Kuntosaliharjoittelu on tehokas ja turvallinen tapa lisätä lihasvoimaa ja parantaa liikkumisvarmuutta. Kuntosalikaverin kanssa harjoittelu on tavoitteellista, mielekästä ja hän opastaa iäkästä yksilöllisesti turvalliseen harjoitteluun.

Toimintaympäristö **

Voimaa vanhuuteen -kohderyhmään kuuluu valtakunnallisesti noin 250 000 iäkästä, määrä tuplaantuu vuoteen 2040 mennessä.Tutkimustieto korostaa fyysisen kunnon eri osa-alueiden harjoittelua itsenäisessä selviytymisessä. Sellaisia toimintoja ja palveluita tarvitaan, joihin ikäihmiset voivat osallistua silloinkin, kun toimintakyky heikentyy ja liikkumisen apuvälineitä jo mahdollisesti käytetään. Esimerkiksi kuntosalilla käyminen yksin vaikeutuu ja toimiminen ilman ohjausta ja apukäsiä tuo haasteita. Kuntosalikaveri tukee, tsemppaaa ja ohjaa iäkästä tavoitteelliseen harjoitteluun. Harjoittelu kohentaa kuntoa ja edistää hyvinvointia.

Tavoiteltu muutos

Kuntosalikaverit mahdollistavat iäkkäiden säännöllisen ja turvallisen kuntosalilla käymisen. Lihasvoiman ja tasapainon kehittymisen lisäksi toiminta tuottaa iloa, sosiaalisia kontakteja ja mielen hyvinvointia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Voimaa vanhuuteen -toiminnan kohderyhmää ovat itsenäisesi kotona asuvat, toimintakyvyltään heikentyneet ikäihmiset (75+). Kuntosalikaverit tukevat ja kannustavat iäkkäitä harjoittelun parissa. Toimintakyky paranee iäkkään itse ponnistellessa kohti tavoitettaan turvallisen kaverin mahdollistaessa toiminta. 

Ratkaisun perusidea **

Vertaisveturikoulutusten säännöllinen järjestäminen kunnissa tuottaa uusia vapaaehtoisia kuntosalikavereita, jotka mahdollistavat kuntosalikaveritoiminnan. Koulutuksista laaja tiedottaminen tavoittaa mahdollisimman usean vapaaehtoisen ja innostaa heitä hakeutumaan koulutukseen. Kouluttautumisen jälkeen toiminta käynnistetään. Kuntosalikavereita tuetaan pitkin matkaa ja heille järjestetään yhteisiä lisäkoulutuksia ja vertaistapaamisia säännöllisesti.

Kuntosalikaveri toimii iäkkään henkilökohtaisena kaverina, ohjaa kokonaista ryhmää kuntosalilla tai avustaa ammattilaisen ohjaamassa ryhmässä.
 

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ikäinstituutin VoiTas- kouluttajakoulutuksen käynti mahdollistaa Vertaisvetureiden kouluttamisen omalla paikkakunnalla. Vertaisveturikoulutuksesta valmistuu myös kuntosalikavereita. Kouluttajakoulutus kestää kolme päivää  ja lisäksi myöhemmin toteutetaan yksi evaluointipäivä. 

Kouluttajakoulutuksen jälkeen kunnassa/kaupungissa tiedotetaan alkavasta Vertaisvetureille suunnatusta koulutuksesta lehdissä, sosiaalisessa mediassa, paikallisradiossa sekä puskaradiota hyödyntäen. Osallistujia saadaan rekrytoitua myös hyvin erilaisista eläkeläis-, liikunta- tai muista järjestöistä, esim. erilaiset paikallisyhdistykset, Martat, srk.

Kouluttaminen toteutetaan yleensä parityöskentelynä (sote+ liikuntatoimi). Kokonaisuus sisältää 20 oppituntia, jotka ovat 45min kestoltaan ja lisäksi tehdään välitehtävät.  Koulutuskertojen tapaamiset jaetaan useammalle päivälle. Yleensä koulutukset toteutetaan maksuttomina, joissakin kunnissa veloitetaan materiaalikustannuksista. Osallistujat saavat  tapaamisista matkaansa hyvän materiaalin, tuen ja valmiita malleja toiminnan eteenpäin viemiseen. Valtakunnallinen kouluttajaverkosto ja maakunnallisiin oppimisverkostoihin liittyminen  antaa uusia ideoita ja eväitä eteenpäin.

Koulutuksen jälkeen saatetaan kuntosalikaveri ja iäkäs tai kokonainen ryhmä yhteen. Tässä hyvänä yhteistyökumppanina toimii kotihoito, palveluohjaus ja seurakunta. Ensimmäisillä tapaamiskerroilla kuntosalikaveria  toiminnan alkuun voi tulla tukemaan kouluttaja tai muu ammattilainen. 

Kuntosalikaverin aloittamasta ryhmätoiminnasta tai yksilöohjauksesta tiedotetaan tavalla, joka tavoittaa ikäihmiset.

Sovitaan toiminnan koordinoinnista ja yhteistyöverkosta eri toimijoiden kesken. 

Täydennyskoulutuksia ja virkistystilaisuuksia järjestetään säännöllisesti kouluttajien tai muiden ammattilaisten toimesta. Tapaamiset voidaan teemoittaa kuntosalikavereiden toiveiden mukaisesti esim. erilaisten pienvälineiden käyttö harjoittelussa, ensiavun tärkeimmät teemat, rentoutuminen, pariharjoitteet, oman jaksamisen tukeminen jne.
Lisäksi kannustetaan hyödyntämään erilaisia voima- ja tasapainoharjoittelun materiaaleja.

Kuntosalikaveri toimii palkattomasti vapaaehtoistoiminnan periaattein, mutta jossakin kunnissa heitä  kannustetaan ja kiitetään kunnan tarjoamin eduin tai muistamisin.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Katso kohtaa Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot. 

1. Toiminnan käynnistämisestä ja työnjaosta sovitaan eri toimijoiden kanssa.

2. Koulutuksesta tiedotetaan ja se järjestetään

3. Koordinointivastuusta sovitaan  ja sen tulisi olla paikkakunnalla jossain pysyvässä/vakiintuneessa organisaatiossa; sote, liikuntatoimi, SPR, seurakunta, vapaaehtoistyön keskus.

4. Ikäihmisen ja kuntosalikaveri saatetaan yhteen.

5. Kuntosalikavereista huolehditaan. Heille järjestetään virikepäiviä, tarjotaan vertaistukea, kannustetaan ja kiitetään

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Vertaisveturikoulutuksia on järjestetty reilusti yli kymmenen vuoden ajan. Koulutetut veturit voivat toimia monenlaisena liikunnan vertaisohjaajana ja sen vuoksi tietoa kohdennetusta kuntosalikavereiden määrästä ei ole. 

Kuntosalikaverit mahdollistavat iäkkäiden turvallisen kuntosaliharjoittelun ja kohderyhmän palaute on toimintaa kohtaan kannustavaa ja positiivista. Toiminta helpottaa myös ammattilaisten resursseja ja poikkisektorista yhteistyötä.