KASVI-interventiomalli on kehitetty yhdessä nuorten kannabiksen käyttäjien ja ammattilaisten kanssa. KASVI-interventio muodostuu sanoista Kysy, Arvioi, Suunnittele, Vahvista ja Itsemääräämisoikeus. KASVI-intervention lähtökohtana on, että jokaisen nuoren kohdalla tärkeintä on kysyä kannabiksen käytöstä ja että jokaisen ammattialaisen on hyvä ottaa kysyminen osaksi omaa työtään.
KASVI-interventio tukee nuorten ja nuorten aikuisten parissa työskenteleviä ammattilaisia ottamaan kannabiksen käyttö puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. KASVI-interventio pitää sisällään työkaluja, jotka helpottavat käytön arviointia, sekä tukevat tarvittaessa asiakasta lopettamaan, vähentämään tai muuttamaan käyttöään haitattomampaan suuntaan. Lyhytinterventioiden on todettu olevan tutkitusti tehokkaita ja auttavan kannabiksen käytön hallinnassa ja käytön lopettamisessa.
K - Kysy ja keskustele: kannabiksen käytön puheeksiotto
A - Arvioi ja anna tietoa: käytön hyödyt, haitat ja riskitason arviointi
S - Suunnittele: muutostavoitteiden asettaminen ja seuranta
V - Vahvista: motivointi ja myönteisten asioiden tukeminen
I - Itsemääräämisoikeus ja oma vastuu
Mallia koulutetaan ammattilaisille, jotka kohtaavat kannabiksen käyttäjiä työssään.
Malli sisältää myös useita työkaluja.
OMA-APUSIVUSTO
Kasvi-interventiomallin tueksi luotu oma-apusivusto osoitteessa kannabis.eu on suunnattu nuorille, jotka omatoimisesti haluavat lähteä pohtimaan ja muuttamaan kannabiksen käyttöään. Oma-apusivustolta löytyy käyttöpäiväkirja, testejä sekä tietoa.
SÄHKÖINEN PÄIVÄKIRJA
Kannabispäiväkirja on apuväline kannabiksen käytön seuraamiseen ja pohtimiseen. Päiväkirja on tehty kuvitusta myöten yhteistyössä nuorten kannabista käyttävien henkilöiden kanssa. Myös ammattilaisilta kerättiin palautetta päiväkirjasta testivaiheessa.
Kannabispäiväkirja sopii henkilökohtaiseen käytön seurantaan sekä työn tueksi erilaisissa palveluissa. Kannabispäiväkirjaa voi täyttää joko yksin tai yhdessä ammattilaisen kanssa.
MUUTOSSUUNNITELMA-LOMAKE
Muutossuunnitelma-lomake on apuväline tilanteeseen, jossa tavoitteena on muutos kannabiksen käyttöön. Muutossuunnitelma-lomake tukee silloin, kun tavoitteena on kannabiksen haittojen vähentäminen, käytön vähentäminen, rajoittaminen tai lopettaminen. Muutossuunnitelma-lomaketta voi hyödyntää yksin tai yhdessä ammattilaisen kanssa.
Muutossuunnitelma-lomakkeen etupuolella on täytettävä lomake, jossa tuetaan konkreettisen muutossuunnitelman laatimisessa. Muutossuunnitelma-lomakkeen takasivulla annetaan vinkkejä elämänmuutokseen, muutossuunnitelman tekoon sekä tavoitteiden asetteluun.