Etätutkimusvälineiden hyödyntäminen suun terveydenhuollon vastaanotoilla
Hyödyntämällä digitaalisia apuvälineitä tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti suun terveydenhuollon vastaanotoilla voidaan lisätä palveluiden saatavuutta ja oikea-aikaisuutta, sujuvoittaa etäkonsultointia ja parantaa informaation laatua Satakunnassa.
Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus –hankkeessa päämääränä on valtakunnallisen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tavoitteiden mukaisesti, että asiakkaat saavat tarpeidensa mukaisia oikeita palveluja, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tätä tavoitetta voidaan tukea hyödyntämällä digitaalisia apuvälineitä tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Hankkeen toiminta-aikana tarkoituksena on mahdollistaa uusien etätutkimusvälineitä hyödyntävien toimintamallien käyttöönotto.
Osana tätä hankekokonaisuutta toteutettiin vuoden 2023 aikana Satakunnan hyvinvointialueella etätutkimusväline-pilotti, jonka osana syksyn 2023 aikana Satakunnan hyvinvointialueella suun terveydenhuollon yksiköissä toteutui suukamera-kokeilu. Satakunnassa Porin Perusturvan suun terveydenhuollossa oli tunnistettu tarve hyödyntää digitaalisia palveluja ammattilaisten välisissä konsultaatioissa. Suurimmassa osassa yksiköitä etävastaanottoja ei oltu otettu käyttöön ja etätutkimusvälineitä ei ollut käytössä lainkaan.
Suukamera-kokeilu toteutettiin yhteistyössä Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen sekä Kestävän kasvun Satakunta - ja Kestävän kasvun Satakunta 2 -hankkeiden kanssa.
Suukamera-kokeiluun osallistui suuhygienistejä ja hammaslääkäreitä Satakunnan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon eri yksiköistä, sekä heidän vastaanotoilleen osallistuineita asiakkaita, joiden hoidossa ammattilainen näki soveltuvaksi digitaalisen apuvälineen hyödyntämisen.