JärjestöKainuu 2.0 - Hyvinvoinnin tukena hankkeen järjestövalmennusten tavoitteena on parantaa kainuulaisten järjestötoimijoiden osaamista liittyen hallitustoimintaan, talouden hallintaan, viestintään, markkinointiin yhteistyöhön ja toiminnan kehittämiseen.

Ratkaisun perusidea

Loppuvuodesta 2018 toteutettiin kysely kainuulaisille järjestötoimijoille heidän osaamistarpeistaan liittyen järjestötyöhön. Vastausten perusteella suunniteltiin valmennuskokonaisuus, joka vastaisi mahdollisimman lähelle toimijoiden tarvetta.

Valmennuskokonaisuuden "koulutussuunnitelman" ideana oli, että opintokokonaisuudet on tarkoitettu kaikille yhdistystoiminnassa jo mukana oleville, sekä yhdistystoiminnasta kiinnostuneille henkilöille, niin vapaaehtoisille kuin palkkatyössä olevillekin. Ajatuksena oli myös, että osallistujilla on mahdollisuus osallistua joko kaikkiin kokonaisuuksiin, tai vaikka vain yhteen osaan, esim. ” Somekanavat ja niiden tehokas käyttö yhdistystoiminnan markkinoinnissa”.

Valmennusten sisältö:

1. Hyvät yhdistyskäytännöt ja hallitustyöskentely (2 iltaa)
2. Yhdistyksen talous ja kokonaisuuden johtaminen (3 iltaa)
3. Markkinointi ja viestintä (3 iltaa)

Valmennuksiin pystyi osallistumaan joko fyysisesti paikanpäällä Kajaanissa, tai etänä vaikkapa kotoa.

Valmennuksen tarjoaja kilpailutettiin ja toteuttajaksi valittiin Intotalo Oy.

 

Lue Intotalon blogista lisää valmennukseen osallistuvien mietteistä: https://www.intotalo.com/koulutukset-yhdistavat-yhdistystoimijoita-kainuussa/

 

 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Valmennukset videoitiin ja niihin luotiin linkki joka jaettiin osallistujille. Mukaan ilmoittautuneet pystyvät palaamaan linkistä valmennukseen uudelleen ja katsomaan sisällöt.

Valmennusten järjestäminen vaatii rahallisia resursseja. Tässä tapauksessa hanke suunnitteli, kilpailutti ja maksoi valmennukset, mutta aina ei löydy hanketta maksamaan tällaisia. Yksi mahdollisuus olisi jatkossa, että osallistujilta perittäisiin osallistumismaksu.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Valmennusten edetessä todettiin osallistujien sekä kouluttajien kanssa, että jos on kyseessä koulutus, jolla pyritään tavoittamaan mahdollisimman laajasti koko Kainuusta henkilöitä, niin Zoomin kautta vedetty webinaari oli erittäin hyvä työkalu siihen. Silloin myös muilta paikkakunnilta osallistuneet pystyivät osallistumaan ryhmätöihin ja keskusteluihin, eivätkä jääneet niistä paitsi. Tasavertainen osallistumismahdollisuus sai hyvää palautetta.

Tämä on erinomainen tapa järjestää koulutuksia, seminaareja ja valmennuksia, jotka tavoittavat  erityisesti syrjäseudun ja haja-asutusalueiden asukkaat.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Valmennukset järjestettiin loppuvuodesta 2019 sekä kevään 2020 aikana. Koronatilanteen muuttuessa siten, että fyysinen kokoontuminen ei ollut enää mahdollista, toteutettiin koulutukset kokonaan verkon kautta Zoom -palvelulla. Zoomilla jaettiin osallistujat välillä pienempiin keskusteluryhmiin.

Valmennusten palaute oli erinomaista ja tällaista toimintaa toivottiin myös jatkossa. Erityisesti pelkällä etäyhteydellä tapahtunut valmennus sai kiitosta, koska se toi kaikille osallistuneille tasavertaisuuden kokemuksia.