Intensiivisen tuen työskentely
Työskentely on asiakkaan arjessa toteutettavaa lastensuojelun avohuollon tukea 12-17 vuotiaille nuorille ja perheille, tavoitteena on ehkäistä sijoituksia. Tiimi on moniammatillinen, työskentely on lyhytkestoista ja muutokseen tähtäävää.
Taustalla tarve pienentää hyvinvointialueen kustannuksia ehkäisemällä nuorten sijoituksia. Sijoitusten tarve on viime vuosien aikana lisääntynyt ja lastensuojelun kuormittumiseen pyritään vastaamaan tällä palvelulla. Haluamme tarjota konkreettista tukea perheille niissä arjen toimintaympäristöissä missä he elävät ja tukea oikea aikaisesti, jolloin nuoren asuminen kotona on mahdollista.
Erityisesti nuoruusikäisten sijoitusten tarve on viime vuosina lisääntynyt. Vanhemmat tarvitsevat konkreettista tukea ja rinnalla kulkijaa vanhemmuuteen. Nuori tarvitsee aitoa kohtaamista ja kuuntelua, jotta päästään kiinni haasteisiin ja löydetään perheestä omat voimavarat ratkaista tilanne. Toiminnalla pyritään ehkäisemään kodin ulkopuolisia sijoituksia sekä kalliita ostopalveluja.
Intensiivisen tuen tiimi koostuu kolmesta sosiaaliohjaajasta, kahdesta psykiatrisesta sairaanhoitajasta sekä toimintaterapeutista. Lisäksi tiimillä on esihenkilö. Tiimillä on ohjausryhmä, joka kokoontuu noin 2 kk välein, johon kuuluu ammattilaisia psykiatrialta, oppilashuollosta sekä lastensuojelusta.
Pyrkimyksenä ehkäistä nuorten sijoituksia ja saada nuoren ja perheen arki toimimaan.
Tuloksena hyvinvointialueen kustannusten hallinta. Pyrimme siihen että perheet kuntoutuvat ja saavat konkreettista tukea omaan arkeensa.
Asiakasperheiltä niin vanhemmilta kuin nuoriltakin sekä sosiaalityöntekijöiltä pyydetään kirjallista palautetta, jota kerätään työskentelyn aikana ja sen päätyttyä.
Lisäksi seuraamme asiakasmääriä, työskentelyn kestoa sekä kuinka moni tilanne johtaa sijoitukseen työskentelystä huolimatta.
Hankkeen tavoitteita tarkastellaan säännöllisesti tiimipalavereissa, jonka lisäksi hankkeella on ohjausryhmä.
Tiimissä säännöllinen tavoitteiden arviointi, jotta hankkeen toimivuus varmistetaan. Asiakaspalautteita seurataan ja niiden perusteella tehdään toimintaan muutosta.
Kohderyhmänä on Oulun seudulla asuvat 12-17 vuotiaat nuoret ja heidän perheensä. Asiakkailla on lastensuojelun asiakkuus ja kriisiytynyt tilanne kotona esimerkiksi lukuisia lastensuojeluilmoituksia taustalla sekä uhka päätyä kodin ulkopuoliseen sijoitukseen.
Asiakkaita on osallistuttu työskentelyyn mukaan erilaisilla luovilla ja toiminnallisilla menetelmillä kotitapaamisilla sekä ryhmätoiminnoilla kuten yhteteisillä retkillä.
Jyväskylä Lotilan malli
Espoon perhetyön malli