Keski-Uudenmaan asukkaille sekä Keusoten asiakastyöhön suunnattu teknologiakatalogi, jossa kuvataan erilaisia kotona asumista tukevia teknologiaratkaisuja. Katalogi sisältää kuvauksen tuotteesta, hinta-arvion, käyttötarkoituksen ja saatavuustiedot.

 

Toimintaympäristö

Hyvinvointi- ja terveysteknologian kehitys on ollut viime vuosien aikana nopeaa, ja erilaisia yksilöitä tukevia teknologisia ratkaisuja tuodaan markkinoille tiheään. Samalla ikääntyneiden määrä ja kotona asumisen tukemisen tarve kasvaa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tarve erilaisia kotona asumista tukevia teknologioita ja palveluita kuvaavalle luettelolle, sivustolle tai alustalle on suuri. Ihmiset tarvitsevat tukea pystyäkseen asumaan turvallisesti ja mukavasti omassa kodissa, ja usein teknologia voi olla siinä merkittävänä apuna. Ongelmana on usein se, että asukkailla ei ole tietoisuutta erilaisista teknologisista ratkaisuista eikä ratkaisuja ole koostettuna yhteen paikkaan ja tätä ongelmaa pyritään teknologiakatalogilla ratkaisemaan.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Sekä asukkaalla ja hänen läheisellään että ammattilaisella on tarve saada helposti tieto käytettävissä olevista teknologioista, niiden saatavuudesta ja kustannuksista. Ammattilaisen näkökulmasta korostuu asukkaan ohjaaminen teknologioiden mahdollisuuksien tunnistamisessa ja teknologioiden käytössä. 

Organisaation näkökulmasta on tärkeää tunnistaa se, mitkä teknologiat ovat asukkaan itse hankkimia ja mitkä ovat sellaisia, jotka kuuluvat osaksi säännöllisiä palveluita. Tärkeää on myös pohtia, kuinka teknologioiden käyttö ja kustannusten osoittaminen muuttuu kun henkilö muuttuu asukkaasta asiakkaaksi - eli hänet otetaan säännöllisten palveluiden pariin.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Keskeisenä projektin rooleina on Keusoten Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut-hankkeen jäsenet sekä Nordic Healthcare Groupin konsultit. Lisäksi projektissa on hyödynnetty muita Keusoten alueen ammattilaisia, jotka työskentelevät ikääntyiden palveluiden tai järjestöjen yhteistyön parissa.

Tavoiteltu muutos

Katalogin julkaisemisen myötä on tavoitteena on lisääntynyt tietoisuus käytettävissä olevista teknologisista ratkaisuista sekä ammattilaisilla että Keusoten asukkailla ja heidän läheisillään.

Tavoitteena on myös kotona asumista tukevien palveluiden ja teknologioiden hyödyntämiseen liittyvien sidosryhmien tunnistaminen ja ottaminen mukaan.

 

Toteutussuunnitelma

Teknologiakatalogin julkaisun myötä pidetään julkaisutilaisuuksia ammattilaisille. Teknologiakatalogi on jatkossa saatavilla saavutettavassa muodossa keusoten internetsivulla. Lisäksi tehdään lyhyt esite, jossa kerrotaan teknologioiden hyödyntämisestä ja teknologiakatalogista. Tarkoituksena on myös pitää avoimia teknologian julkaisutilaisuuksia asukkaille.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä on kotona asumiseen tukea tarvitsevat henkilöt, ensisijaisesti ikääntyneet. Tarkoituksena on myös tunnistaa tämän kohderyhmän sisällä tarkemmin erilaisia ryhmiä toimintakykyyn pohjautuen.

Laajemmin kohderyhmä kuuluu:

  • Omaishoitajat
  • Ammattilaiset
  • Keusote organisaationa
  • 3.sektorin edustajat
  • Yritykset
  • Kansallinen kehitystyö
  • Muilla alueilla
Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Teknologioiden hyödyntämisen pohdinnassa ja sidosryhmien tunnistamisessa on hyödynnetty runsaasti Päijät-Soten KOHTI-hankkeen osallisuusmallia ja muita tuotoksia. 

Teknologiakatalogin muodostamisessa on hyödynnetty:

  • PHHYKY - kotona asumisen tuen teknologiainnovaatioselvitys, 2021
  • Business Finland - world-class agetech innovations from finland
  • Ympäristöministeriö - Älyteknologiaratkaisut ikääntyneiden kotona asumisen tukena. Ympäristöministeriön raportteja 7/2017
  • VALLI - Arjen älykkäät välineet 2018
  • Innokylä - Yritystori
  • Yritysten omat kotisivut
  • Jälleenmyyjien sivut
Ratkaisun perusidea

Ajatuksena on helpottaa asukkaita tunnistamaan ja hankkimaan heille sopivia kotona asumista tukevia teknologioita teknologiakatalogin ja esitteen avulla. Keusoten henkilöstö toimii oikean teknologisen ratkaisun hankinnassa tukena niin, että henkilöstö voi etsiä ikääntyneen tai omaisen tukena ratkaisua mutta ei osallistu itse hankintaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Teknologiakatalogia lähdetään ottamaan laajasti käyttöön Keusoten alueella julkaisutilaisuuksien sekä ammattilaisten kouluttamisen avulla. Teknologiakatalogi pyritään saamaan mahdollisimman hyvin keskeisen kohderyhmän saataville hyödyntäen eri ammattilaisia ja 3.sektorin edustajia. Käyttöönottaminen vie resursseja etenkin ammattilaisten tietoisuuden lisäämisen merkeissä.

Teknologiakatalogia hyödynnetään myös kansallisen teknologiahakemiston kehittämisessä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Vaikka kansallinen teknologiahakemisto on työn alla, sen valmistumista ei kannata jäädä odottelemaan. Tästä teknologiakatalogista saa helposti ja nopeasti nostettua esiin oman alueen näkökulmaan sopivat ratkaisut, ja hyödyntää alueen omia kanavia teknologiatietoisuuden kasvattamiseksi.