Laatua työkyvyn ja työllistymisen tukeen -hanke (ESR)
Hankkeessa vahvistetaan hyvinvointi- ja työllisyysalueiden sekä yksityisten toimijoiden kykyä tuottaa ja toteuttaa valtakunnallista ja alueellista kehittämistyötä sekä yhteiskehittämistä vaikeasti työllistyvien teemassa. Hankkeessa laaditaan laatukriteerejä, kehitetään monialaista yhteistyötä, vahvistetaan osaamista ja tehdään työnantajayhteistyötä.
Kokonaisuuden nimi
Hankkeessa vahvistetaan hyvinvointi- ja työllisyysalueiden sekä yksityisten toimijoiden kykyä tuottaa ja toteuttaa valtakunnallista ja alueellista kehittämistyötä sekä yhteiskehittämistä vaikeasti työllistyvien teemassa. Hankkeessa laaditaan laatukriteerejä, kehitetään monialaista yhteistyötä, vahvistetaan osaamista ja tehdään työnantajayhteistyötä.
Hankkeessa toteutetaan valtakunnallista ja alueellista kehittämistyötä sekä yhteiskehittämistä vaikeasti työllistyvien teemassa. THL koordinoi hanketta ja Pirkanmaan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue sekä Parik-säätiö ovat osatoteuttajia.
Asiakastyön pilotteja toteutetaan Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa.
Hankkeessa laaditaan laatukriteerejä, kehitetään monialaista yhteistyötä, vahvistetaan osaamista ja tehdään työnantajayhteistyötä.
Tavoitteet
- Parannetaan asiakkaiden osallisuutta, toimintakykyä ja yksilöllisiä työllistymisen edellytyksiä
- Vahvistetaan sosiaalihuollon työllistymistä edistävien palvelujen laatua
- Tuetaan työkyvyn tuen monialaisen yhteistyön kehittämistä hyvinvointialueilla
- Madalletaan työnantajien rekrytointikynnystä jakamalla tietoa ja vahvistamalla osaamista
1.1.2025 – 31.12.2027
Ryhmähanke, jonka toteuttajat ovat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Parik-säätiö, Pirkanmaan hyvinvointialue ja THL (päätoteuttaja).
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat
Hankkeen lähtötilanteessa työkyvyn ja työllistymisen tuen palvelut kaipaavat kehittämistä , erityisesti monialaisen yhteistyön, työnantajayhteistyön ja palveluiden laatukriteerien osalta. Hankkeen tavoitteena on ratkaista nämä ongelmat ja parantaa palveluiden laatua ja saavutettavuutta.
Yhteenveto hankkeen toteutuksesta
Hankkeessa kehitetään työkyvyn ja työllistymisen tuen palveluita sekä monialaista yhteistyötä ja työnantajayhteistyötä. Hankkeessa toteutetaan asiakastyön pilotteja Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa. Parik-säätiön osahankkeessa pilotoidaan uusi kiertotalouteen liittyvä työpaja ja kehitetään yhteisöneuvontaa sekä yhteisösosiaalityötä. Pirkanmaalla kehitetään palvelukoordinaatiota ja hyödynnetään yhteisösosiaalityön keinoja. Etelä-Pohjanmaalla otetaan käyttöön työllistymistä edistävä yksilöllisen tuen palvelumalli.
Hankkeessa tuotetaan palvelukokonaisuus- ja toimintamallikuvauksia sekä kuvataan kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen laatukriteerejä. Ammattilaisten osaamista vahvistetaan koulutusten avulla, ja verkostotyön avulla tuetaan monialaista yhteistyötä hyvinvointialueilla. Työnantajille tarjotaan koulutusta osatyökykyisten ja vaikeasti työllistyvien henkilöiden rekrytoinnista.
THL:n kohderyhmänä ovat työkyvyn ja työllistymisen tuen palveluissa toimivat ammattilaiset, kun taas osatoteuttajien kohderyhmänä ovat työmarkkina-asemaltaan heikossa asemassa olevat henkilöt, kuten NEET-nuoret, jälkihuoltonuoret, nuoret aikuiset, maahan muuttaneet naiset ja yli 50-vuotiaat, joilla on puutteellinen koulutustausta.
THL:n ryhmähankkeen tavoitteena on parantaa asiakkaiden osallisuutta, toimintakykyä ja työllistymisen edellytyksiä. Hankkeessa kehitetään sosiaalihuollon työllistymistä edistävien palvelujen laatua, tuetaan monialaista yhteistyötä hyvinvointialueilla ja madalletaan työnantajien rekrytointikynnystä.
THL toimii koordinaattorina, asiantuntijana ja kehittäjänä, tukien alueellisia pilotteja ja johtamalla valtakunnallista kehittämistyötä. Hankkeen toimenpiteisiin kuuluu kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen laatukriteerien laatiminen, monialaisen yhteistyön kehittäminen, työkyvyn tuen tiimien verkoston koordinointi sekä koulutusten järjestäminen ammattilaisille ja työnantajille. Lisäksi THL vastaa hankkeen viestinnästä, arvioinnista ja raportoinnista.
Hankkeen tuloksena palvelut vastaavat paremmin asiakkaiden tarpeisiin, asiakastyö paranee, työllistyminen helpottuu ja ammattilaisten osaaminen lisääntyy. Tuloksia hyödynnetään sekä alueellisesti että kansallisesti työkyvyn ja työllistymisen tuen palveluiden, erityisesti monialaisen yhteistyön, työnantajayhteistyön ja laatukriteerien mukaisen työskentelyn jatkumisen takaamiseksi.
Hankkeen tavoiteltavat tulokset ovat asiakkaiden osallisuuden, toimintakyvyn ja työllistymisen edellytysten parantaminen.
Konkreettisia tuotoksia ovat kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen laatukriteerit, työkyvyn tuen tiimien käsikirja, sekä julkaisut asiakastyön tuloksista ja yhdyspintatyöstä. Vaikutuksina odotetaan monialaisen yhteistyön vahvistumista hyvinvointialueilla, työnantajien rekrytointikynnyksen madaltumista ja osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen lisääntymistä. Lisäksi hankkeen koulutukset parantavat ammattilaisten ja työnantajien valmiuksia tukea osatyökykyisiä työnhakijoita.