Johtamisen ratkaisut - Tekoälypohjainen palvelutarpeen ennakointimalli RRP2, P4, I4
Tekoälypohjainen malli ennakoi erikoissairaanhoidon ortopedian ja traumatologian tulevaa palveluntarvetta. Strategisessa johtamisessa ennustetietoa voidaan käyttää palveluiden ohjaukseen, ennakointiin, seurantaan ja kustannusten hallintaan.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen maantieteellisesti laajimmista hyvinvointialueista, vastaten yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Pohde yhdistää 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta, työllistäen noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen ammattilaista.
Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) toimii osana Pohdetta ja on keskeinen erikoissairaanhoidon tuottaja alueella. Ennakointimalli on suunnattu strategia- ja resurssityön palvelualueelle asiantuntijoiden työvälineeksi tukemaan raportointitietoa, jota he tuottavat toimialuejohtajille. Toimialueet vastaavat palveluiden suunnittelusta, kehittämisestä ja resurssien optimoinnista. Pohde kehittää palveluja, hyödyntää digitaalista teknologiaa sekä vahvistaa tiedolla johtamista.
Tekoälypohjainen palvelutarpeen ennakointimalli tukee johtamisen ratkaisuja tarjoamalla datalähtöisen työkalun päätöksenteon tueksi. Malli mahdollistaa resurssien paremman kohdentamisen, hoitoonpääsyn sujuvoittamisen ja palveluiden ennakoivamman suunnittelun. Toimintamallin laajentaminen koko YTA-alueelle vahvistaisi alueellista yhteistyötä ja tukisi entistä ennakoivampaa sekä vaikuttavampaa palvelujärjestelmää.
Kohderyhmä OYS strategiatyön ja resurssiohjauksen palvelualue sekä OYS sairaalapalvelut ja ensihoito, erityisesti ortopedian ja traumatologian erikoisala.
Asiakasymmärrykseen kehitystyössä on hyödynnetty asiantuntijoiden asiantuntemusta, hoitoonpääsyn tilastoja sekä potilasvirtojen analyysiä.