Ohjattu omahoito osana lähityöntekijöiden työtä nuoren arkiympäristössä

Arjen tuen palveluiden lähityöntekijät toteuttivat alun perin vastaanottotoimintaan kehitettyä ohjattua omahoitoa osana työtään nuoren arkiympäristössä.

Toimintaympäristö **

Nuorten mielenterveyden oirehdinta on yksi isoja ratkaistavia yhteiskunnallisia haasteita tällä hetkellä. Erilaiset matalan kynnyksen psykoedukatiiviset, normalisoivat, tukea tarjoavat ja nuoren arkiympäristöön suuntautuvat toimintamallit ovat osa tulevaisuuden ratkaisua.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Ohjattujen omahoitojen koulutukset ja soveltaminen on osa Päijät-Hämeen hyvinvointialueella vuonna 2022 aloitettua interventiokoordinaatiota sekä alaikäisten mielenterveyspalveluiden laajempaa kehittämistä.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Nuorille: tietoa ja tukea mielenterveyden haasteisiin osana matalan kynnyksen palveluita.

Ammattilaisille: työkalu tukea nuoren elämäntilannetta ja mahdollisia mielenterveyden haasteita osana omaa nuoren arkeen suuntautuvaa työtä. Ammattilaiset ovat tuoneet esiin koulutustoiveen mielenterveyden teemoihin liittyen, sillä ne nousevat nuorten kansa työskennellessä esiin jatkuvasti. 

Organisaatio: Palvelujärjestelmässä osataan kohdata ja tukea mielenterveyden kysymyksiä matalla kynnyksellä ennen erikoistuneita palveluita.

Yhteiskunta: Nuoren mielenterveyttä osataan tukea ja hoitaa sekä ennaltaehkäisevästi että oireisiin reagoiden heti kun ne nousevat esiin nuoren kanssa työskennellessä.

Tavoiteltu muutos

Nuorella on mahdollisuus saada ohjausta ja neuvontaa mielenterveyteen liittyen osana matalan kynnyksen palvelua. Palvelujärjestelmä mahdollistaa näin tukea havaittuun haasteeseen heti eikä eteenpäin lähettämistä tarvita, jos nuoren haasteet ovat pienet ja ohjattu omahoito sopiva työkalu niihin. Vaikka nuori jatkaisi mielenterveyspalveluhiin ohjauksen jälkeen, voi ohjatun omahoidon läpikäyminen valmistaa nuorta jatkopalveluihin ja syvempään työskentelyyn havaitun haasteen, esimerkiksi ahdistuksen, kanssa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Ammattilaiset ovat tuoneet esiin tarvetta lisätiedolle ja -työkaluille kohtaamiensa nuorten haasteiden kanssa.

Ratkaisun perusidea **

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen arjen tuen palvelujen lähityöntekijät kävivät keväällä 2023 ohjatun omahoidon koulutuksen. Tästä saatiin kokemuksia alun perin vastaanottotoimintaan suunnitellun ohjatun omahoidon toteuttamisesta nuoren omassa arkiympäristössä.

Arjen tuen palvelut ovat matalan kynnyksen sosiaalipalveluja. Yksikössä työskentelevät lähityöntekijät antavat varhaista, lyhytkestoista ja ennaltaehkäisevää tukea 6–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Työskentely on voimavaralähtöistä ja sitä tehdään asiakkaan ehdoilla. Tapaamiset toteutuvat usein lapsen tai nuoren arkiympäristössä. Tapaamisilla voidaan esimerkiksi vahvistaa vuorovaikutus- ja tunnetaitoja, itsetuntoa, minäkuvaa ja toiminnanohjausta. Nuorta voidaan tukea murrosiän ja itsenäistymisen kysymyksissä sekä koulunkäyntiin liittyvissä haasteissa. Palveluiden käytöstä ei synny sosiaalihuollon asiakkuutta eikä tapaamisia kirjata.

Ohjattu omahoito on Terapiat etulinjaan -hankkeessa kehitetty työskentelytapa, jossa yhdistyy asiakkaan (nuori tai aikuinen) omatoiminen työskentely mielenterveystalo.fi-sivuston omahoito-ohjelmissa sekä sosiaali- tai terveydenhuollon alan ammattilaisen tuki ja tapaamiset. Mielenterveystalossa on kymmeniä erilaisia omahoito-ohjelmia sekä normatiivisiin elämäntapahtumiin että mielenterveyden oirehdintaan. Ohjattu omahoitoa voidaan toteuttaa mistä tahansa Mielenterveystalon omahoito-ohjelmasta. Omahoito-ohjelmat sisältävät psykoedukaatiota ja harjoituksia. Ohjatussa omahoidossa sote-ammattilainen tukee tavoitteen asettamista, siihen sopivan omahoito-ohjelman valintaa sekä materiaalissa etenemistä. Nuoren kanssa voi käydä läpi materiaaleja ja tehdä harjoituksia yhdessä. Ohjatussa omahoidossa nuorta tavataan noin 3–5 kertaa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Uuden menetelmän koulutus tarvitsee esihenkilöiden tuen ja johtamisen menetelmän käyttöönottoon osaksi ammattilaisten työnkuvaa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Arjen tuen lähityöntekijät kokivat koulutuksen ja ohjatun omahoidon menetelmän sopivan osaksi omaa työtään. Koettiin, että omahoito-ohjelmia löytyi juuri niistä aiheista, jotka nousevat pintaan nuorten kanssa työskennellessä. Ammattilaiset kokivat saaneensa lisää tietoa sekä työkaluja käsitellä nuorten esiin nostamia aiheita yhdessä nuoren kanssa. Ammattilaiset kokivat hyvänä, että varhaisen tuen palvelussa pystytään vastaamaan matalalla kynnyksellä nuoren mielenterveyden kysymyksiin ja haasteisiin. Haasteena koettiin nuoren mahdollinen sitoutumattomuus omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen tapaamisten välillä (esimerkiksi rentoutusharjoituksen toisto osana ahdistuksen omahoito-ohjelman läpikäyntiä). Myös nuoren perheen tuen puute nousi haasteeksi; nuori hyötyisi tuesta mielenterveyden teemojen ja harjoitusten kanssa työskennellessä. 

Arjen tuen lähityöntekijät tapaavat nuorta joustavasti nuoren arkiympäristössä kuten kotona, koululla, nuorisotilassa tai perhekeskuksen tiloissa. Nuoren tapaaminen on näin mahdollista rakentaa nuoren toiveiden mukaan sopivaan paikkaan. Ohjatun omahoidon kanssa osa nuorista halusi kuitenkin tavata vastaanottotiloissa yksityisyydensuojan takia, jotta esimerkiksi kotona kukaan ei kuule mitä hän keskustelee ammattilaisen kanssa.  Näin osa tapaamisista toteutuikin siis ohjatun omahoidon tyypillisessä muodossa eli vastaanottotiloissa. 

Arjen tuen yksikkö päätti hyvän kokemuksen perusteella kouluttaa yksikön perheohjaajat ohjatun omahoidon toiseen ikäryhmäversioon. Perheohjaajat työskentelevät vanhempien kanssa. Perheohjaajat aloittivat syksyllä 2023 lasten ja pikkulasten ohjattujen omahoitojen koulutukset, jotka tähtäävät 0–12-vuotiaiden lasten vanhempien kanssa työskentelyyn Mielenterveystalon omahoito-ohjelmien parissa.