Neuvokas perhe -menetelmän monialaisen käytön pilotointi osana Lapin perhekeskuskehittämistä
Toimintamallin tavoitteena on edistää ja kehittää monialaisessa yhteistyössä lapsiperheille suunnattua elintapaohjausta käyttöönottamalla vaikuttavia elintapaohjauksen toimintamalleja ja edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä.
Lapissa sairastavuus on korkeaa ja sote-nettokäyttö kustannukset suuret. Eniten sairastavuutta ja terveydenhuollonpalveluita aiheuttavat kansantaudit, joiden riskitekijöitä ovat muun muassa epäterveellinen ravitsemus, vähäinen liikunta, tupakointi, ylipaino ja riittämätön yöuni. Kansantautien syntyä ja sairauden etenemistä voidaan ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Inhimillisestä ja kustannusten näkökulmasta varhainen tuki ja elintapaohjaus on kaikkein vaikuttavinta. Esimerkiksi lapsuusiän ylipaino ennustaa aikuisiällä esiintyvien valtimotautien ja tyypin 2 diabeteksen ilmaantumista.
FinLapset rekisteriseurannan mukaan vuonna 2022 Suomessa 2–16-vuotiaista pojista 27 % ja tytöistä 18 % oli ylipainoisia. Torniossa 2–16-vuotiaista pojista noin joka kolmannes oli vuonna 2022 ylipainoinen, tytöistä noin joka viides (FinLapset rekisteriseuranta 2022.) FinLapset 2019 kyselyn mukaan Lapin hyvinvointialueella päivittäin hedelmiä, marjoja ja kasviksia käyttäviä 4-vuotiaita lapsia oli keskimäärin vähemmän (31 %) kuin valtakunnallisesti (40 %). Samaisen kyselyn mukaan 4-vuotiasta lapsista vain 55 % liikkuu WHO:n liikuntasuosituksen mukaisesti. Kouluterveyskyselyn vuoden 2023 mukaan 35 % Lapin hyvinvointialueen 4.–5. -luokkalaisista ei syö aamupalaa päivittäin (koko maa 30 %) ja 36 % syö salaattia tai raasteita kouluruoalla kaikkina koulupäivinä. Kyseisestä ikäryhmästä 11 prosenttia kokee, ettei nuku tarpeeksi ja vastaajista 42 % liikkuu vähintään tunnin päivässä.
Lihavuuden ehkäisyssä pitää huomioida koko elinympäristö ja toimet pitää kohdistaa kaikille, ei vain ylipainoisille tai sen riskissä oleville. Väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen edellyttää eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Perheille on tärkeintä, että tukea saa oikeaan aikaan ja ammattilaisten välinen yhteistyö on sujuvaa. Laaditussa toimintamallissa Neuvokas perhe -menetelmän käytön vahvistaminen ja monialaisen käytön laajentaminen yhdistettiin osaksi perhekeskuskehittämistä.
Perhekeskus on monialainen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava palveluverkosto. Perhekeskus kattaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille yhteensovittaen hyvinvointialueiden lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntien sivistys- ja varhaiskasvatuspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palveluita ja toimintaa. Lapin alueen perhekeskuksia kehitetään valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti.
Perhekeskuskehittämisen merkittävä osa tapahtuu paikallisella tasolla perhekeskuskoordinaattoreiden ja alueellisten monialaisten verkostojen toimesta. Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke tukee perhekeskuskoordinaattoreiden työtä mahdollistamalla paikallisia työskentelyjaksoja, joita on tällä hetkellä Lapissa 9 kunnassa. Perhekeskuskoordinaattoreiden yhteistyön tukena on perhekeskuskoordinaattoreiden verkosto sekä Lapin perheiden palveluiden verkosto. Perhekeskusten ydintehtävänä on edistää ja seurata lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia sisältäen perheen terveellisten elintapojen edistämisen. Tavoitteena on siirtää palveluiden painotus ehkäisevään työhön.
Kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen yhteistyön ja yhdyspintojen rakentuessa on varmistettava lapsiperheiden terveyden edistämisen sekä lihavuuden ehkäisyn koordinointi eri organisaatioissa ja yli ammattirajojen. Vaikuttava elintapaohjaus on monialaista, eri hyvinvoinnin teemat huomioivaa, koordinoitua ja lapsiperheiden palvelupolut ja palvelut hyödyntävää. Monialainen elintapaohjaus on laadukkaampaa ja yhdenvertaisempaa. Kun ammattilaiset tunnistavat oman roolinsa perheiden saaman paremman tuen lisäksi, myös lasten arjen ympäristöt muuttuvat hyvinvointia ja terveyttä tukevammaksi.
