Oppilas- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaiset voivat tutustua toimintasuunnitelmaan kokonaisuudessaan hyvinvointialueen intranetissä olevan aineistopankin kautta. Toimintasuunnitelma toimii oppaana, josta ammattilaiset voivat löytää lähestymistavan oman työnsä tueksi, tunnistaessaan oppilaita tai opiskelijoita, joilla on riskikäyttöä tai jo kehittynyt riippuvuus päihteiden käyttöön tai pelaamiseen.
Toimintasuunnitelma sisältää vaiheittaisen kuvauksen siitä, miten puhua ja tunnistaa päihteiden käyttö tai pelaaminen, linkit itsehoito-ohjelmiin, käytännön tietoa asiantuntijaryhmän kokouksesta sekä miten tulee toimia, kun huoli nousee oppilaan/opiskelijan tilanteesta. Rahapelaamisen ja digipelaamisen prosessikuvaus on kuvattu yli 18-vuotiaiden opiskelijoiden osalta ja siinä on sekä ammattilaisille että huoltajille omat työkalut.
Toimintasuunnitelma sisältää poliisin antamat tiedot Ankkuri-tiimistä, numeron neuvontapuhelimeen, verkkolomakkeen rikosilmoitusta varten sekä muuta hyödyllistä tietoa. Tämän lisäksi toimintasuunnitelma sisältää sosiaalipalvelujen toiminnan prosessikuvauksen. Siinä ilmaistaan, mitä tapahtuu ammattilaisen ottaessa yhteyttä sosiaalipalveluun, kun huoli lapsesta/nuoresta/perheestä on noussut ja millaisia palveluita sosiaalihuollolla on tarjota. Se sisältää sähköiset lomakkeet huolen ja lastensuojeluilmoitukseen tekemiseen sekä puhelinnumeron sosiaalipäivystykseen.
Toimintasuunnitelma sisältää yhteystiedot hyvinvointialueen peruspalveluista, psykososiaalisten yksiköiden vastaanottopaikoista ja kolmannen sektorin tukipalveluista.
Toimintasuunnitelmaa voidaan käyttää uusien työntekijöiden perehdytyksessä.
Asiantuntijatyöryhmä ja johto päättivät, että Lapset puheeksi ja Motivoiva haastattelu (MI) keskustelumenetelmät otetaan käyttöön. Lähes 100 ammattilaista osallistui hankkeen järjestämään Motivoivan haastattelun koulutukseen, joka oli syksyllä 2023. Lapset puheeksi -koulutusta järjestettiin toisen osahankkeen kautta.
Lisäksi terveydenhoitajat ja kuraattorit ovat saaneet käyttöönsä tunnekortit ja päihteet puheeksi- kortit, joita käytetään työvälineenä keskusteltaessa yksittäisen oppilaan/opiskelijan kanssa tai ryhmäkeskustelun pohjana.