Puheeksi oton korttipakka - Voimmeko kysyä? Hyvin voimme.
Puheeksi oton korttipakka on konkreettinen työkalu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työn tueksi. Korttipakkaan on koottu puheeksi oton kysymyksiä eri teemoista sekä ohjeet asiakkaan ohjaamiseen huolen herätessä.
Soitessa on tunnistettu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tarve konkreettiselle työkalulle erilaisten teemojen puheeksi oton tueksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon työtehtävissä myös työntekijöiden vaihtuvuus on jatkuvaa, joten Puheeksi oton korttipakka on suunniteltu tukemaan lisäksi perehdytystyötä sekä työn laadukkuutta. Puheeksi oton korttipakan kehittäminen aloitettiin alkuvuonna 2023 Tulevaisuuden Sote-keskus hankkeessa osana Perhekeskuspalveluiden kehittämistä yhteistyössä Päkä-hankkeen sekä muiden osahankkeiden kanssa.
Yleisiä periaatteita puheeksi ottamisesta:
- Avoimuus ja empatia:
- Ole avoin ja empaattinen aloittaessasi keskustelun. Luo turvallinen ilmapiiri, joka kannustaa avoimuuteen.
- Asiayhteyden huomioiminen:
- Otetaan huomioon tilanne ja asiayhteys. Puheeksi otto voi liittyä esimerkiksi terveyteen, hyvinvointiin, mielenterveyteen tai vaikeaan elämäntilanteeseen.
- Kunnioitus ja arvostus:
- Käytä kunnioittavaa kieltä ja ilmaise arvostuksesi henkilön omia kokemuksia ja tuntemuksia kohtaan.
- Kysyminen ja kuunteleminen:
- Käytä avoimia kysymyksiä, jotka rohkaisevat keskustelua. Kuuntele tarkasti vastauksia ja osoita kiinnostusta.
- Henkilökohtaiset kokemukset:
- Voit jakaa henkilökohtaisia kokemuksia, jos se on asianmukaista ja auttaa luomaan yhteyden keskustelukumppaniin.
- Ohjaaminen ammattilaiselle:
- Tarvittaessa ohjaa henkilö asianmukaisen ammattilaisen puoleen, jos keskustelu paljastaa vakavia huolenaiheita tai tarpeita.
- Valmistautuminen:
- Valmistaudu keskusteluun ja harkitse, miten voit ilmaista huolesi tai aiheen kunnioittavalla ja ymmärtäväisellä tavalla.
Esimerkkejä puheeksi ottamisesta voivat olla keskustelut liittyen terveyteen, kuten alkoholin käyttö, tupakointi, liikunta, mielenterveys tai muita herkkiä aiheita, kuten vaikeita elämäntilanteita.
Puheeksi oton korttipakan ideointivaiheessa koottiin Soitessa toimivista hankkeista eri alojen asiantuntijoita luomaan sisältöä oman osaamisalansa "korttia" varten. Puheeksi oton korttipakan asiantuntijoiden sekä korttipakan kokoajana on toiminut Tulevaisuuden SOTE-keskushankkeen Suvi Salmela. Puheeksi oton korttipakka on tuotettu yhteistyössä Soiten digitiimin ja viestinnän kanssa.
Mukana olleet asiantuntijat ja heidän osaamisalansa
- Suvi Salmela: Korttipakan kokoaminen ja ideointi, teema: lastensuojeluilmoitus, verkosto
- Susanna Lindholm: Väkivalta
- Virpi Karhu: Päihteet sekä digi- ja rahapelaaminen
- Noora Syrjälä, PÄKÄ-hanke: Päihteet sekä digi- ja rahapelaaminen
- Maria Aintila: Talous
- Mirva Rasmus: Liikkuminen, mielen hyvinvointi, ravitsemus, uni-ja palautuminen, yleinen terveys
Puheeksi ottaminen viittaa tilanteeseen, jossa henkilö tai ammattilainen aloittaa keskustelun toisen henkilön kanssa jostain asiasta, joka voi olla herkkä, tärkeä tai vaikea. Tämä käytäntö on merkityksellinen esimerkiksi terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa sekä monissa muissa ammatillisissa yhteyksissä. Puheeksi ottaminen on tärkeä taito, joka voi auttaa edistämään avoimuutta, luottamusta ja hyvinvointia.
Palveluita ja ... tarvitsevien lapsiperheiden tunnistaminen edellyttää laadukkaasti ja ammatillisesti toteutettua puheeksi otto on tärkeä osa palveluita tarvitsevien lapsiperheiden tunnistamista.
Puheeksi oton korttipakkaa on lähdetty toteuttamaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tarpeesta. Puheeksi oton korttipakka on koottu konkreettiseksi työkaluksi sote-alan ammattilaisten työn tueksi. Korttipakan eri teemat ja kysymykset soveltuvat kaikille sote-alan ammattilaisille puheeksi oton välineeksi. Kysymysten lisäksi korttipakasta löytyy yhteystiedot, minne ammattilainen voi ohjata asiakasta tai olla itse yhteydessä huolen herätessä.
Puheeksi oton korttipakka on julkaistu Soiten intranetissä marraskuussa 2023 ja korttipakka on Soiten työntekijöiden käytössä. Suunnitelmana on ollut kerätä käyttäjien palautetta ja arvioida korttipakan toimivuutta hanketyön aikana, mutta julkaisun ajankohdasta johtuen arviointi- ja jatkokehittämistyötä ei enää ehditty tekemään.