Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä Sallassa valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana.

Toimintaympäristö

Sallan perhekeskus on lasten, nuorten ja perheiden palveluiden verkosto. Perhekeskus kokoaa yhteen kunnan, hyvinvointialueen, seurakuntien ja kolmannen sektorin palvelut. Perhekeskuksen palvelut tarjoavat tietoa, ohjausta, tukea ja toimintaa eri elämäntilanteisiin ja ikävaiheisiin.

Perhekeskus tarkoittaa uudenlaista toimintakulttuuria, jossa verkosto tekee tiivistä yhteistyötä perheiden palveluiden kehittämisessä. Tavoitteena on tarjota perheille oikea-aikaista apua ja tukea matalalla kynnyksellä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Perhekeskus ei tarkoita uutta palvelua tai fyysistä rakennusta, vaan tarkoituksena on koota kaikki jo olemassa olevat lasten, nuorten ja perheiden palvelut sekä toimijat yhteen. Näin syntyy perheitä palveleva ja toimiva kokonaisuus.

Sallan kunnan ja Lapin hyvinvointialueen sisällä on pitkät välimatkat eikä kaikkia palveluita ole saatavilla asiakkaan omassa lähiympäristössä. Perhekeskustoimintamallin avulla pyritään vaikuttamaan myös palveluiden saavutettavuuteen, esimerkiksi sähköisiä- ja etäpalveluita kehittämällä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat sallalaiset lapset, nuoret ja perheet. 

Tiedotus perheille on tärkeässä roolissa. Palvelusta tiedotetaan esimerkiksi Sallan kunnan verkkosivuilla, kunnan omassa tiedotuslehti Kotosallassa sekä eri yksiköihin jaettavassa esitteessä. 

Perhekeskusverkoston työntekijöitä osallistetaan teemallisissa työpajoissa. Ammattilaisten kautta tulee esiin palveluiden kehittämistarpeita sekä työntekijän että asiakkaan näkökulmasta.

Ratkaisun perusidea

Perhekeskus on kunnan, hyvinvointialueen, seurakuntien ja kolmannen sektorin palveluita yhteen kokoava verkosto. Perhekeskuksessa painotetaan monialaista yhteistyötä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskuskehittämistyötä ohjaavat THL:n kansalliset linjaukset. Perhekeskus sisältää lapsille, nuorille ja perheille suunnatut hyvinvointia, terveyttä, kasvua ja kehitystä edistävät sekä varhaisen tuen, hoidon ja kuntoutuksen palvelut.

Perhekeskuskehittäminen tapahtuu paikallisella tasolla koordinaattorin ja alueellisen verkoston toimesta. Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke tukee perhekeskuskoordinaattoreiden työtä mahdollistamalla työskentelyjaksoja paikallisesti, sekä tukemalla kehittämistä Lapin perheiden palveluiden verkoston ja perhekeskuskoordinaattoreiden verkoston kautta. Lisäksi kehittämistyötä tuetaan järjestämällä työpajoja kunnissa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Perhekeskuskehittäminen ja toimintakulttuurin muutos vie vuosia. Jatkuva ja säännöllinen tiedottaminen on tärkeässä roolissa perhekeskuskehittämistyössä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin vakiinnuttaminen vie pitkään ja sitä tulee arvioida säännöllisesti.  Toiminnan kuvaus ja toiminnasta tiedottaminen on edellytys kehittämistyölle. Monialaisen yhteistyön näkökulmasta on erityisen tärkeää, että toimijat tuntevat toisensa ja toistensa työn.