Perheiden parissa - Kummiperhetoiminta
Perheiden parissa -Kummiperhetoiminnassa Suomeen saapunut ukrainalainen perhe saa suomalaisen kummiperheen. Perheet tapaavat 1-4 kertaa/kk. Toiminnassa perhe pääsee osaksi tavallista arkea ja oppii kieltä. Toiminta tukee kaksisuuntaista kotoutumista.
Keväällä 2022 alkoi Ukrainassa sota. Tämän seurauksena tuhannet ukrainalaiset pakenivat kotimaastaan. Huhtikuun 2022 loppuun mennessä Suomeen oli saapunut vajaa 20000 pakolaista ja loppuvuonna Sisäministeriön mukaan Suomeen oli saapunut yli 47000 ukrainalaispakolaista. Saapuville pakolaisille haluttiin tarjota tukea ja Perheiden parissa kummiperhetoiminnan ideaa lähdettiin rakentamaan Diakonissalaitoksella jo aiemmin aloitetun kummiperhetoiminnan malliin pohjalta. Kummiperhetoiminnassa on 2016–21 kehitetty tuloksellinen, tehokas kotoutumista edistävä kansalaistoiminnan malli alaikäisenä turvapaikanhakijana yksin tulleille nuorille, jossa nuorille etsitään suomalaisia vapaaehtoisia kummiperheitä tai kummeja, joiden kanssa nuoret voisivat esim. kokea tavallista suomalaista arkea, saada turvallisia aikuisia omaan elämäänsä, oppia kieltä ja saada apuja omaan kotoutumiseensa uusien verkostojen kautta. Kummiperhetoiminnan mallia haluttiin kokeilla myös Suomeen saapuvien ukrainalaisten kohdalla niin, että se vastaisi tänne saapuvien profiiliin. Vuonna 2022 Suomeen saapui Ukrainasta paljon lapsiperheitä ja tästä syystä myös kummitoimintaa lähdettiin räätälöimään ensisijaisesti perheille. Malli sopii sovellettavaksi myös muille pakolaistaustaisille perheille.
Ukrainalaiset perheet ovat saaneet verkostoja, heidän kielitaitonsa on parantunut ja heidän osallisuudenkokemuksensa on vahvistunut. Perheiden lapset ovat saaneet ystäviä toisistaan, ja suomalaisten lasten toisen kulttuurin tuntemus on kasvanut. Kummiperheet kokevat toiminnan yhteiskunnallisesti merkittäväksi.
Seuranta palautekyselyillä ja kuulumissoitoilla.
Kohderyhmänä ovat olleet ukrainalaiset sotaa paenneet perheet. Hankkeessa on toiminut ukrainankielinen työntekijä ja tämä on ollut toiminnan kannalta oleellista. Ukrainankielinen työntekijä pystyi kartoittamaan asiakasryhmän tarpeita, toiveita, ajatuksia ja toiminnassa ilmenneitä haasteita heidän omalla äidinkielellänsä. Mahdollisuus keskustella omalla äidinkielellä lisäsi luottamusta ja auttoi rakentamaan toimintaa paremmin vastaamaan toiminnassa mukanaolevien tarpeita. Asiakasymmärrystä on kerrytetty haastattelemalla jokainen mukaan tuleva perhe kartoittamalla heidän tarpeensa ja toiveensa sekä soittamalla kuulumissoittoja toiminnan alkamisen jälkeen. Asiakkaat ovat osallistuneet myös toiminnan kehittämiseen palautelomakkeiden kautta. Osallisuutta on vahvistanut myös naisten osallistuminen toiminnan sisälle syntyneeseen naisten vertaisryhmään, Moni myös on osallistunut toiminnassa toteutettujen tapahtumien järjestelyihin.