Ikäihmisten liikuntaraati on keskustelutilaisuus, jossa liian vähän liikkuvat kotona asuvat iäkkäät (75+) sekä toimijoiden ja päättäjien edustajat kokoontuvat ideoimaan iäkkäille sopivaa liikuntatoimintaa, -neuvontaa ja liikkumisympäristöjä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Iäkkäiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia heille kohdentuvien palveluiden kehittämisessä tulisi lisätä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Iäkkäät ihmiset tarvitsevat mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa oman lähiyhteisönsä toimintaan. Liikuntaraadissa henkilöt, joilla on alkavia toimintakyvyn ongelmia, kuten liikkumisvaikeuksia, alkavaa muistisairautta tai yksinäisyyttä, kutsutaan kertomaan toiveistaan ja tarpeistaan liikuntatoiminnan kehittämiseksi. Konkreettiset ideat kuullaan, kootaan ja ne voidaan panna nopeastikin täytäntöön.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Ikäihmisten liikuntaraadin järjestämisvastuu tulisi olla kunnalla, esim. liikunta- ja vapaa-aikatoimi tai sosiaali- ja terveystoimi. Työnjaosta sovitaan yhdessä eri järjestöjen kanssa.

Tavoiteltu muutos

Liikuntaraatiin osallistuvien iäkkäiden kehittämisehdotusten huomioiminen ja mahdollisuuksien mukaan ehdotusten käytäntöön viemiminen. Voimaa vanhuuteen -kunnissa on esim. lisätty penkkejä kävelyreittien varrelle raadissa nousseiden ehdotusten seurauksena.

Päättäjien ymmärrys toimintakykyisen ikääntymisen hyödyistä niin yksilölle kuin yhteiskunnalle vahvistuu.

Muutoksen mittaaminen

Liikuntaraadissa nousseista kehitysehdotuksista koostetaan päättäjäkirje. Raadin järjestäjä seuraa ehdotusten käsittelyä ja niiden viemistä käytäntöön.

Toteutussuunnitelma

Ikäihmisten liikuntaraati -toimintamalli on valmis sovellettavaksi. Liikuntaraati on toteutettu tähän mennessä yli 100 Voimaa vanhuuteen -ohjelman tai Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi -kärkihankkeen kunnassa.

Alla ehdotus toiminnan toteuttamiseksi.

 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Suomessa on yli puoli miljoonaa 75+ ikäistä, ja arvioiden mukaan noin puolella heistä on alkavia toimintakyvyn haasteita. Tutkimusten mukaan he hyötyvät erityisen paljon säännöllisestä liikunnasta ja liikkumisesta. Heille sopivaa liikuntatoimintaa on tarjolla aivan liian vähän. Toimintaa tulisikin lisätä kuulemalla säännöllisesti kohderyhmän toiveita, risuja ja kehittämisideoita. Ikäihmisten liikuntaraati on foorumi kuulemiseen ja yhteiseen kehittämiseen.