Äitiyshuollon moniammatilliset etäpalaverit
Äitiyshuollon moniammatilliset etäpalaverit mahdollistavat systemaattisen alueellisen yhteistyön toimintatapojen ja –prosessien kehittämiseen, yhtenäistämiseen ja sujuvoittamiseen Satakunnan perhekeskusten ja erikoissairaanhoidon välillä.
Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus –hankkeessa on tavoitteena muun muassa ammattilaisten saumaton yhteistyö asiakkaan hyväksi, ja hankkeen yhtenä tehtävänä onkin kehittää yhteistyötä ja konsultaatiota erikois- ja perustason palveluiden välillä. Lisäksi osana tätä kehittämistä tarkoituksena on mahdollistaa uusien digitaalisia työvälineitä hyödyntävien toimintamallien käyttöönotto. Näiden kehittämisalueiden osana toteutettiin syksyn 2022 aikana Satasairaalan synnytysten ja naistentautien toimialueen ja avopuolen äitiysneuvoloiden välillä moniammatillinen etäyhteistyöpalaveri –pilotti.
Naistentautien ja synnytysten erikoisalalla on pitkään tehty tiivistä yhteistyötä alueen äitiysneuvoloiden kanssa. Sote-uudistuksen myötä korostui kuitenkin entisestään tarve toimintatapojen ja –prosessien uudistamiselle ja yhtenäistämiselle sekä yhteistyön sujuvoittamiselle tulevalla hyvinvointialueella erityisesti perhekeskusten ja erikoissairaanhoidon välillä.
Satasairaalan naistentautien ja synnytysten vastuuyksikkö oli mukana vuonna 2021 kahdessa hankkeessa. Yksikön kätilöt osallistuivat yhdessä tiettyjen Satakunnan alueen neuvoloiden terveydenhoitajien kanssa Kätilöiden ja terveydenhoitajien etäkonsultaatiopalaveripilottiin, joka liittyi Satakunnan sote-rakenneuudistus –hankkeen kehittämistyöhön. Kun taas osana Satasairaalan tuottavuushanketta yksikön lääkäreitä osallistui Konsultaatioiden kehittäminen – erikoislääkärin jalkautuminen terveyskeskuksiin –pilottiin. Tarve ja idea äitiyshuollon moniammatillisista yhteistyöpalavereista tunnistettiin tämän aiemmin tehdyn kehittämistyön pohjalta ja saatuja kokemuksia hyödynnettiin uudenlaisen yhteistyön toimintamallin luomiseen.
Äitiyshuollon moniammatillisten etäyhteistyöpalaverien tavoitteena oli:
- lisätä, vahvistaa ja sujuvoittaa moniammatillista yhteistyötä
- madaltaa yhteydenottokynnystä ammattilaisten välillä
- kehittää etäkonsultaatiota erikois- ja perustason äitiyshuollon välillä
- yhtenäistää toimintatapoja ja –prosesseja yhteisten asiakasryhmien kohdalla
- parantaa yhteistyössä asiakkaiden hoidon laatua ja sujuvuutta.