IPC-työohje Siun soten ammattilaisten käyttöön

Tulevaisuuden Sote-keskushankkeen aikana on otettu käyttöön IPC-menetelmä. Siun soten alueella on tehty asiakkaan polusta työohje kuvaus ammattilaiselle, jossa kuvataan mm. nuoren ohjautuminen IPC-ohjaukseen ja prosessin eteneminen.

Toimintaympäristö

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue koostuu 13 kunnasta ja alueella oli vuonna 2021 noin 9800 13-18-vuotiasta nuorta. Pohjois-Karjalan alueella on Kelan tietokantojen mukaan eniten ADHD-lääkeostoja ja viidenneksi eniten psyykenlääkeostoja koko maan tilastoihin verrattuna 0-17-vuotiaiden osalta. Nuorten tarve psykososiaaliselle tuelle on suuri.
 

Työntekijät, jotka Siun sotessa toteuttavat IPC-ohjausta, ovat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajia sekä opiskeluhuollon kuraattoreita ja psykologeja. Työkenttä, jossa edellä mainitut työntekijät työskentelevät, ovat lasten ja nuorten ennaltaehkäisevien palveluiden ammattilaisia, mutta kuitenkin ohjaavat ja neuvovat lapsia ja nuoria lievistä keskivaikeisiin oirekuviin liittyen mielen hyvinvoinnin osa-alueella. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Lasten ja nuorten mielenterveyden toimintaympäristössä perustason palveluissa on puutteellisuutta, jonka vuoksi hoidon toteutus jakautuu ennaltaehkäisevien palveluiden ja erikoissairaanhoidon välille. Ennaltaehkäisevien palveluiden toteuttajien turvaksi haluttiin luoda ohjeistus, miten IPC:n toteuttamisen erityispiirteet ja siirtymävaiheet on hyvä ottaa huomioon. Lisäksi haluttiin luoda ohjeistus perustason toimijoille erikoissairaanhoidon konsultaatiosta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työohjeen laatimisvaiheessa tavattiin työntekijöitä. Lisäksi kuulimme IPC:tä saaneen nuoren kokemuksia ja pidettiin nuorisovaltuustokierros osallisuuden edistämiseksi.

Ratkaisun perusidea

Työohje kertoo, kuinka nuori ohjautuu IPC-jaksolle, mitä on hyvä ottaa huomioon alkuvaiheen tapaamisilla, mitä mittareita käynneillä käytetään, kuinka ohjata nuorta IPC-jakson loppuvaiheessa ja miten toimia, jos nuoren vointi akutisoituu.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Työohjeen juurruttaminen ja levittäminen vaatii työaikaresurssia. Ensimmäinen vaihe on IPC-työohjeen lähettäminen työntekijöille sähköpostitse IPC-koulutuksen jälkeen. Tämän jälkeen esihenkilöitä on hyvä informoida IPC-työohjeesta ja sen hyödyntämisen muistuttamisesta työntekijöille. Lisätoimenpiteenä työohjeen hyödyntämisen muistuttaminen IPC-työntekijöille. Myös yhteistyötahojen informoiminen yhtymäpinta-ajattelun lisäämiseksi tärkeää.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin soveltaminen vaatii soveltajan ymmärrystä oman toimintaympäristön rakenteesta ja toimintatavoista. Toimintamalli on sovellettavissa muiden alueiden IPC-työskentelyn juurruttamisessa vastaavissa palveluissa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työntekijöiden IPC-prosessin hahmotus on lisääntynyt ja työntekijöillä on toimintaohje erikoissairaanhoidon konsultaatiosta.