Lasten ja nuorten mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluiden asiakas- ja potilaskoordinaatio Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Koordinaatiopilotin tavoitteena on

  • selvittää perustason mielenterveyspalvelujen yksikön parhain potilasohjaus 
  • arvioida, millainen koordinaation yhdyshenkilö tehtävään tarvitaan  
  • kehittää ja kuvata sujuvia palveluketjuja mtpr-tematiikkaan liittyen
Toimintaympäristö

Vuoden 2024 alussa Vantaan ja Keravan (VAKE) hyvinvointialueella toteutettiin lasten ja nuorten mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalvelujen rakenneuudistus. Muutoksen myötä tunnistettiin tarve sujuvoittaa hoitoonohjauksia sosiaalihuollon eri yksiköiden ja uuden terveydenhuollon perustason mielenterveyshoitoa tarjoavan yksikön välillä. 

Asiakas- ja potilaskoordinaatio liittyy keskeisesti asiakasohjaukseen sekä sujuvien palveluketjujen kehittämiseen ja kuvaamiseen. 

Koordinaatiopilotti on toteutunut VAKEn perheitä tukevien palvelujen palvelualueella koskettaen kuitenkin laajasti useita eri palvelualueita VAKEn sisällä sekä sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita VAKEn ympäristökunnissa.

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä on mielenterveys-, päihde- tai riippuvuuspalveluja tarvitsevat 6-21-vuotiaat vantaalaiset, keravalaiset tai VAKEn alueella opiskelevat nuoret ja heidän perheensä sekä heidän parissaan perustasolla työskentelevät ammattilaiset. 

Koordinaattori ei tee suoraa asiakastyötä vaan hänen työnsä kohderyhmänä ovat ammattilaiset, ketkä työskentelevät 6-21v. lasten ja nuorten parissa perustasolla (esim. oppilashuollon työntekijät tai sosiaalihuollon työntekijät). 

Ratkaisun perusidea

Koordinaatiopilotissa on priorisoitu VAKEn perheneuvolapalveluiden sekä lasten ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin yksikön asiakas- ja potilasohjausta. Tavoitteena on ollut kuvata tehtäväalueelle asiakas- ja potilasohjauksen kokonaisuutta sekä tehdä ehdotuksia jatkotyöskentelylle.

Koordinaattorin tehtäväkuva kiteytyy lasten ja nuorten mielenterveys-, päihde- tai riippuvuusasioita koskeviin konsultaatioihin ja psyykkisen hyvinvoinnin yksikön konsultaatiokokousten koordinointiin ja organisointiin. Konsultaatioyhteydenottoja tulee hyvin eri paikoista; opiskeluhuollosta niin VAKEn sisältä kuin lähialueiltakin, sosiaalihuollon eri yksiköistä, terveyskeskuksista, erikoissairaanhoidosta, seurakunnista ja kaupunkien palveluista, missä kohdataan lapsia ja nuoria.

Uuteen lasten ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin yksikköön potilaaksi pääsy vaatii joko lääkärin lähetteen tai muun sote-alan ammattilaisen tekemän konsultaatiolähetteen. Koordinaattori on toiminut konsultaatiolähetteiden kohdalla eräänlaisena seulana arvioiden tarvetta ja oikeaa jatkohoitotahoa. Konsultaatiolähetteitä tehneet sote-ammattilaiset kutsutaan mukaan moniammatilliseen konsultaatiokokoukseen, jossa käydään heidän asiakascase läpi ja tehdään jatkosuunnitelma.