Ikäihmisten ryhmäkuntoutuksen yhtenäistäminen Pohjanmaan hyvinvointialueen terveyskeskuksissa

Alueen terveyskeskuskuksissa järjestetään ikäihmisten ryhmäkuntoutusta. Toimintatapojen eroavaisuuksista nousi tarve niiden yhtenäistämiseksi ja selkeyttämiseksi.  Työryhmä työstI yhtenäisen toimintamallin.  

Toimintaympäristö

Pohjanmaalla järjestetään paljon erilaisia toimintakykyä tukevia ja edistäviä liikuntaryhmiä ikäihmisille kuntien ja 3:nnen sektorin toimesta. Lisäksi hyvinvointialueen toimesta järjestetään ikäihmisille ryhmäkuntoutusta. Tästä syystä kuntoutuksen toimialalla koettiin tarpeelliseksi kartoittaa hyvinvointialueen järjestämän ikäihmisten ryhmäkuntoutuksen nykytila. Kartoituksessa selvisi, että ryhmäkuntoutusta ohjattiin alueen kymmenestä terveyskeskuksesta kuudessa sekä toiminnassa olevat eroavaisuudet. 

Kehittämistyön tavoitteena on toiminnan selkeyttämisellä ja yhtenäistämisellä luoda ajanmukaiset toimintaan soveltuvat ryhmäkuntoutus palvelut koko alueelle mm. tunnistamalla oikea-aikainen kuntoutustarve, turvaamalla yhdenvertaiset ja vaikuttavat palvelut sekä parantamalla niiden saatavuutta ja saavutettavuutta esimerkiksi etäryhmien avulla.  

Asiakaslähtöinen ikäihmisen kuntoutuspolku saavutetaan varmistamalla yhtenäiset toimintakyvyn arviointimenetelmät ja toimintatavat sekä seuraamalla niiden vaikutusta ikäihmisen arkeen, tunnistamalla ja ennakoimalla toimintakyvyssä tapahtuvia muutoksia ja tarvittaessa puuttumalla niihin. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Terapeuttien kokemukset ryhmäkuntoutuksesta ja siihen liittyvistä tekijöistä on huomioitu mm. kyselyllä ja yhteydenotoilla. Osa terapeuteista osallistui kehittämistyöryhmään ja työryhmän tuloksista tiedotettiin osastopalavereissa.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin tavoitteena on terveyskeskusten terapiaryhmien kohderyhmien, kriteerien, mittarien, tavoitteiden ja asiakasmaksujen yhtenäistäminen ja kehittäminen. Sen avulla luodaan ajanmukaiset toimintaan soveltuvat ryhmäkuntoutus palvelut koko alueelle. Toimintamalli alkaa asiakkaan ohjautumisesta palveluun, kun tarve ohjaavassa tahossa on määritelty. Asiakkaan soveltuvuus ryhmään arvioidaan yhtenäisten kriteerien perusteella. Terapiaryhmät olivat aikaisemmin diagnoosipohjaisia, nyt pyritään luomaan ryhmät toimintakyvyn perusteella. Ryhmien kokonaistavoitteena on asiakkaan omakuntoutuminen ja vertaistuen mahdollistaminen.  Ryhmäkuntoutus on asiakkaan kokonaistilanteen  jatkuvaa arviointia mm. väliarvioinnin ja erilaisten mittausten perusteella. Kuntoutuksen edistyessä ja asiakkaan saavutettua tavoitteensa suunnitellaan jatkokuntoutus ohjaamalla asiakasta jatkamaan kuntoutumistaan omatoimisesti tai muiden toimijoiden palveluissa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Uuden toimintamallin mukaista toimintaa on aloitettu osittain syksyn aikana ja tarkoituksena on, että se olisi käytössä koko alueella ensi vuoden alusta. Käyttöönotto voi tuoda erilaisia haasteita esille. Kevään 2024 aikana käydään toimipistekohtaisissa tapaamisissa ryhmäkuntoutuksen toteutumista ja siihen liittyviä asioita läpi, minkä jälkeen jatketaan mallin hiomista yhteistyöpalavereissa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toiminta vaatii ryhmäkuntoutukseen soveltuvan tilan ja välineistön. Lisäksi asiakkaille pukutilat. Henkilöstöresurssit on mitoitettava ja suunniteltava asiakkaiden toimintakyvyn ja ryhmän koon mukaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallia on kehitetty ja viety muutamien yksiköiden käytäntöön syksyn aikana. Käyttökokemuksien ja palautteiden perusteella tullaan toimintamallin sisältöä arvioimaan ja mahdollisesti vielä muokkaamaan ensi vuonna. Toimintamalli jalkautetaan vaiheittainen koko alueelle.