Ehkäisyneuvonnan ammattilaisten verkosto
Osana Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen maksuttoman ehkäisyn kokeilua Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle perustettiin ehkäisyneuvontatyötä tekevien ammattilaisten verkosto. Verkostolla on oma Teams-tiimi ja yhteiset säännölliset Teams-tapaamiset.
Marinin hallitusohjelmassa todetaan, että valtakunnallinen kokeilu maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille toteutetaan osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa, jolloin alueilla on mahdollisuus kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Yhtenä kokeilun tavoitteena oli järjestää kattavat ehkäisypalvelut, joiden periaatteita ovat yhdenmukaisuus, saatavuus, saavutettavuus, laatu ja potilasturvallisuus. Lisäksi tavoitteeksi oli kirjattu ammattilaisten osaaminen varmistaminen.
Päijät-Hämeessä osana alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskaudenehkäisyn kokeilua tavoiteltiin ehkäisyneuvonnan ammattilaisten osaamisen vahvistamista ja toimintamallien yhtenäistämistä. Kokeilun seurannan kannalta oli tarpeellista saada helposti tietoa alueen toimijoilta kokeilun etenemisestä, onnistumisista ja haasteista. Oli myös tarpeen mahdollistaa ammattilaisten välille vertaisoppiminen ja kokemusten jakaminen. Myös hyvinvointialueelle siirtymisen kannalta oli tärkeää luoda ammattilaisten välille yhteistyötä ja palvelujen yhtenäisyyttä tukevia rakenteita.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ehkäisyneuvontapalveluja tuotetaan neuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä joiltakin osin sote-keskuksissa. Ehkäisyneuvontatyötä tekeviä ammattilaisia on paljon ja heidän osaamisensa vaihtelee. Lisäksi ammattilaiset työskentelevät fyysisesti etäällä toisistaan ja osa ammattilaisista muun muassa kouluterveydenhuollossa tekee työtä hyvin itsenäisesti ja erillään muista ehkäisyn ammattilaisista. Ammattilaisilla ei ollut yhtenäistä kanavaa verkostoitumista ja ehkäisyneuvontatyön kehittämistä varten.
- Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ehkäisyneuvontatyötä tekevät ammattilaiset (hoitajat ja lääkärit) koottiin yhteen verkostoon.
- Maksuttoman ehkäisyn kokeilun ajan projektitiimi koordinoi verkostoa ja huolehti sisällön ja koulutusten suunnittelusta.
- Ammattilaisten tarpeita koulutukseen ja kehitykseen liittyen kartoitettiin ja tarjottiin ammattilaisille työkaluja ja välineitä työnsä tueksi.
Tavoitteena oli, että
- verkostosta muodostuu pysyvä rakenne, joka tukee ehkäisyneuvonnan ammattilaisten osaamisen vahvistamista sekä toimintamallien yhtenäisyyttä ja kehittämistä ammattilaisten yhteistyönä.
- asiakas saa tasa-laatuista palvelua asiointipaikasta riippumatta.
- ammattilainen saa tukea osaamisen vahvistamiseen, mahdollisuuden hyvien käytäntöjen jakamiseen ja alustan toimintamallien kehittämiseen yhdessä.
- organisaation ehkäisyneuvonnan prosessit ja käytänteet yhtenäistyvät.
Kysytään ammattilaisilta vuosittain
- Kokevatko ammattilaiset verkoston toiminnan hyödylliseksi?
- Ovatko verkoston järjestämät koulutukset vastanneet ammattilaisten tarpeisiin?
- Ehkäisyneuvonnan verkostosta vastaa vuoden 2023 loppuun saakka maksuttoman ehkäisyn kokeilun projektitiimi.
- Teams-tiimi on julkinen, joten siihen voi vapaasti liittyä kuka tahansa ehkäisyneuvontaa tekevä tai ehkäisyneuvontatyöstä kiinnostunut ammattilainen. Projektitiimi kertoo Teams-tiimin olemassaolosta ja kannustaa ammattilaisia liittymään kanavalle ja levittämään tietoa kanavan toiminnasta kollegoilleen. Tarvittaessa projektitiimi voi lisätä kanavalle ammattilaisia jäseniksi.
- Esihenkilöiden tulee mahdollistaa ammattilaisille osallistuminen verkoston toimintaan sekä koulutustilaisuuksiin.
- Projektitiimi vastaa kokouskutsujen lähettämisestä, asialistoista, koulutusten sisältöjen suunnittelusta sekä kokoontumisten yhteenvedoista. Projektitiimi ottaa vastaan ammattilaisten kokemuksia verkostosta ja muokkaa verkoston toimintaa tarpeen mukaan.
Verkostoon ovat tervetulleita ehkäisyneuvontatyötä tekevät ammattilaiset, jotka ovat pääsääntöisesti hoitajia ja lääkäreitä. Ammattilaisilta kerättiin palautetta verkoston toiminnasta, ammattilaisille tehtiin kysely koulutustarpeista ja toimintamalleja työstettiin yhdessä verkostotapaamisissa. Jokaisessa verkostossa käydään läpi ehkäisyneuvonnan ajankohtaista tilannetta Päijät-Hämeessä ja käytännön työstä esiin nousseita kehitystarpeita.
Pirkanmaalla on saatu hyviä tuloksia alueellisesta opiskeluhuollon vertaisverkostosta ja tätä toimintamallia haluttiin käyttää pohjana Päijät-Hämeen ehkäisyneuvontatyön tarpeisiin.