Äitiyshuollon moniammatilliset etäpalaverit mahdollistavat systemaattisen alueellisen yhteistyön toimintatapojen ja –prosessien kehittämiseen, yhtenäistämiseen ja sujuvoittamiseen Satakunnan perhekeskusten ja erikoissairaanhoidon välillä.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Äitiyshuollon moniammatilliset etäpalaverit
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Äitiyshuollon moniammatilliset etäpalaverit mahdollistavat systemaattisen alueellisen yhteistyön toimintatapojen ja –prosessien kehittämiseen, yhtenäistämiseen ja sujuvoittamiseen Satakunnan perhekeskusten ja erikoissairaanhoidon välillä.

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Satakunta
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Minna Heino

Luotu

12.06.2023

Viimeksi muokattu

21.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Etäyhteistyöpalaverit toteutuivat pilottiaikana suunnitellusti kerran kuussa Teamsin välityksellä. Koordinointivastuu etäyhteistyöpalavereista oli Satasairaalalla, joka vastasi palaverikutsujen lähettämisestä, ja muistion laatimisesta sekä jakamisesta eteenpäin. Etäyhteistyöpalaverien osallistumislinkkiä toivottiin lisäksi jaettavaksi neuvoloissa eteenpäin kaikille asianosaisille. Jokaisen palaverikutsun liitteenä lähetettiin muistio edellisestä palaverista, mikä varmisti tiedon kulun myös niille, jotka eivät olleet päässeet kyseiseen palaveriin osallistumaan.

Etäyhteistyöpalavereissa käsiteltiin pilotin aikana neljää eri äitiyshuoltoon liittyvää aihetta. Jokaisesta aiheesta alustuksen piti sairaalan näkökulmasta yksi sairaalan henkilökuntaan kuuluva ja neuvolan näkökulmasta terveydenhoitaja ennalta sovitusta neuvolasta. Alustusten perusteella palavereissa keskusteltiin aiheeseen liittyvistä toimintatavoista ja linjoista, päästiin sopimaan ja tekemään päätöksiä yhteisistä käytännöistä, jotka saavuttivat heti sairaalan ja useamman neuvolan. Lisäksi palavereissa käytiin läpi tiedotusluontoisia ajankohtaisia asioita, ja palaverien loppuun jäi aikaa käydä lävitse potilastapauksia case-tyyppisesti, jolloin saatuja vastauksia pystyivät kaikki hyödyntämään.

Toimintaympäristö **

Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus –hankkeessa on tavoitteena muun muassa ammattilaisten saumaton yhteistyö asiakkaan hyväksi, ja hankkeen yhtenä tehtävänä onkin kehittää yhteistyötä ja konsultaatiota erikois- ja perustason palveluiden välillä. Lisäksi osana tätä kehittämistä tarkoituksena on mahdollistaa uusien digitaalisia työvälineitä hyödyntävien toimintamallien käyttöönotto. Näiden kehittämisalueiden osana toteutettiin syksyn 2022 aikana Satasairaalan synnytysten ja naistentautien toimialueen ja avopuolen äitiysneuvoloiden välillä moniammatillinen etäyhteistyöpalaveri –pilotti.  

Naistentautien ja synnytysten erikoisalalla on pitkään tehty tiivistä yhteistyötä alueen äitiysneuvoloiden kanssa. Sote-uudistuksen myötä korostui kuitenkin entisestään tarve toimintatapojen ja –prosessien uudistamiselle ja yhtenäistämiselle sekä yhteistyön sujuvoittamiselle tulevalla hyvinvointialueella erityisesti perhekeskusten ja erikoissairaanhoidon välillä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Satasairaalan naistentautien ja synnytysten vastuuyksikkö oli mukana vuonna 2021 kahdessa hankkeessa. Yksikön kätilöt osallistuivat yhdessä tiettyjen Satakunnan alueen neuvoloiden terveydenhoitajien kanssa Kätilöiden ja terveydenhoitajien etäkonsultaatiopalaveripilottiin, joka liittyi Satakunnan sote-rakenneuudistus –hankkeen kehittämistyöhön. Kun taas osana Satasairaalan tuottavuushanketta yksikön lääkäreitä osallistui Konsultaatioiden kehittäminen – erikoislääkärin jalkautuminen terveyskeskuksiin –pilottiin. Tarve ja idea äitiyshuollon moniammatillisista yhteistyöpalavereista tunnistettiin tämän aiemmin tehdyn kehittämistyön pohjalta ja saatuja kokemuksia hyödynnettiin uudenlaisen yhteistyön toimintamallin luomiseen.

