Perehdytyssuunnitelma terveysaseman hoitajille
Tarkoitus laatia ja ottaa käyttöön hyvinvointialueen yhtenäinen perehdytyssuunnitelma terveysasemien hoitajille ja pilotoida sähköistä oppimisalustaa osana perehdytystä rakentamalla Hoidon tarpeen arviointi terveysasemalla -verkkokurssi.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen yhdeksän terveysasemaa tuottavat perusterveydenhuollon avosairaanhoidon palveluita noin 280 000 asukkaalle. Terveysasemien toimintojen yhtenäistäminen on ollut monitasoista ja yhteisenä keskeisenä tavoitteena on ollut asiakkaaksi tulon selkiyttäminen ja nopeuttaminen. Asiakasprosessien kehittämisen ja parantamisen tueksi terveysasemapalveluissa nähtiin tarpeelliseksi laatia yhtenäinen perehdytyssuunnitelma terveysasemien hoitajille ja vahvistaa samalla hoidon tarpeen arvioinnin perehdytystä. Hyvän ja yhtenäisen perehdytyksen arvioitiin parantavan asiakasohjauksen laatua ja varmistavan työntekijöiden osaamista.
Samaan aikaan hyvinvointialueella otettiin käyttöön sähköinen oppimisalusta, jonka sopivuutta ja mahdollisuuksia päätettiin pilotoida osana perehdytystä.
Kehitystyö on toteutettu osana Tulevaisuuden Sote-hankkeen asiakkaaksi tulon prosessien kehitystyötä. Valtakunnallisen Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman yhtenä tavoitteena on mahdollistaa palveluihin pääsy nopeasti, helposti ja oikea-aikaisesti. Ohjelmaan kuuluvan Vantaa-Kerava-sote: Asukkaan asialla -hankkeella on sama tavoite ja myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa keskeisenä tavoitteena on palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen.
Terveysasemapalveluissa osana saatavuuden parantamista haluttiin vahvistaa ammattihenkilöiden osaamista hoidon tarpeen arvioinnin tekemisessä. Idea yhtenäisestä perehdytyssuunnitelmasta tuli palvelualueelta ja hakkeesta toivottiin tukea suunnitelman kehittämiseksi. Hankkeen toimesta kehitystyöhön lisättiin sähköisen oppimisalustan pilotointi osana perehdytystä.
Kehitystyön tekemiseen perustettiin perehdytystyöryhmä. Työryhmän tavoitteena oli laatia yhdenmukainen perehdytyssuunnitelma terveysaseman hoitajille ja hoidon tarpeen arviointi terveysasemalla -verkkokurssin sisältö. Perehdytystyöryhmään kuului hankekehittämisen erityisasiantuntijan lisäksi hyvinvointialueen eri terveysasemilta kaksi osastonhoitajaa, kaksi apulaisosastonhoitajaa ja ylilääkäri.
Hankekehittämisen erityisasiantuntija vastasi kehitystyön vetämisestä ja materiaalien työstöstä. Yhteiskokouksissa käytiin koostettua materiaalia läpi ja tehtiin tarvittavat muokkaukset yhdessä. Yksi työryhmän osastonhoitajista ja ylilääkäri laativat kurssin lopputestin asiakastapauskysymykset.
Kaksi sairaanhoitajaa Martinlaakson terveysasemalta kuvasivat videon kokemuksistaan hoidon tarpeen arvioinnin tekemisestä ja se liitettiin osaksi verkkokurssia. Ennen verkkokurssin laajempaa julkistusta, neljä terveysaseman sairaanhoitajaa ja terveysasemapalveluiden digisuunnittelija pilotoivat verkkokurssin. Palaute pilotoinnista kerättiin Forms-kyselyllä.
Henkilöstöpalveluiden oppimisen ja uudistumisen palveluista koordinaattori osallistui verkkokurssin arviointiin pedagogisesta näkökulmasta ja toimi teknisenä tukena sisällön rakentamisessa ja pilotoinnissa.
Perehdytyssuunnitelman tavoitteet:
Suunnitelma
- varmistaa perehdytyksen tasalaatuisuuden
- on palvelualueen näköinen ja muokattavissa
- tukee käytännön työtä
- mahdollistaa osaamisen varmistamisen
- vahvistaa perehtyjän vastuuta omasta osaamisesta
Verkkokurssin tarkoituksena on antaa hyvät perustiedot hoidon tarpeen arvioinnista ja opastaa mistä saa tukea arvioinnin tekemiseen.
Tavoitteena on, että hoitaja
- tietää hoidon tarpeen arvioinnin perusteet
- tunnistaa kiireellisen ja kiireettömän hoidon tarpeen Hoidonperusteet.fi avulla
- oppii löytämään ja käyttämään keskeisiä ohjepankin ohjeita
- oppii ohjaamaan potilaan oikean ammattilaisen arvioon
Kehitystyön kohderyhmänä olivat ensisijaisesti hyvinvointialueen terveysasemien hoitajat ja esihenkilöt.