Ammattilaisten välisen konsultaation kehittäminen nuorten miepä-palveluissa, Kymenlaakson hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Kymenlaakson hva:lla kehitetään 13-17 -vuotiaiden nuorten miepä-palveluiden välistä konsultaatiota kokoamalla yhteen palvelut varhaisen vaiheen tuesta erityistason palveluihin. Lopputuotoksena yhteinen toimintamalli konsultaation käytänteistä.
Kymenlaakso on alue, jossa lasten ja nuorten määrä vähenee. Hyvinvointi on eriarvoistunut, vaikka suurella enemmistöllä
lapsista ja nuorista asiat ovatkin hyvin. Lapsille, nuorille ja perheille suunnatun avun, tuen ja palvelujen hajanaisuus sekä asiakkaiden kokonaisvaltaisen kohtaamisen haasteet vauhdittavat eriarvoisuuden kehityskulkua. Ne myös heikentävät palveluiden vaikuttavuutta sekä lisäävät erityispalveluiden käyttöä. Mahdollistaaksemme lapsen, nuoren ja perheen suotuisan kehityskulun tarvitsemme sekä yksilöllistä ja varhaista puuttumista että laajempia, koko kasvu- ja kehitysympäristöön vaikuttavia ratkaisuja.
Nuorille suunnattujen palvelujen palvelupolkuja ja ammattilaisten välistä yhteistyötä kehitetään alueellisesti yhdessä. Kymenlaaksossa me olemme valmiita yhteisiin tekoihin, jotta kaikki nuoret voivat mahdollisimman hyvin.
Palvelujärjestelmässä on tunnistettu lasten, nuorten ja perheiden tilanteiden moninaisuus ja yhteenkietoutuvuus. Nuorella voi olla asiakkuuksia eri palveluissa ja monta samanaikaista prosessia. Jos nuorten tarvitsema apu, tuki ja tieto jakautuvat monelle taholle, voi kokonaisuus olla pirstaloitunut. Moniammatillisen ja palvelurajat ylittävän työskentelyn tarve on vaativissa ja kompleksisissa tilanteissa erityisen suuri ja hyödyksi ammattilaiselle, sillä nuoren siirtäminen palvelusta toiseen ei ole asiakaslähtöistä tai edes kustannustehokasta. Myös resurssien rajallisuus vaatii yli sektorirajojen kehittyvää yhteistä osaamista ja ymmärrystä muuttuvista osaamistarpeista.
Kymenlaakson hyvinvointialuestrategian mukaisesti tavoitteena on kehittää tarpeenmukaiset ja vaikuttavat palvelut kaikille kymenlaaksolaisille. Tähän tavoitteeseen kuuluu sujuvat ja yhteentoimivat palvelut, jonka toteutumista konsultaation kehittäminen osaltaan edistää. Kymenlaakson hyvinvointialueen arvoihin kuuluu, että apu on aina lähellä, kun nuori sitä tarvitsee ja nuori voi laskea hyvinvointialueen palveluiden varaan sekä luottaa siihen, että hänen asiansa tulee hoidetuksi.
Kymenlaakson digitaalinen sotekeskus (RRP) -hankkeen nuorten miepä-palveluiden kehittämisen projektikoordinaattorit aloittivat kehittäjäjoukon kokoamisen. Kehittämistyön aloitus on hyväksytty johtoryhmässä, jonka jälkeen työskentelyn suunnittelu aloitettiin nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden esihenkilöiden kanssa. Suuntaviivojen suunnittelun jälkeen koottiin henkilöstöstä asiantuntijaryhmiä konsultaatiomallien sisällön suunnitteluun ja mallinnustyöhön.
Konsultaation kehittäminen on osa 13-17-vuotiaiden nuorten mielenterveys- ja päihdepolun kehittämistä. Asiantuntijaryhmään kuuluu ammattilaisia sosiaalihuollon palveluista, opiskeluhuollon palveluista, Nuorten Matalasta ja nuorisopsykiatrian poliklinikalta. Moniammatillisissa työpajoissa ammattilaiset ovat kuvanneet nykyisiä palvelukohtaisia konsultaatiokäytänteitään, nostaneet yhdessä esiin tarpeita ja keinoja konsultaation vahvistamiseksi sekä luoneet yhteisiä konsultaatiokäytänteitä osaksi yhdyspintatyön toimintamallikuvauksia.
Ammattilaisten välisen konsultaation kehittämisen tavoitteena on, että:
- Selkeytetään nuoren ohjautumista oikea-aikaisesti oikeaan palveluun.
- Vähennetään päällekkäistä työtä muun muassa kartoituksen ja arvioinnin osalta.
- Mahdollistetaan joustava ja katkeamaton hoitopolku sitä tarvitseville.
Toimintamallin kohderyhmänä ovat nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset, eli sosiaalihuollon palvelut, opiskeluhuollon palvelut, Nuorten Matala sekä nuorisopsykiatrian poliklinikka. Perheiden tarvitsema apu, tuki ja tieto jakautuvat siis monelle taholle. Yksin ei tarvitse osata tai tietää kaikkea. Konsultaation tuella on mahdollista löytää tilanteeseen uusia näkökulmia ja ratkaisuja. Konsultaatiot lisäävät luottamusta ja yhteistyötä ammattilaisten välillä.