IPC-työohje Siun soten ammattilaisten käyttöön
Tulevaisuuden Sote-keskushankkeen aikana on otettu käyttöön IPC-menetelmä. Siun soten alueella on tehty asiakkaan polusta työohje kuvaus ammattilaiselle, jossa kuvataan mm. nuoren ohjautuminen IPC-ohjaukseen ja prosessin eteneminen.
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue koostuu 13 kunnasta ja alueella oli vuonna 2021 noin 9800 13-18-vuotiasta nuorta. Pohjois-Karjalan alueella on Kelan tietokantojen mukaan eniten ADHD-lääkeostoja ja viidenneksi eniten psyykenlääkeostoja koko maan tilastoihin verrattuna 0-17-vuotiaiden osalta. Nuorten tarve psykososiaaliselle tuelle on suuri.
Työntekijät, jotka Siun sotessa toteuttavat IPC-ohjausta, ovat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajia sekä opiskeluhuollon kuraattoreita ja psykologeja. Työkenttä, jossa edellä mainitut työntekijät työskentelevät, ovat lasten ja nuorten ennaltaehkäisevien palveluiden ammattilaisia, mutta kuitenkin ohjaavat ja neuvovat lapsia ja nuoria lievistä keskivaikeisiin oirekuviin liittyen mielen hyvinvoinnin osa-alueella.
Työohjeen laatimisvaiheessa tavattiin työntekijöitä. Lisäksi kuulimme IPC:tä saaneen nuoren kokemuksia ja pidettiin nuorisovaltuustokierros osallisuuden edistämiseksi.