Kuntien, hyvinvointialueiden, järjestöjen ja seurakuntien lapsiperhepalveluita (neuvola- ja kouluterveydenhuolto, perhetyö, varhaiskasvatus) käyttävät kaikki perheet sosioekonomisesta asemastaan riippumatta. Perheet toivovat saavansa tukea elintapoihin ja hyvinvointiin terveydenhuollon palveluiden lisäksi päivittäin kohtaamiltaan ammattilaisilta, mm. 34 % perheistä toivoi saavansa tukea varhaiskasvatuksesta (Sydänliitto 2020). Organisaatiorajat ylittävä ohjaus auttaa erityisesti niitä perheitä, joilla voimavarat ja pystyvyys etsiä apua elintapa-asioissa on vähäistä tai esimerkiksi heikompi kielitaito on esteenä. Neuvokas perhe -menetelmän avulla ammattilaiset kohtaavat lapsiperheitä käyttäen samaa vahvuuksia korostavaa ja pystyvyyttä vahvistavaa ohjausideologiaa. Kun kaikki ammattilaiset puhuvat samaa kieltä perheiden kohtaamisessa, viesti vahvistuu. Neuvokas perhe -menetelmä sisältää työvälineet kaikille lapsiperheiden kanssa toimiville ammattilaisille, kuten kasvatuksen ja opetuksen, terveydenhuollon, perhetyön ja ruokapalvelun ammattilaisille.
ALUEELLINEN TOTEUTUS
Taustaselvityksenä hankkeesta toteutettiin sosiaali- ja terveysalan yksiköihin, kuntiin sekä järjestötoimijoille kyselyt käytössä olevien elintapainterventioiden nykytilasta. Neuvokas perhe -menetelmän käytön vahvistaminen ja monialaisen käytön laajentaminen yhdistettiin osaksi perhekeskusten kehittämistä. Toimintamalli esiteltiin alueelliselle Perheiden palveluiden -verkostolle, sekä kuntien perhekeskusten ohjausryhmille: pilotointiin ja kehittämistoimiin lähtivät mukaan Rovaniemi ja Tornio. Hankkeessa työskentelevät perhekeskuskoordinaattorit kartoittivat Neuvokas perhe -menetelmän koulutustarpeet, ammattilaisten koulutukset järjestettiin syksyllä 2023.
Neuvokas perhe koulutukseen osallistui Torniossa 127 ammattilaista: varhaiskasvatuksen hoitajia, perhepäivähoitajia, varhaiskasvatuksen erityisopettajia, päiväkodin johtajia, varhaiskasvatuspäällikkö, terveydenhoitajia, seurakunnan lastenohjaajia sekä järjestötyöntekijä. Rovaniemellä koulutukseen osallistui 81 ammattilaista: varhaiskasvatuksen ohjaavat opettajat, lastenhoitaja ja varhaiskasvatuksen opettajia, iltapäiväkerhojen ohjaajia seurakunnalta ja perusopetuksesta, seurakunnan lastenohjaajia, neuvolan terveydenhoitajia, kouluterveydenhoitajia sekä perhesosiaalityön ohjaajia. Sekä Torniossa että Rovaniemellä valtaosalle ammattilaisia koulutus oli uusi. Molemmissa kunnissa osa terveydenhoitajista oli käynyt Neuvokas perhe –koulutuksen jo muutamia vuosia sitten, jolloin heille tarjottiin Neuvokas perhe –vahvistuskoulutusta.
Sydänliitto järjesti seitsemän moduulikoulutusta Torniossa elokuussa 2023, sisältäen koulutusmoduulit Neuvokas perhe -perusteet sekä Neuvokas perhe -työvälineet kasvatukseen ja opetukseen sekä terveydenhuoltoon. Rovaniemellä järjestettiin neljä moduulikoulutusta lokakuussa 2023, sisältäen moduulit Neuvokas perhe- perusteet ja Neuvokas perhe- työvälineet kasvatukseen ja opetukseen sekä terveydenhuoltoon. Koulutukset räätälöitiin ammattilaisten tarpeiden mukaan. Sydänliiton asiantuntijat ovat myös olleet mukana pilottikuntien monialaisessa verkostossa ja tukeneet menetelmän monialaista juurtumista ja arviointia alueella sekä esitelleet menetelmää lisäksi Tornion perhekeskusverkostolle.