Maksuttoman ehkäisyn kokeilu käynnistyi Varsinais-Suomessa 1.11.2022 siten, että jokaisen kunnan alle 25-vuotiailla on yhtäläinen mahdollisuus saada maksutta käyttöönsä raskauden ehkäisyyn tarvitsemansa menetelmä. Kokeilussa on mukana 17 kuntaa. 

Toimintaympäristö

Kokeilu alkoi vuonna 2022 jolloin Varsinais-Suomi koostui vielä 27 kunnasta ja heidän tuottamistaan sote-palveluista. Maksuttoman ehkäisyn kokeilu oli tärkeä saada käyntiin ennen hyvinvointialueelle siirtymää. Tiukasta aikataulusta huolimatta kokeilu käynnistyi 1.11.2022. 

Kokeiluun lähtivät mukaan ne kunnat, joissa maksutonta ehkäisyä ei laajamittaisena ollut alle 25-vuotiaille tai se oli rajattua. 

Yhteiskunnallinen tilanne keskellä historiallista sote-muutosta oli vaikea viedä läpi näin konkreettista muutosta organisaatioissa. Lähtötilanne oli kuitenkin odottava ja yksimielinen siitä, että tämä haluttiin toteuttaa ja viedä läpi. 
Hyvinvointialueen tiukka taloudellinen tilanne on luonut kehittämiselle haasteita sen jatkumisen osalta. Päätöksiä odotellaan edelleen. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Isona tavoitteena on turvata kaikille varsinaissuomalaisille nuorille tasavertainen tilanne maksuttoman ehkäisyn saatavuuden suhteen. Tärkeä saada yhteinen linja. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Maksuttoman ehkäisyn on pitkässä juoksussa todettu tuovan kustannussäästöjä sekä rahallisesti että inhimillisesti tarkasteltuna. Maksuttoman ehkäisyn myötä raskaudenkeskeytykset vähenevät ja myös terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon käynnit vähenevät. Teiniraskauden ja ei-toivotut raskaudet vähenevät. Myös kattavat ehkäisypalvelut ovat tapa tavoittaa nuoret, jotka tukea näissä seksuaaliterveyden tai muissa elämän osa-alueissa tarvitsevat. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kaikista projektiin osallistuneista toimipisteistä valittiin kehittämistiimiin jäsen. Näistä muodostettiin projektitiimi. Tiimin jäsenet työskentelivät projektille 10-20% työajasta projektipäällikön johdolla. 

Kehittämistiimiläisten tehtäviin kuului maksuttoman ehkäisyn toteuttaminen asiakastyössä, suunnittelu, koulutus, asiantuntijana toimiminen omassa organisaatiossa, tiedon välittäminen omaan organisaatioon, yhteinen kehittäminen muiden projektin jäsenten kanssa ym. 

Liitteet
Kuva
projektitiimi
Projektitiimi viettämässä kevään kehittämispäivää Naantalin Luonnonmaalla.
Tavoiteltu muutos

Suurimpana muutoksena tavoitellaan tasavertaista maksuttoman ehkäisyn saatavuutta. Lisäksi halutaan nuorten löytävän helposti palveluiden piiriin. Nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja kehitetään asiakkaat paremmin huomioivaksi kokonaisuudeksi. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Maksuttoman ehkäisyn kohderyhmänä Varsinais-Suomen kokeilussa olivat kaikki alle 25-vuotiaat, joilla oli raskauden ehkäisyn tarve. 

Ratkaisun perusidea

Maksuttoman ehkäisyn tasavertainen saatavuus. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Päätökset hyvinvointialueen tasolla maksuttoman ehkäisyn jatkumisesta tarvitaan, jotta palvelu saadaan juurtumaan. 
Palveluiden yhtenäistäminen jatkuu osana hyvinvointialueen oman tulosalueen kehittämistä. 

Käytäntöön viemiseen on tuotettu kustannuslaskelmia erilaisin skenaarioin varusteltuna. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Maksuttoman ehkäisyn toteutus vaatii osaamista sekä resurssia. Parhaimmillaan tässä voitaisiin saada aikaan vaikuttapa tapa ehkäistä esimerkiksi seksuaalisen häirinnän kohteeksi tai tekijäksi joutumista. 
Asioilla on laajat vaikutukset, mutta ne eivät toteudu itsellään. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Käytäntö on ollut nyt käytössä vasta niin lyhyen aikaa, että mitään pidempää mittaustulosta ei saada vielä aikaan. 
Myös poikia on saatu palveluiden piiriin. 

Tyttöjen käynnit palveluissa ovat niinikään lisääntyneet ja asioihin on päästy vaikuttamaan hyvin varhaisessa vaiheessa ja riskitekijöitä on pystytty kartoittamaan ja tunnistamaan.