Yksi kokeilukulttuurin edistämisen kulmakivistä on ottaa mokat vastaan lahjana ja mahdollisuutena oppia. Kukunorissa otimme käyttöön mokaseinän ja mokabileet mokakulttuurin kehittämiseksi myös omassa organisaatiossamme. Malin voi toteuttaa myös etänä, Trellossa ja Zoomissa!

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kokeilukulttuurin soveltaminen edellyttää epäonnistumisten ja virheiden hyväksymistä ja ottamista käyttöön oppimateriaalina. Tero Meltti tiivistää Sitran sivuilla, että "Kokeilu oli onnistunut, sillä siinä opittiin paljon. Isoimmat opit tulivat epäonnistumisista." Epäonnistumisista oppivan kehittämisotteen sisällyttäminen organisaatioiden kulttuuriin vaatii tekoja. Sellainen ei itsestään synny.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Mokailemisen hyväksyminen ja virheiden ja erheiden käsitteleminen mahdollisuuksina oppia on merkittävä osa kokeilevaa organisaatiokulttuuria. Kukunorissa päätimme levittää mokakulttuuria mokaseinän avulle, joka tuo näkyväksi sen, että kaikki joskus mokaavat ja toisaalta mahdollistaa mokien juhlistamisen. Kukunorissa mokia juhlistetaan mokaseinän avulla aina silloin, kun mokia on kerätty vähintään 10 kpl. Mokabileissä mokat laitetaan kiertämään -niitä käytetään yhteiskehittämisen tai iloitsemisen materiaalina. Näin saadaan levitettyä tunnetta siitä, että mokaaminen on hauskaa ja mokia kannattaa tuoda esiin.

Ratkaisun perusidea **

Toimintamalli mahdollistaa mokakulttuurin rakentamisen pienin askelin omassa työyhteisössä. Luo mokaseinän kaveriksi mokabileet, jotta työyhteisö pääsee myös juhlistamaan mokia ja nauramaan niille yhdessä.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Valitse työyhteisöstä tiimi tai toimija, joka vastaa Mokaseinän toimeenpanosta. Mokabileiden järjestämisvastuuta voidaan jakaa eri tiimien kesken siten, että kukin tiimi ottaa kerrallaan vastuun yksien bileiden järjestämisestä.