Etäkuntoutuksen kehittäminen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
RRP-hankkeessa kehitetään etäkuntoutusta lääkinnällisen kuntoutuksen eri palveluissa
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa palveluita seitsemän kunnan (Porvoo, Sipoo, Loviisa, Askola, Pukkila, Myrskylä, Loviisa) alueella asuville henkilöille. Hyvinvointialueen Lääkinnällisen kuntoutuksen tulosyksikkö palvelee kaikenikäisiä hyvinvointialueen asukkaita. Yksikköön kuuluu fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, puheterapeutteja, psykologeja, jalkaterapeutti, neuropsykologi, apuvälineteknikko sekä apuvälineiden huoltomiehiä.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiassa 2022-2026 digitaaliset palvelut täydentävät perinteisiä kasvokkaisia sote-palveluita. Digitaalisten palveluiden avulla asiakkaiden pääsy palveluihin on nopeaa ja joustavaa. Palvelu on yhdenvertaista koko hyvinvointialueella.
- Toive nivelrikon digihoitopolun kehittämisestä tuli keskisen alueen fysioterapiasta. Mukaan kutsuttiin 1 ft myös itäiseltä alueelta ja 1 ft läntiseltä alueelta. Lisäksi kehittämistiimissä oli mukana projektikoordinaattori ja ICT-palveluista 2 asiantuntijaa
- Etäpuheterapian palvelutarjottimen kehittämiseen osallistettiin kaikki lasten parissa työskentelevät alueen puheterapeutit ja esihenkilöt
- Lasten kuntoutuksen sähköisen esitietolomakkeen kehittämiseen kutsuttiin 1 psykologi, 1 puheterapeutti, 1 toimintaterapeutti sekä asiantuntija ICT-palveluista
- Videovastaanottojen yleistyminen on sekä hankkeen tavoite että osa lääkinnällisen kuntoutuksen tulosyksikön toimintasuunnitelmaa v. 2025. Teemaa on pidetty esillä mm. koko yksikön yhteisissä kokouksissa.
Kehittämiseen käytettävistä aika- ja työntekijäresursseista on keskusteltu aina etukäteen lääkinnällisen kuntoutuksen tulosyksikköpäällikön kanssa. Projektikoordinaattori ja tulosyksikköpäällikkö tapaavat säännöllisesti, jotta hankkeessa tehty työ vastaa yksikön kehittämistarpeisiin ja tulokset juurtuvat käytäntöön.
- Nivelrikon digihoitopolku (linkki toimintamalliin: Nivelrikon digihoitopolku, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I4) | Innokylä)
- Etäpuheterapian palvelutarjotin
- Sähköinen esitietolomake lasten kuntoutuspalveluissa
- Videovastaanotot ovat osa arkea eri kuntoutuspalveluissa
Toteutuneiden etävastaanottojen määrää seurataan Lääkinnällisen kuntoutuksen tulosyksikössä.
Digihoitopolkujen kehittämisen prosessiin kuuluu kustannushyötylaskelma.
Etäkuntoutusta tarjotaan niille asiakasryhmille, jotka osaavat käyttää digilaitteita. Mikäli asiakkaalla ei ole riittäviä digitaitoja tai laitteita, heille tarjotaan kasvokkaista kuntoutusta kuten tähänkin asti.
Lasten digihoitopolkujen kehittämisessä asiakkaita on haastateltu sekä heille laadittiin webropol-kysely. Näiden avulla kartoitettiin asiakkaiden halukkuutta digipalveluiden käyttöönottoon sekä näkemyksiä tulevan digihoitopolun sisältöön. Tuloksia hyödynnetään kehittämistyössä.
Kehittämisen aikana on hyödynnetty muiden hyvinvointialueiden kokemuksia etäkuntoutuksesta. Tarpeen mukaan on järjestetty henkilöstölle Teamsilla teemakohtaisia benchmarkkauksia. Näissä tapaamisissa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kuntoutuksen työntekijöillä on ollut mahdollisuus kuulla ja kysyä konkreettisia etäkuntoutuskäytäntöjä toisen hyvinvointialueen kollegoilta.
RRP-hankkeen projektikoordinaattori kiersi kaikissa yksikön paikallisissa tiimikokouksissa 02-03/2024 ja haastatteli työntekijöitä etäkuntoutuksen kokemuksista sekä toivotuista kehittämiskohteista. Kooste työntekijöiden ajatuksista esitettiin kuntoutuksen johtoryhmälle 04/2024 ja sen perusteella tehtiin etenemissuunnitelma RRP-hankekauden ajalle.
Lääkinnällisen kuntoutuksen tulosyksikön kehittämispäivässä 09/2024 kaikki työntekijät pohtivat tiimeittäin sitä, millä tavoin etäpalveluita voisi hyödyntää kussakin palvelumuodossa. Työpajan tuotoksia hyödynnetään hanketyössä sekä osana yksikön normaalia kehittämistä.
Yhdessä ICT-palveluiden kanssa ideoitiin videovastaanotoilla käytettävän sovelluksen käyttökoulutukset koko yksikölle. Koulutuskertoja pidettiin 2 ja ne olivat samansisältöisiä. Koulutusten jälkeen oli myös kolme kertaa virtuaaliset aamukahvit kahden viikon välein, jolloin oli mahdollisuus pyytää lisätukea sovelluksen käyttöön tai jakaa kokemuksia muiden etävastaanottoja toteuttavien ammattilaisten kesken.