Äitiyshuollon moniammatillisten etäyhteistyöpalaverien tavoitteena oli:

  •  lisätä, vahvistaa ja sujuvoittaa moniammatillista yhteistyötä
  • madaltaa yhteydenottokynnystä ammattilaisten välillä
  • kehittää etäkonsultaatiota erikois- ja perustason äitiyshuollon välillä
  • yhtenäistää toimintatapoja ja –prosesseja yhteisten asiakasryhmien kohdalla 
  • parantaa yhteistyössä asiakkaiden hoidon laatua ja sujuvuutta.
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Pilotin loppuarviointikyselyn perusteella pilotille asetetut tavoitteet saavutettiin melko hyvin. Moniammatilliset etäyhteistyöpalaverit koettiin hyväksi tavaksi äitiyshuollon kehittämiseen yhteistyössä eri ammattiryhmien ja organisaatioiden kanssa. Palaverien sisältöjen koettiin olleen hyviä ja tarpeellisia. Toteutusaikaan vielä erillään toimineiden organisaatioiden välisen yhteistyön koettiin parantuneen ja yhteydenottokynnyksen toiseen ammattilaiseen madaltuneen. Muiden toimijoiden toimintatapojen tuntemus parani pilotin aikana ja toimintalinjojen sekä –tapojen koettiin yhtenäistyneen. Myös asiakkaiden hoitopolut koettiin sujuvammiksi pilotin loputtua. Toisen ammattilaisen konsultoinnin koettiin lisäksi olleen etäpalavereissa helppoa ja sujuvaa. Erityisen hyväksi moniammatillisissa etäyhteistyöpalavereissa koettiin yhteisten käytäntöjen päivittäminen ja niistä sopiminen sekä se, että tieto saatiin samalla jaettua koko alueen äitiyshuollon organisaatioihin samalla kertaa. Tämän koettiin edesauttaneen yhteistyön sujumista silloisten organisaatioiden välillä.

Vastaavanlaisten yhteistyöpalaverien järjestäminen koettiin tarpeelliseksi myös jatkossa. Äitiyshuollon moniammatillisia etäpalavereita päädyttiin pilotin jälkeen jatkamaan osana hyvinvointialueen perustoimintaa. Toiminnan koordinoinnista vastaa jatkossakin Satasairaala.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Pilotoitu toimintamalli koettiin hyväksi ja toimivaksi. Koordinaatiovastuu määriteltiin erikoissairaanhoidon toimijalle, koska se osoittautui toteutuneiden pilottien perusteella toimivammaksi tavaksi kuin koordinaatiovastuun jakaminen eri toimijoiden kesken.

Tästä pilotista saadun palautteen perusteella jatkossa tulisi kiinnittää enemmän huomiota palaverilinkin riittävän laajaan jakoon, jotta liittymislinkin puuttuminen ei olisi esteenä osallistua moniammatillisiin etäyhteistyöpalavereihin. Lisäksi loppuarviointikyselyssä nostettiin esiin, että konsultointiin toivottaisiin jäävän jatkossa enemmän aikaa. Osallistujat toivoivat myös vapaita tiedotus- ja kyselykertoja ilman erillistä aihetta.

Toimintamallia on mahdollisuus jatkossa hyödyntää vastaavanlaisen toiminnan kehittämiseen äitiyshuollossa. Toimintamalli on luultavasti erittäin hyvin hyödynnettävissä vastaavanlaiseen toimintaan laajemminkin. 

Kansikuva
Yhteistyö tietokoneen näytöllä.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä