Toiminta tarjoaa ikääntyneille ryhmämuotoista ravitsemusohjausta ikääntyneille tyypillisiin ravitsemushaasteeseen. Erisisältöisiä tapaamisia tarjotaan keskeytyksettä, jolloin asiakas voi liittyä ryhmään mahdollisimman pian tarpeen selvittyä.

Toimintaympäristö

Toimintamallin kehittäminen jatkuu vielä jalkauttamisen myötä. Kehittämisen jatkumiseen ja toimintamallin käyttöönottoon vaikuttaa käytettävissä olevat resurssit (henkilöresurssit, tilat ym.), joihin vaikuttaa taloudelliset asiat.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Iän myötä monet tekijät muuttuvat altistaen ravitsemustilan heikkenemiselle. Ravitsemustilan heikkeneminen puolestaan saattaa johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen, jolloin avuntarve lisääntyy.

Ikääntyneiden määrän kasvaessa on ryhmätoiminta tapa saavuttaa suurempi joukko ikääntyneitä kerralla. Lisäksi yhteen kokoontumalla saadaan vertaistuki hyödynnettyä ja ikääntyneiden sosiaalisia tilanteita lisättyä. Asiakaskokemuksien mukaan tämä on tärkeää mielenterveydelle.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Ikääntyneiden ravitsemustilan parantuminen vähentää avun- ja hoidontarvetta. Laadukkaalla ravitsemusohjauksella saavutetaan suuria hyötyä niin yksilölle kuin yhteiskunnalle taloudellisena hyötynä.  
 

Tavoiteltu muutos

Toimintamallin kehittämisellä tavoitellaan ryhmätoimintaan osallistuvien (tai heidän omaisten) ravitsemustilan parantamista tai säilyttämistä. 
 

Muutoksen mittaaminen

Ikääntyneille soveltuva ravitsemustilan mittari on MNA (Mini Nutritional Assessment). Ainakin alkuun on tarkoitus mitata asiakkaiden ravitsemustila ryhmän alkaessa sekä ryhmän jälkeen, jolloin mahdollinen muutos saadaan näkyviin.

Toteutussuunnitelma

Ryhmätoiminta tulee saada vakiinnutettua, joten kehitystyötä tulee vielä jatkaa.
 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on kotona asuvat ikääntyneet, joilla on ryhmään soveltuva ravitsemushaaste sekä kyky osallistua ryhmämuotoiseen ravitsemusohjaukseen. Ainakin alkuvaiheessa asiakkaan tulee voida saapua ryhmätapaamispaikkaan eli poistua kotoaan. 

Asiakasymmärrystä on kerrytetty aiemman asiakastyön perusteella.

Toimintamallin mukaisessa ryhmätoiminnassa asiakas on tarkoitus osallistaa oman ravitsemuksen aktiiviseen tutustumiseen, mm ruokapäiväkirjan täyttämisen ja tutkiskelun avulla.

Idean valinta

Idea kohdennettuun ryhmätoimintaan syntyi asiakastarpeesta ja asiakkaiden positiivisista ryhmäkokemuksista. LUVN:n ikääntyneiden palveluiden hyvinvointia edistävän toiminnan tavoitteena on parantaa heikentyvien asiakkaiden toimintakykyä mm. parantamalla ravitsemustilaa ja konkreettisia keinoja tähän ei juuri ollut, joten sitä lähdettiin kehittämään.

Kehitteillä on myös kaikille ikääntyneille avointa ravitsemusohjausta, mutta kohdennetuilla ryhmillä tavoitellaan kohdennettuun ravitsemusongelmaan annettavaa apua, henkilöille, joilla on sen tarve.
 

Ratkaisun testaaminen

Toimintamallin jalkautus on vielä tekemättä, se on tarkoitus tehdä keväällä 2024.

Kokeilun tavoitteet

Kokeilun tavoitteena on selvittää miten kyseinen toimintamalli soveltuu ikääntyneille.
 

Ratkaisun perusidea

Kohdennetut ravitsemusryhmät ovat ravitsemusterapeutti vetoisia ravitsemuksen ohjausryhmiä. 

Ryhmään osallistujilla on kaikille samantyyppinen ravitsemushaaste, jolloin vertaistuki on suurena voimavarana osallistujille. Eri aiheisia tapaamisia 6, tapaamiset jatkuvat keskeytyksettä jatkuvasti (ei kesäaikana), jolloin asiakas voi aloittaa ryhmässä mahdollisimman pian tarpeen selvittyä. Ryhmän aikana osallistuja osallistuu aktiivisesti oman ravitsemuksen parantamiseen miettien, mikä on itselleen sopiva keino.

Ohjautuminen ryhmään voi tapahtua montaa eri reittiä; ikääntyneiden asiakasohjauksesta, kotihoidosta, avosairaanhoidosta tai ikääntyneiden palvelukeskuksista.

Suunniteltu toimintatapa

  1. Henkilökunta löytää sopivan asiakkaan ja ohjaa hänet ryhmän vetäjälle
  2. Ryhmän vetäjä kertoo, milloin on seuraava tapaaminen ja antaa ohjeet valmistumiseen esim. ruokapäiväkirjan täyttämiseksi
  3. Asiakas osallistuu 6 seuraavaan ryhmätapaamiseen ja saa avun ravitsemushaasteeseen.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin jalkautus on toistaiseksi tekemättä, joten kokemuksia ei ole vielä ehtinyt kertyä. Toimintamallin jalkautus on tarkoitus tehdä keväällä 2024.

Toimintamallin jalkauttamiseksi tulee löytyä sopiva tila ryhmän toiminnan mahdollistamiseksi, oleellisinta tilan sopivuudessa on sen saavutettavuus, jotta ikääntyneet pääsevät paikalle. 

Ryhmän vetämiseen liittyvät materiaalit tulee olla ikääntyneille sopivia, mikä vaatii kehittämistä ryhmän toiminnan edetessä. Sopivien asiakkaiden ohjautumiseksi tulee olla selkeät ohjeet, ja henkilökuntaa tulee niistä ohjeistaa.

Ryhmän toimintaa pyritään laajentamaan etätoiminnaksi. Etätoiminnalla tarkoitetaan ensin sitä, että ryhmän vetäjä ohjaa ryhmää etänä, ryhmä kokoontuu paikan päälle, jossa henkilökunnan jäsen on paikalla. Tämän onnistuminen vaatii sopivien tilojen aikatauluttamista sekä sopivan henkilökunnan läsnäoloa. Hyötynä on, että suurempi joukko asiakkaita saa ravitsemusterapeutin ohjausta saman aikaisesti ja toiminta pääsee laajentumaan alueellisesti laajemmalle.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin toteuttaminen vaatii viestintää sopivien asiakkaiden löytämiseksi. Ryhmän vetäjänä tulee toimia ravitsemusterapeutti, jolloin on mahdollista ottaa huomioon myös yksilöllisiä ravitsemustarpeita. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallia ei olla vielä päästy kokeilemaan, joten ei ole käytännön kokemusta ohjaamaan kehittämistä.