Kylillä kaiken ikää -hankkeessa toteutetut toimintamallit
Kulttuurikuulumiset-ulossoittokampanja, Jalkautuva kulttuuritoiminta ja Yhteiskuljetuskokeilut, joissa on hyödynnetty etsivän kulttuurisen vanhustyön toimintamallia.
Seinäjoki on kuntaliitoskaupunki. Lähimenneisyydessä Seinäjoki on laajentunut, kun kaupunkiin on liitetty Ylistaro, Peräseinäjoki ja Nurmo. Nämä liitokset ovat laajentaneet kaupungin aluetta maantieteellisesti merkittävällä tavalla. Maakunnan kaupallisen keskuksen lisäksi Seinäjoella on kuntaliitosten myötä myös paljon maaseutua ja kyliä, jotka tuovat omat ominaispiirteensä kaupungin toimintaan. Alueellisesti on tärkeää säilyttää ikäihmisten asumisen edellytykset myös kanta-Seinäjoen ja kaupunkikeskustan ulkopuolella. On oltava mahdollista ikääntyä omassa tutussa kodissa, oman yhteisön ympäröimänä.
Kohderyhmänä olivat Seinäjoen yli 65-vuotiaat asukkaat.
Keväällä 2020 toteutetun K65 kulttuurihyvinvointikyselyn vastauksista kävi ilmi, että suurin ongelma kulttuuripalveluiden pariin pääsemisessä on liikkuminen. Tämä koskee erityisesti kuntaliitosalueilla asuvia ikääntyneitä. Etelä-Pohjanmaan liiton toteuttama kulttuurihyvinvoinnin selvitys kertoo, että 80-vuotiaat ovat tällä hetkellä erityisen heikossa asemassa taide- ja kulttuuripalveluiden saatavuuden ja osallisuuden näkökulmasta. Kotoa lähteminen voi olla vaikeaa, jos toimintakyky on huono, liikkuminen aiheuttaa taloudellisesti merkittävän kustannuksen tai jos kynnys lähteä yksin on suuri. Kulttuuritoiminta on ikäihmisille osallisuutta ylläpitävä voimavara. Tutkimusten mukaan kulttuuripalveluilla voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä ja hoitaa yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia sekä vaikuttaa ihmisten terveyteen ja toimintakykyyn.