Kirjoita lööppi

Mistä työkalussa on kyse?

Menetelmä on yksi versio tulevaisuusmuistelusta. Menetelmän avulla voidaan visioida esimerkiksi omalle, verkostolle tai hankkeelle asetettuja tavoitteita, konkretisoida niitä ja tehdä näkyväksi ne toiminnan vaiheet, joilla tavoitteeseen on mahdollista päästä. Menetelmää voidaan myös käyttää vaikka työpajan tuotosten kokoamisen tapana, visioinnin apuna ja asian tiivistäjänä.

Mihin työkalua käytetään?

Käytetään esim. työpajan päätteeksi kokoamaan ja tiivistämään työskentelyn tuloksia sekä hahmottamaan yhteistä suuntaa tai tavoitteita. 

Miten työkalua käytetään?

Jokainen osallistuja kirjoittaa ryhmässä käsiteltävästä aiheesta ydinsanoja paperilapuille. Pienissä ryhmissä mietitään sen jälkeen näistä lehtilööpit johonkin alan lehteen tai jos halutaan kunnolla revitellä, niin vaikka keltaisen lehdistön julkaisuihin. Lööpeissä esitetään iskevästi se, mitä on saatu aikaiseksi. 

  1. Keskeiset, yllättävät ja mielenkiintoiset huomiot esiin 
    Kertokaa käsittelemänne kysymys ja 3 keskeistä huomiota siitä + muuta mielenkiintoista tai yllättävää keskusteluissa noussutta.
  2. Keksikää pysäyttävä lööppi
    Kun kaikki meni niin kuin pitikin: Keksikää lopuksi pysäyttävä, havahduttava ”lööppi”, jonka iltapäivälehdet julkaisevat 5 vuoden päästä pohtimastanne aiheesta
  3. Esitellään ja hämmästellään
    Kukin ryhmä vuorollaan julkaisee lööppinsä muille ryhmille ja muut ryhmät saavat hämmästellä.

Vinkkejä

Juttusisältöä voidaan kuvata myös muutamalla lauseella otsikon lisäksi. Räväköiden otsikoiden oheen voidaan myös lisätä joku kuva.    

Työkalun vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuutena menetelmässä on asioiden visualisointi ja konkretisointi. Lööppi tai otsikko toimii toivottuna tulevaisuuden kuvana ja jättää käsitellystä aiheesta muistijäljen osallistujille, mutta myös niille, jotka eivät yhteiseen työskentelyyn osallistuneet

Kesto

20-30 minuuttia

Kuinka monta osallistujaa

5-50 osallistujaa

Mitä tarvitaan

Post-it-lappuja tai värikkäitä papereita, fläppitaulu ja tusseja. Halutessaan voidaan ottaa mukaan myös lehdistä leikattuja kuvia otsikoita värittämään.

Kuva
Sanomalehden etusivu tekstillä Extra Breaking News