Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisy, Kymenlaakson HVA (RRP, P4, I2)

Tavoitteena on luoda monialainen ja koordinoitu malli perhe- ja lähisuhdeväkivallan osapuolten tavoittamiseksi ja palvelemiseksi sekä ennaltaehkäisevien toimien tehostamiseksi osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptin sisältöä.

Toimintaympäristö **

Lainsäädäntö on puutteellinen ja epäselvä väkivallan vastaisen työn velvoittavuuden osalta. Lainsäädäntöä tarvitaan kuntien ja hyvinvointialueiden velvollisuuksien ja vastuiden tunnistamiseen. Taloudellisesti hyvinvointialue on haasteellisessa tilanteessa ja kovien säästöpaineiden alla. Samalla hyvinvointialueen tehtävät ovat lisääntyneet.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatio ei ole aikaisemmin kuulunut kenenkään tehtävän kuvaan. Maakunnallinen väkivaltafoorumin kokosi yhteen palveluja, järjestöjä ja viranomaistahoja kokoamaan tietoa lähisuhdeväkivallan palveluista ja sen yleisyydestä Kymenlaaksossa. Tarve lähisuhdeväkivaltatyön koordinaatiolle oli ilmeinen. Perhe- ja lähisuhdeväkivallan projektikoordinaattori aloitti työnsä lokakuussa 2023.

Joulukuussa 2023 Kymenlaakson hyvinvointialueen integraatiopalveluihin perustettiin Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmä. Ryhmään kuuluu noin 20 jäsentä hyvinvointialueen palveluista, poliisista, Rikosuhripäivystyksestä, Rikosseuraamuslaitoksesta ja järjestöistä. Ryhmä kokoontuu 6 kertaa vuodessa. Ryhmän työskentely kytkeytyy hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuuteen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas tarvitsee tiedon lähisuhdeväkivallasta ilmiönä, väkivallan muodoista, yleisyydestä ja väkivallan tunnistamisesta. Lisäksi tietoa väkivaltatyön palveluista sekä ohjeita, kuinka asiakas voi itse toimia tai auttaa läheistään avun piiriin. Tietoa täytyy olla saatavilla monikanavaisesti

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmä toimii kehittäjäjoukkona.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä on tällä hetkellä todella laaja, lähisuhdeväkivallan kokijat, tekijät ja altistuneet.