Digitaalisten palveluiden kehittäminen kotisairaalassa ja palliatiivisen hoidon vastaanotolla
Palliatiivisen digihoitopolun tarkoitus on parantaa palliatiivisten palveluiden saatavuutta ja yhteydenpitoa potilaan ja läheisen sekä ammattilaisten välillä. Digihoitopolku tarjoaa luotettavaa tietoa palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta.
Toimintamallin nimi
Palliatiivisen digihoitopolun tarkoitus on parantaa palliatiivisten palveluiden saatavuutta ja yhteydenpitoa potilaan ja läheisen sekä ammattilaisten välillä. Digihoitopolku tarjoaa luotettavaa tietoa palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta.
Digihoitopolku esitellään potilaalle palliatiivisen pkl vastaanoton yhteydessä tai kotisairaalassa. Potilas liittyy digipolulle. Läheinen voi toimia puolesta-asioijana potilaan niin halutessa. Sovellus on käytettävissä tietokoneella tai älypuhelimella. Digipolulla on luotettavaa ammattilaisten tuottamaa tietoa palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta, oireiden hoidosta mukaan lukien oma-hoito-ohjeita, tukipalveluista, vertaistuesta, läheisten tuesta ja kuolemaan liittyvistä asioista. Digipolulla on kirjattuna elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma ja potilaan ilmaisemat hoitotoiveet, mitä päivitetään jatkuvasti. Digipolun kautta ammattilaiset voivat ohjelmoida seuranta- ja oirekyselyjä, kipupiirroksen täyttämistä seurannan tiivistämiseksi. Potilas tai puolesta asioiva läheinen voi lähettää viestejä ammattilaisille sovelluksen kautta matalalla kynnyksellä ja päinvastoin. Digipolun sisältämät tiedot ovat hoitoon osallistuvien tahojen nähtävissä ja siirtyvät seuraavaan hoitopaikkaan hoitovastuun siirtyessä niissä yksiköissä missä palliatiivinen digihoitopolku on otettu käyttöön. .
Suomeen rakennetaan STM suositusten mukaisesti palliatiivisen hoidon palveluita (Suositus palliatiivisen hoidon palveluiden tuottamisesta ja laadun parantamisesta Suomessa 2019:68; ). Palvelurakenne on kuvattu STM julkaisussa 2019:2 Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet 2019 sekä Valtioneuvoston asetuksessa erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien kehittämisestä 582/2017. Palvelut jaetaan yliopistosairaaloiden vaativan erityistason, hyvinvointialueiden (HVA) erityistason ja perustason palveluihin. HVA:lle on perustettu palliatiivisia keskuksia, mitkä vastaavat alueen palliatiivisen hoidon palveluketjuista. Palveluketjuun kuuluvat kaikki sosiaalitoimen- ja terveydenhuollon yksiköt, jotka hoitavat kuolevia potilaita. Palliatiiviset keskukset tarjoavat erityistason palvelut, kuten palliatiiviset kotisairaalat, poliklinikat, osastot ja konsultaatiotiimit. Digitaaliset palvelut auttavat tiedonkulussa ja yhteydenpidossa eri yksiköiden sekä potilaan ja ammattilaisten välillä.
Kohderyhmänä on palliatiivista ja saattohoitoa saavat potilaat. Digihoitopolku kohdennetaan erityisesti avohoidon potilaisiin ja heidän läheisiinsä (pkl ja kotisairaalapotilaat). Digifinlandin tekemän esiselvityksen muotoiluprojektissa osallistettiin haastatteluissa ja työpajoissa potilaiden ja heidän läheistensä edustajia. Näistä tuloksista muodostettiin aihiot, joista rakennettiin prototyyppi kuvaamaan potilaille ja ammattilaisille hyödyllistä digitaalista palvelua. Prototyypin validointiin osallistuvat potilaiden ja heidän läheistensä edustajat. Myös Terveyskylän palliatiivisen omapolun pilotista kerätään potilaita palautetta.
Toimintamalli pilotoidaan vuodenvaihteessa 2024-2025. Pilotissa testataan digipolun toimivuutta, miten sen käyttö asemoituu muuhun päivittäistoimintaan yksikössä: eri ammattilaisten roolit ja käyttöönoton ohjaus. Sen jälkeen tehdään toimintamallin kuvaus ja perehdytysohjelma sekä arvioidaan tarvittava resurssi. Eri HVA kanssa neuvotellaan Terveyskylän palliatiivisen digihoitopolun käyttöönotosta koko palveluketjussa.
Arvio tehdään pilotin ja alustavan käyttökokemuksen perusteella.