Laitosmuotoinen päihdepalvelu - tuen ja koordinoinnin malli palveluun ohjaamiseen, Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Mallissa kuvataan se, missä tilanteissa ja miten asiakas ohjataan laitosmuotoiseen päihdepalveluun ja kuinka asiakasta tuetaan palveluun ohjattaessa, palvelun aikana ja sen jälkeen.
Lapin hyvinvointialueella ei ole omaa laitosmuotoista päihdekuntoutusta. Aiemmin ollut Lapin päihdeklinikka lakkautettiin vuonna 2020. Laitosmuotoisten päihdepalvelujen kehittämistarpeeseen vastattiin hyvinvointialueella, kun vuoden 2025 keväällä aloitettiin laitosvieroitushoitojaksojen toteutukset Kemissä. Muutoin Lapissa hyödynnetään Lapin ulkopuolisia laitosmuotoisia päihdepalveluja.
Laitosmuotoinen päihdepalvelu voi olla joko hoitoa, jossa katkaistaan päihdekierrettä, lääketieteellisten syiden perusteella, keskitytään päihteistä vieroittamiseen, tai kuntoutusta, jossa autetaan toipumaan päihdeongelmista ja oppimaan elämään ilman päihteitä. Laitosmuotoiseen päihdehoitoon ja -kuntoutukseen ohjaudutaan sosiaali- ja terveydenhuollon kautta, kun avohoito ja/tai sosiaalihuollon avomuotoiset tukimuodot eivät ole riittäviä.
Laitosmuotoinen päihdepalvelu - tuen ja koordinoinnin malli palveluun ohjaamiseen projektiryhmässä oli:
- Aikuisten sosiaalipalvelujen edustus
- Riippuvuuspalvelujen edustus
- Avovastaanoton ja vuodeosaston edustus hoitajista ja kahdesta lääkäristä
- Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen kehittäjäasiakasverkoston kaksi kehittäjäasiakasta.
Projektiryhmään nimettiin ammattilaisia ja esihenkilöitä hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen toimesta eri puolilta Lapin hyvinvointialuetta. Projektiryhmässä oli edustettuna jokainen palvelualue (kaakkoinen, lounainen, itäinen ja pohjoinen). Projektiryhmä kokoontui etänä teamsissä kolme kertaa. Työpajoissa mallinnettiin Lapin hyvinvointialueen yhteistä mallia. VASA 2 -hanke koordinoi projektiryhmän toimintaa.
Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon kesken ei ole aiemmin mallinnettu laitosmuotoista päihdepalveluprosessia.
Laitosmuotoinen päihdepalvelu - tuen ja koordinoinnin malli palveluun ohjaamiseen - malli on suunnattu Lapin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työvälineeksi.
Mukana prosessin mallintamisessa ammattilaisten rinnalla on ollut Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen kehittäjäasiakasverkostosta kaksi kehittäjäasiakasta, jotka ovat tuoneet asiakkaiden ääntä mukaan kehittämiseen.