Hoito syytteen sijaan Oulussa
HSS on viranomaisten yhteistyöhön pohjautuva hoitoonohjausmalli ensimmäistä kertaa huumausaineen käyttörikokseen syyllistyneille alle 29-vuotiaille nuorille. Toimintamallissa huumeiden annetaan rangaistuksen sijaan mahdollisuus päihdehoitoon.
Vuoden 2023 alussa käynnistyy Suomen historian yksi merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista, Sote-uudistus. Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden turvaaminen sekä palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen.
Suomalaisten huumeiden käyttö ja kokeilu ovat jo pitkään yleistyneet. Suomi on Euroopan kärkimaa alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemissa. Suomessa kuoli huumeisiin vuonna 2020 yhteensä 258 ihmistä, joista 76 oli alle 25-vuotiasta. Yleisimmin kokeiltu tai käytetty huume on kannabis. Yleisimmin ongelmia aiheuttanut huume ovat opioidit. Huumeiden käyttö ja kokeilu voi alkaa hyvin nuorena ja huumeiden saatavuus on monissa kaupungeissa parantunut.
Oulussa hoito syytteen sijaan on poliisin-, ja päihde- ja sosiaalipalveluiden yhteistyömalli, jonka tavoitteena on ehkäistä huumausaineiden käyttöä. Toimintamalliin on haettu mallia Lapista, jossa hoito syytteen sijaan toimintaa on toteutettu jo pidempään hyvin tuloksin.
Hoitoa syytteen sijaan toimintamallissa on tavoitteena nuorten huumeidenkäyttäjien mahdollisimman varhainen ja oikea-aikainen tavoittaminen. Toimintamallia luodaan yhteisövaikuttavuuden mallin pohjalta, eli yhteistyön parantuminen eri toimijoiden välillä on tärkeää. Toimintamalli tarjoaa poliisille tärkeän työkalun asiakkaiden hoitoon ohjaamiseen ja tuo käyttöön uudenlaisen syrjäytymisuhan alla olevien nuorten tavoittamisen mahdollisuuden.
Pitkän ajan tavoitteena toiminnalla on päihteidenkäytön ja päihdehaittojen vähentyminen, nuorten päihdeasenteisiin vaikuttaminen ja syrjäytymisuhan alla olevien nuorten yhteiskuntaan integroiminen. Riskitekijöitä nuoren syrjäytymiseen ovat muun muassa päihde- ja mielenterveysongelmat, matala koulutustaso, pitkäaikainen työttömyys ja toimeentulo-ongelmat.
Tavoitteena on että jatkossa Hoito syytteen sijaan toimintaa voidaan toteuttaa koko Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Toimintamallin kohderyhmänä on kaikki alle 29-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisen huumausaineen käyttörikos merkinnän poliisilta. Alle 18-vuotiaita voidaan ohjata hoitojaksolle kaksi kertaa.
Nuoret tarvitsevat tukea, tietoa, luottamuksellisuutta, turvallisuutta sekä itseluottamuksen ja itsenäisyyden tukemista. Nuoren kohtaamisessa korostuu merkityksellisyys ja luottamuksellisuus ja nuoren oman osallisuuden vahvistaminen.
Palvelujen saatavuuden ja palveluketjujen yhtenäisyyden tulisi olla eri paikkakunnilla samankaltaista ja niiden pirstaleisuutta sekä työntekijän vaihtuvuutta tulisi välttää.