Vapaaehtoistoiminnan vertaissparraus
Vapaaehtoistoimintaa työssään koordinoivat ovat usein ainoita yhteisöissään, joilla tämä kokonaisuus on osa työnkuvaa. Toimme eri yhteisöissä samassa roolissa olevia ihmisiä yhteen miettimään vapaaehtoistoimintansa unelmatilaa ja sinne pääsemistä toisiaan sparraten.
Vapaaehtoistoimintaa työnsä puolesta koordinoivat ovat usein työyhteisöissään ainoita tässä tehtävässä. Monelle koordinointi on vain osa työnkuvaa ja vertaiskokemuksia aiheen tiimoilta voi olla vaikea saada. Samaan aikaan ihmisten halua osallistua ja sitoutua organisoituun vapaaehtoistoimintaan on muutoksessa. Ihmiset haluavat olla osa niitä yhteisöjä, joihin he hakeutuvat vapaaehtoiseksi.
Usein vapaaehtoistoiminta on omaksuttu yksittäiseen yhteisöön jostain yksittäisestä syystä ja sen tuominen koko henkilökunnan yhteiseksi asiaksi voi olla laaja ja haastavakin tehtävä. Erityisesti tässä kohtaa vapaaehtoistoimintaa koordinoivat työntekijät kaipaavat usein tukea, saadakseen työkaluja sitoutttaa koko yhteisönsä vapaaehtoisten vieraanvaraiseen kohtaamiseen. On myös paljon yhteisöjä, joissa vapaaehtoiset toimivat osana hoitoyksikköä tai jotain muuta tehtävää pääasiallisesti toteuttavaa yhteisöä, tällöin vapaaehtoisille sopivan kohdaan ja roolin löytäminen on koko yhteisön toimivuuden ja yhteishengen kannalta tärkeää.
Kanssala on kehittämishanke vaiheensa aikana välittänyt vapaaehtoisia yli 100 helsinkiläiseen yhteisöön ja ymmäryksemme vapaaehtoistoimintaa työnsä kautta koordinoivien tilanteesta on karttunut tätä tehdessämme. Vapaaehtoistoiminnan koordinaation pariin ohjaudutaan hyvin erilaisilla koulutuspohjilla ja kaikilla tätä työtä tekevillä ei myöskään ole omaa vapaaehtoiskokemusta. Työyhteisöt, joissa he työskentelevät ovat moninaisia ja toisissa vapaaehtoisten rooli nähdään merkittävänä, toisissa he ovat hyvin irtonainen osa yhteisöä.
Samaan aikaan vapaaehtoisten merkitys niiden yhteisöjen asiakkaille ja kohderyhmille, joissa he toimivat, on merkittävä. Vapaaehtoiset tuovat iloa, naurua ja tavallisten ihmisten kohtaamisia esimerkiksi erilaisiin hoivayhteisöihin. Vapaaehtoiset tarjoavat apukäsiä, ylimääräisiä korvia ja uusia näkökulmia kaikkien yhteisöjen toimintaan. Vapaaehtoistoiminta on monella tavalla iso menestystekijä yhteisöille kuin yhteisöille, joskin heikoilla resursseilla ja huonolla sitoutumisella koordinoituna siitä tulee helposti taakka. Tähän vapaaehtoistoiminnan vertaissparraus on pyrkinyt antamaan osallistujilleen työkaluja.