Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä Torniossa valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana.

Toimintaympäristö

Perhekeskuskehittämisessä ovat mukana lasten, nuorten ja perheiden palveluiden parissa työskentelevät. Perhekeskukseen siis kuuluu sivistys-, sosiaali- ja terveystoimen ja 3. sektorin sekä seurakuntien työntekijät ja toimijat.

Perhekeskuksen tarkoitus on verkostoida lapsille ja perheille suunnatut palvelut ja selkeyttää palvelurakenne, jotta jokainen lapsi ja perhe voi saada tarvitsemansa tuen ja avun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Perhekeskus toimintamallin avulla kehitetään lasten, nuorten ja perheiden palveluja sekä selkeytetään palvelurakennetta. Perhekeskuskehittämistyön avulla pyritään siihen, että tehdään yhdessä niitä asioita, joita perhe tarvitsee yhteisin päämäärin perheen tarvitsemalla riittävällä tuella. Hyödynnetään ja kohdennetaan olemassa olevat resurssit oikein.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perhekeskuskehittämisen kohteena ovat lapset, nuoret ja perheet. Asiakkaita osallistetaan kehittämiseen kehittäjävanhempiryhmän avulla. Kehittäjävanhemmille lähetetään sähköisiä kyselyitä, tavataan ryhmänä eri teemoihin liittyen sekä ryhmästä on edustus perhekeskustyöpajoissa. Työntekijöitä osallistetaan monialaisissa perhekeskustyöpajoissa mm. ryhmätöiden avulla.

Tiedostus on tärkeässä roolissa. Tornion sähköiseen perhekeskukseen on koottu paikallisia ja valtakunnallisia palveluita aihealueittain asiakkaille ja ammattilaisille näkyviksi. Myös perhekeskuksen nettisivut ja somekanavat Facebookiin ja Instagramiin on perustettu, joissa tiedotetaan ajankohtaisista tapahtumista ja esitellään palveluita. Sähköisten kanavien kautta asiakkaat voivat olla yhteydessä ja antaa palautetta ja kehittämisehdotuksia.

Ratkaisun perusidea

Perhekeskus on eri toimijoiden eli SISOTE ja 3. sektorin muodostama palveluiden verkosto, ei mikään uusi palvelu, eikä pelkkä yksittäinen rakennus.

Liitteet
Kuva
Tornion perhekeskusverkosto
Tähän kuvaan on koottu Tornion perhekeskusverkosto.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskuskehittämistyötä ohjaa THL:n kansalliset linjaukset, joiden mukaan perhekeskus tarkoittaa palveluiden kokonaisuutta. Perhekeskus siis sisältää lapsille, nuorille ja perheille suunnatut hyvinvointia, terveyttä, kasvua ja kehitystä edistävät sekä varhaisen tuen, hoidon ja kuntoutuksen palvelut.

Perhekeskuskehittäminen tapahtuu paikallisella tasolla perhekeskuskoordinaattorin ja alueellisen verkoston toimesta. Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke tukee perhekeskuskoordinaattoreiden työtä mahdollistamalla työskentelyjaksoja paikallisesti, sekä tukemalla perhekeskuskehittämistä Lapin perheiden palveluiden verkoston ja perhekeskuskoordinaattoreiden verkoston kautta. Lisäksi kehittämistyötä tuetaan järjestämällä perhekeskustyöpajoja kunnissa.

Kyseessä on työ joka vie vuosia ja tätä tulee arvioida säännöllisesti.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Perhekeskuskehittäminen ja toimintakulttuurin muutos vie vuosia.

Jatkuva ja säännöllinen tiedottaminen on tärkeässä roolissa perhekeskuskehittämistyössä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Perhekeskustoiminta on monialaista työtä, jota jatkuvasti arvioidaan ja kehitetään. Toiminnan kuvaus, avaaminen ja toiminnasta tiedottaminen on edellytys kehittämistyölle.

Tornion perhekeskuskäsikirja eli Tornion perhekeskustoimintamalli 2022-2023 + visiota 2024-2026 valmistui 06/2023 ja se on julkaistu Tornion sähköisen perhekeskuksen etusivulla.

Liitteet