Satakunnan hyvinvointialueen nepsy-piirteisten kanssa työssään toimivat ja nepsy-kokemusasiantuntijat kootaan säännöllisesti yhteistapaamisiin, joissa alustuksen jälkeen työpajoissa jaetaan hyviä kokemuksia ja kehitetään toimintatapoja.

Toimintaympäristö **

Kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden tunnistaminen on kehittynyt 2000-luvulla, jonka seurauksena myös diagnosoinnin tarve on lisääntynyt. Vähintään 10% väestöstä kärsii neuropsykiatrisista oireista, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrisia piirteitä voi ilmetä myös henkilöillä, joiden piirteet eivät täytä diagnostisia kriteerejä. Tästä huolimatta piirteet vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrilla piirteillä olevat ihmiset ja perheet kokevat usein olevansa palveluissa väliinputoajia.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Satakunnan hyvinvointialueen strategian mukaan alueen työntekijät toimivat ammatillisesti. Jotta palvelulupaus voi toteutua, pitää ammattilaisilla on riittävästi tietoa työskentelyn tukena. Strategiassa luvataan myös palvella yhdenvertaisesti. Tähän tavoitteeseen pyritään palvelujen yhdenmukaistamisella, yhteiskehittämisellä ja tiedon jakamisella.

Tavoiteltu muutos

Nepsyverkoston tavoitteena on vahvistaa neuropsykiatrisia piirteitä omaavien henkilöiden kanssa toimivien osaamista, oppia muilta toimijoilta ja sitä kautta parantaa asiakkaiden saaman palvelun laatua. Verkostoituminen muiden neuropsykiatrisia piirteitä omaavien parissa työskentelevien kanssa madaltaa konsultaation mahdollisuutta. Tavoitteena on, että asiakas saa tarvitsemansa palvelun sieltä, missä se on hänelle luontevaa. Lisäksi tavoitteena on kehittää neuropsykiatrisia piirteitä omaavien palveluita. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Nepsyverkosto muodostuu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisista, järjestötoimijoista ja kokemusasiantuntijoista, jotka toimivat neuropsykiatrisia piirteitä omaavien henkilöiden kanssa ikäkaaren eri vaiheissa. Monella toimijalla on nepsyvalmentaja-koulutus. Verkoston toimintaa kehitetään osallistujien toiveiden, tarpeiden ja ehdotusten perusteella, jatkuvan palautteen menetelmällä.

Ratkaisun perusidea **

Nepsyverkosto kokoontuu säännöllisesti neljä kertaa vuodessa. Jokaiseen tapaamiseen liittyy tarvelähtöinen aihealustus, sekä aikaa yhteiskehittämiselle ja kokemusten jakamiseen. Verkostolla on Teams-tiimi, jossa on mahdollista konsultoida muita toimijoita ja johon on koostettu tapaamisten materiaalit.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Nepsyverkosto on rakenteelta kevyt ja taloudellinen tukimuoto toimijoille. Toimiakseen verkosto tarvitsee kuitenkin nimetyn koordinaattorin, joka organisoi tapaamiset ja varmistaa toiminnan jatkuvuuden. Laadukkaan palvelun turvaamiseksi neuropsykiatrisia piirteitä omaavien henkilöiden kanssa työskentelyyn pitää osoittaa työaikaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Nepsyverkoston toiminta on käynnistynyt ja mallintunut Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. Sen vakiinnuttaminen hyvinvointialan toiminnaksi jää kuitenkin kesken. Palautteet toiminnasta ovat olleet positiivisia ja toiminta on nähty tarpeelliseksi. Siksi toiminnan kehittäminen jatkuu Kestävän kasvun Satakunta -hankkeessa.