Ulkoiluystäväksi iäkkäälle - vapaaehtoiset ulkoiluapuna ikäihmisille, jotka eivät yksin pääse tai uskalla ulos.

Koulutetut ulkoiluystävät toimivat yksin tai pareina ikäihmisen ulkoiluapuna kotihoidossa, järjestössä tai yhdistyksessä. Ulkoiluystävänä voi toimia myös omassa lähipiirissä tai naapurustossa ilman taustaorganisaatiota.

Toimintaympäristö

Ulkoilulla on monia fyysisiä ja psyykkisiä terveyshyötyjä. Monella ikäihmisellä on kuitenkin vaikeuksia lähteä ulos. Syynä voivat olla haastava lähiympäristö, tasapainovaikeudet, kaatumisen pelko tai kävelykaverin puute.  Toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten liikkumiskykyä voidaan säilyttää lisäämällä ulkoilua ja asiointia koulutettujen ulkoiluystävien avulla. Avustettu ulkoilu lisää ikäihmisten osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä sekä parantaa elämänlaatua, mikä vähentää tai siirtää laitoshoidon tarvetta myöhemmäksi.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ulkoilutoiminnassa kohderyhmänä on ikäihmiset, joilla on heikentynyt tai heikentymässä oleva toimintakyky. Syynä voi olla liikkumiskyvyn heikkous, muistisairaus, yksinäisyys tai muu syy, jonka vuoksi itsenäinen ulkoilu ja asiointi ei ole mahdollista. 80-vuotiailla miehillä 53%:lla on vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssa. Saman ikäisistä naisista 70%:lla on vaikeuksia puolen kilmometrin kävelyssä (Finnterveys 2017). Ulkona liikkumisen väheneminen ennustaa ikäihmisten joutumista palvelujen piiriin aiemmin verrattuna niihin ikäihmisiin, jotka voivat liikkua ulkona. Ulkoilua on toivottu myös Voimaa vanhuuteen -kunnissa  järjestetyissä liikuntaraadeissa ja muissa asukastilaisuuksissa.

Kouluttajakoulutuksiin osallistuvat liikunnan ja kuntoutuksen ammatilaiset tai vanhustyöntekijät, joilla on kokemusta ikäihmsten ryhmistä ja vapaaehtoistoiminnan järjestämisestä ja kouluttamisesta.

Paikallisisa ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutuksissa sovelletaan valmista koulutusmateriaalia paikalliseen toimintaan. Osallistujat voivat toimia ulkoiluystävinä omien voimavarojensa mukaan ikäihmisen toiveita ja tarpeita kuunnellen. Vapaaehtoistyön koordinoinnista on sovittava ja vapaaehtoisen täydennyskoulutuksesta ja jaksamisesta tulee huolehtia.

Ratkaisun perusidea

Tavoitteena on lisätä kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten ulkoilua ja asiointia turvallisessa seurassa sekä tehdä toiminnasta pysyvää ja helposti saavutettavaa.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Kouluttaudutaan paikalliseksi kouluttajaksi Ikäinstituutin Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -kouluttajakoulutuksessa
    (Yhden päivän koulutus)
  • Tiedotetaan alkavasta koulutuksesta
    – lehdissä, sosiaalisessa mediassa ja paikallisradiossa, hyödynnetään puskaradiota
  • Rekrytoidaan  vapaaehtoisia
    – eläkeläis-, liikunta- tai muista järjestöistä,  esim. Ladun paikallisyhdistys, martat, srk
    – oppilaitoksia voi kannustaa ottamaan ulkoilu osaksi opintoja
  • Koulutetaan vapaaehtoisia Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutuksen mukaan ( 2-3- koulutuskertaa, yhteensä kahdeksan oppituntia, 45 min välitehtävineen)
  • Saatetaan ulkoiluystävä ja ikäihminen yhteen
    - kotihoito, palveluohjaaja tai seurakunta on hyvä yhteistyökumppani
    - käytössä voi olla hakulomake, jolla ikäihminen ilmoittaa kiinnostuksensa/tarpeensa
    – ensimmäisillä tapaamiskerroilla kerroilla mukana voi olla kouluttaja tai muu ammattilainen
  • Tiedotetaan ulkoilutoiminnasta tavalla, joka tavoittaa ikäihmiset
  • Sovitaan toiminnan koordinoinnista eri toimijoiden kesken.
  • Järjestetään täydennyskoulutusta ja virkistystilaisuuksia vapaaehtoisille ulkoiluystäville
    – tapaamisissa voi olla erilaisia teemoja: ensiapu, kulttuurikohteet, oman jaksamisen tukeminen
    – kannustetaan hyödyntämään erilaisia ulkoliikuntamateriaaleja
Vinkit toimintamallin soveltajille

Katso kohta Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot.

1. Toiminnan käynnistämisestä ja työnjaosta kannattaa sopia eri toimijoiden kanssa.

2. Koordinointivastuu tulisi olla sovittuna ja sen tulisi olla paikkakunnalla jossain pysyvässä/vakiintuneessa organisaatiossa; sote, liikuntatoimi, SPR, seurakunta, vapaaehtoistyön keskus.

3. Ikäihmisen ja ulkoiluystävän yhteen saattaminen on tärkeä vaihe. Sitä kannattaa miettiä jo koulutuksen käynnistyessä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutusohjelma on käynnistynyt Ikäinstituutissa 2008 ja siihen kuuluvaa koulutusmateriaalia on päivitetty matkan varrella. Kouluttajakoulutuksen käyneitä on yhteensä noin 350. Paikallisiin koulutuksiin on osallistunut noin 1300 vapaaehtoista ja vertaista. Koko maata kattavaa tietoa toiminnassa mukana olevista vapaaehtoisista ei ole saatavilla. Voimaa vanhuuteen -kunnista on kerätty vuosittain seurantatietoja, sen mukaan ulkoilu on vakiintunutta toimintaa usealla paikkakunnalla ja ohjatut ulkoiluryhmätkin ovat lisääntyneet.