Sisä-Suomen OT-keskuksen tuki- ja koordinaatiopilotti

Sisä-Suomen OT-keskushankkeessa pilotoitiin 1.2.-30.9.2023 välisenä aikana Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla erityisen vaativiin lapsiperhepalveluiden tilanteisiin OT-tuki- ja koordinaatiopalvelua. 

Toimintaympäristö

OT-tuki - ja koordinaatiopilotti toteutettiin Sisä-Suomen yhteistyöalueella, jonka muodostavat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueet. OT-tuki- ja koordinaatiopilotti toteutettiin vuonna 2023, jolloin hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. 

Tavoiteltu muutos

Sisä-Suomen OT-tuki - ja koordinaatipilotilla tavoiteltiin kokemuksia ja havaintoja täydentävän OT-tuen tarpeesta ja mahdollisesta sijoittumisesta hyvinvointialueiden tukirakenteisiin. Pilotilla tavoiteltiin havaintoja siitä miten OT-tuki voisi kohdentua ammattilaisen täydentäväksi tueksi oikea-aikaisesti ja yhteinen tiedonmuodostus ja yhteiset suunnitelmat asiakastilanteessa mahdollistuvat.

Muutoksen mittaaminen

OT-tuki ja koordinaatiopilotista on tekeillä Lähellä vai kaukana? - artikkeli, joka julkaistaan keväällä 2024 osana THL:n OT-kehittämistä koskevaa työpaperia.

Toteutussuunnitelma

OT-tuki- ja koordinaatiopilotti suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä hyvinvointialueiden toimijoiden kanssa. OT tuki-ja koordinaatiopilotista tehtiin yhteiskehittämisen pohjalta suunnitelma, johon kirjattiin pilottiin liittyvät mahdollisuudet, tuen tarpeet, tukevat tekijät ja riskitekijät. 

OT-tuki -ja koordinaatiopilotin etenemistä arvioitiin hankkeen taustaryhmissä sekä OT-hanketiimissä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

OT-tuki ja koordinaatiopilotin kohderyhmänä olivat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset. Tuki- ja koordinaatiopilotissa hyvinvointialueella toimi OT-koordinaattori, johon ammattilainen sai yhteyden puhelimitse. OT-koordinaattorit olivat Sisä-Suomen OT-hankkeen työntekijöitä. 

OT- tuki - ja koordinaatiopilotin tavoitteet

  • Palvella kaikkia lasten ja perheiden kanssa toimivia työntekijöitä asiakastyöhön liittyvissä harvinaisissa vaativissa tilanteissa ja kysymyksissä tarjoamalla täydentävää ja jäsentävää konsultaatiotukea ja tarvittaessa koordinaatiota siten, että mekanismi ulottuu lapsen, nuoren ja perheen tarpeisiin ja hyvinvointiin asti.​

  • Tehtävänä on koordinoida erityisasiantuntijuus käsiteltävän oleellisen tiedon ympärille, missä tavoitteena yhteinen tiedonmuodostus ja suunnitelma (yhteinen koonti)​

  • Pilotilla saadaan käsitystä ja koota tietoa siitä, mitä vaativuudella tarkoitetaan, miten se näyttäytyy lasten ja perheiden palveluiden tekemässä työssä, mihin OT-koordinaation tulisi sijoittua ja millaisesta vaativien tilanteiden konsultaatiosta ja koordinaatiosta on hyötyä hyvinvointialueen kehittämistä ja suunnittelua tukien.​

OT- pilotin havainnot tukivat osaltaan Sisä-Suomen OT keskusrakenne-esityksen muodostumista. OT-pilotin toteuttamisesta vastasi OT-hanketiimi yhteistyössä hyvinvointialueiden toimijoiden kanssa.   

Asiakasymmärrystä lapsiperhepalveluiden ammattilaisten täydentävän tuen tarpeista koottiin OT-hankkeen infoissa ja tilaisuuksissa sekä työ- ja taustaryhmissä, joihin OT-koordinaattorit osallistuivat. Lapsiperhepalveluiden ammattilaisilta koottiin näkemyksiä hyvän konsultaation piirteistä OT-infoissa vuonna 2022 (koonti vaativien tilanteiden konsultaatiot lapsiperheiden palveluissa liite). OT-pilotointia tuki myös tiivis yhteistyö  Barnahus-hankkeen kanssa.

Liitteet
Kuva
Hyvä konsultaatio
Koonti ammattilasten näkemyksistä hyvästä konsultaatiosta.
Kuva
Hyvä konsultaatio
Koonti ammattilaisten näkemyksistä hyvästä konsultaatiosta.
Idean konkretisointi ja visualisointi

OT- tuki- ja koordinaatiopilotissa toteutettiin täydentävän tuen mallia, jonka tavoitteena on tarjota lapsiperhepalveluiden ammattilaiselle täydentävää tukea ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma vaativaan tilanteeseen.

Liitteet
Kuva
Täydentävän tuen prosessi