Huomioita ikääntyviä näkövammaisia kohtaaville ammattilaisille

Kiikarissa aivoterveys -hankkeen selvitystyön pohjalta tehtyjä huomioita näkövammaisten henkilöiden aivoterveyden tukemiseen ja muistioireiden tunnistamiseen ammattilaisille ja kolmannen sektorin toimijoille, jotka työssään kohtaavat ikääntyviä näkövammaisia.

Toimintaympäristö **

Kiikarissa aivoterveys -hankkeessa halutaan selvittää näkövammaisen henkilön aivoterveyteen liittyvien eri osa-alueiden toteutumiseen vaikuttavia tekijöitä, siten saada tietoa siitä, miten näkövammaisen aivoterveyttä voidaan tukea. Myös näkövammaisten muistioireet saattavat jäädä huomaamatta muun avun tarpeen ja asian arkaluonteisuuden vuoksi tunnistamatta.

Liitteet
Jaakon tarina -videossa tuodaan esille näkövammaisen henkilön muistioireiden tunnistamista ja niiden erottamista näkövamman aiheuttamista toiminnanvajauksista. Näkövammaisten muistisairaudet tulee tunnistaa ja näkövammaisella on yhtäläinen oikeus saada muistisairausdiagnoosi, hoitoa ja kuntoutusta kuin näkevillä.
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hankkeessa selvitetään sitä, miksi muistioireita ei tunnisteta, jotta voidaan siihen liittyviä esteitä. Näkövammainen henkilön muistioireiden lisääntyessä hänen sekä hänen läheisensä tuen tarve lisääntyy oleellisesti ja tähän tarvitaan moniammatillista osaamista. Näiden asioiden parantamiseksi tarvitaan tietoa, koulutusta sekä hyviä käytäntöjä.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Näkövammaisilla henkilöillä on tarjottava tietoa saavutettavassa muodossa ja heidän käyttämien kanavien kautta. Heillä on oikeus saada diagnoosia, hoitoa ja kuntotutusta myös muistisairauteen. Heitä työssään kohtaavilla ammattilaisilla tulee olla osaamista tukea näkövammaisten aivoterveellisiä elintapoja, ohjata tarvittaessa muistitutkimuksiin sekä tehdä moniammatillista yhteistyötä muistisairaan näkövammaisen ja hänen läheisensä tukemiseksi. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kiikarissa aivoterveys -hankkeen työntekijät, Mikkelin seudun Muisti ry:n toiminnanjohtaja

Yhteistyötahot: Etelä-Savon Näkövammaiset ry, Näkövammaisten liitto ry, Muistiliitto, Pilottina toimivat näkövammaisyhdistykset, Xamk, Essote

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Ikääntyvä näkövammaiset ja heidän läheisensä sekä heitä työssään kohtaavat ammattilaiset ja kolmannen sektorin toimijat

Ratkaisun perusidea **

Näkövammaisia muistisairaita työssään kohtaaville ammattilaisille on tehty Huomioitavaa!-suosituksia. Suosituksia on laadittu viidelle eri ammattiryhmälle/toimijoille: 1) näkövammaisten kuntoutusohjaajille, 2) muistihoitajille, 3) näkövammaisyhdistysten toimintaan, 4) Muistiluotsi-toimintaan 5) vapaaehtoistoimintaan