ikäihmiset, jotka ovat kotihoidon piirissä.

Kokeilussa opittua

Kokeilun haasteena on ollut yhteistyön juurruttaminen pysyväksi toimintamalliksi, varsinkin kun korona-aikana yhteistyö on ollut tauolla.

Ratkaisun perusidea **

Ikäihmisten terveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua edistävä malli pohjautuu AVOT-hankkeessa (v.2016-2018) suunniteltuun ja käyttöön otettuun malliin. Toimintamallin tarkoituksena on tehdä yhteistyötä kotihoidon henkilöstön ja suun terveydenhoidon ammattilaisten välillä. Kotihoidon henkilöstöstä valitaan suun hoidon vastaava, joka tekee tiivistä yhteistyötä suun terveydenhoidon ammattilaisen, kuten paikallisen suuhygienistin, hammaslääkärin tai hammashoitajan kanssa. Suu-vastaava ja suun terveydenhoidon työntekijä sopivat säännöllisistä koulutuksista kotihoidon henkilökunnalle, joiden tavoitteena on varmistaa ymmärrys suun terveyden vaikutuksesta yleisterveyteen, toimintakykyyn sekä elämänlaatuun.

Suun terveyden ammattilaisten valmistamat ohjeet kootaan yhteiseen kaikkien saatavilla olevaan ohjepankkiin. Ohjepankista löytyvät suun hoidon tarpeen arviointi-lomake, suun puhdistus ja proteesien hoito-ohje sekä hampaattoman ja kuivan suun hoito-ohje. Kotihoidon henkilökunta myös hankkii jokaiseen hoitotiimiin suunhoito-pakin, johon suun terveydenhoito antaa näytteitä suun hoitotuotteista ikäihmisille.

Suun terveydenhuollon ammattilainen ja kotihoidon suu-vastaava järjestävät tarpeen mukaan joko kotona tai hoitolassa tehtäviä suun terveystarkastuskäyntejä kotihoidon asiakkaille. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Siun soten alueella toimiva suun geriatrisen hoidon tiimi on suunnitellut ja toteuttanut toimintamallia alueella yhteistyössä kotihoidon henkilöstön kanssa. Alueella paikallinen suuhygienisti, hammaslääkäri tai hammashoitaja ottaa vastuulleen olla yhteydessä paikalliseen kotihoitoon ja sitä kautta yhteistyö aloitetaan. Suun terveydenhuollon ammattilainen on säännöllisesti yhteydessä kotihoidon henkilöstöstöstä valitun suu-vastaavan kanssa ja auttaa suun hoidon tarpeen arvioinnissa sekä mahdollisissa lisähoidontarpeen ajanvarauksissa. Kotihoidon suu-vastaava voi olla suoraan yhteydessä paikalliseen suun terveydenhoidon ammattilaiseen (suora puhelinnumero). Kotihoitoon hankitaan välineistöä (suu-pakki) joka on kotihoidon hoitajien apuna suun hoidon tarpeen arvioinnissa ja hoidossa. Pakkiin kootaan ohjeita suun hoitoon liittyen sekä suun hoidon tuotenäytteitä, jotka hammashoitola hankkii. Suun terveydenhoidon ammattilainen järjestää kotihoidon henkilökunnalle myös säännöllisesti koulutusta ikäihmisten suun terveyteen liittyen. Suun hoidon koulutuksista, ohjeiden päivityksestä sekä muuttuvista yhteystiedoista ollaan säännöllisesti yhteydessä kotihoidon suu-vastaavan kanssa, jotta yhteistyö saataisiin mahdollisimman mutkattomaksi ja pysyväksi toimintamalliksi.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Hyvä perehdytys sekä suun terveydenhoidon että kotihoidon henkilöstölle on tärkeää. Suun terveyden edistämisen korostaminen ja tärkeys kotihoidon henkilöstölle perusteltava hyvin. Kannattaa miettiä, olisiko parasta esitellä toimintamalli ensin esimiehille ja sitten henkilöstölle, esimiesten tuki tässä avainasemassa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yhteistyö kotihoidon kanssa ollut ajoittain haasteellista, mallin juurruttamisessa menee oma aikansa. Koronaepidemian vuoksi malli oli tauolla, sillä sinä aikana kiireettömät kotikäynnit/hoivakotikäynnit olivat kiellettyjä. Mallin uudelleen käyttöönotto ja laajentaminen alueilla on alkanut koronatilanteen helpotettua.